JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

Thomas Hegna

Humana mener lønn er underlagt personvernet:

Omsorgsselskap holder lønna hemmelig

Hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen opplever å bli satt på sidelinja etter at Tiltak for ungdom Agder ble solgt til utlandet.08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11

edv@lomedia.no

Private barnevernselskap starter lokale lønnsforhandlinger i slutten av september. Et viktig redskap for de tillitsvalgte er oversikt over hva hver ansatt tjener. Det får de ikke i Humana.

Ledelsen mener lønn er underlagt personvernet.

Tre private nykommere gjør innhogg i barnevernsmarkedet

Utsalg endret bedriftskulturen

Datterselskapet Tiltak for ungdom - Agder (TUA), var i sin tid en gründerbedrift med base i Kristiansand. De solgte et økende antall omsorgsplasser til barnevernet. I 2011 ble de solgt til det svenske velferdskonsernet Frösunda.

– Vi merket overgangen tydelig, forteller hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen.

Han leder en felles LO-klubb for Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. De hadde hatt utstrakt medbestemmelse i bedriften, blitt inkludert i endringsprosesser og ansettelser. Dette forsvant.

Svekkelsen av tillitsvalgtapparatet har, ifølge Knutsen, fortsatt etter at TUA ble solgt videre i 2014. Den nye eieren er svenske Humana AB, som igjen er eid via ulike svenske selskaper av investeringsfond i Luxembourg og London.

Med utenlandske eiere har det fulgt en ny bedriftskultur, og en ny forståelse av samarbeid med fagforeningene.

– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Ny virkelighet møtte tillitsvalgte

Først litt om den nye strukturen TUA inngår i. Humana selger barnevernsplasser i Norge under merkenavnet Human Care. Siden 2013 har de kjøpt opp flere arbeidsplasser innen privat barnevern:

• Tiltak for ungdom - Agder as

• Tiltaksgruppen as

• Løft as

• Kvæfjord opplevelse og avlastning as

• Våre hjem as

• Birkelund Barnevernsenter as

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

LO Media/Kristin M. Johansen

Datterselskapene består ennå som selvstendige aksjeselskaper. Tillitsvalgte i hvert datterselskap skal i høst gjennomføre hver sin lønnsforhandling opp mot ledelsen i Humana/Human Care, i Tønsberg.

Det svenske morselskapet Humana AB er eid, via ulike svenske selskaper, av investeringsfond i Luxembourg og London. Humanas norske barnevernselskaper solgte i fjor tjenester for over en halv milliard kroner. I Sverige selger Humana velferdstjenester for 5,6 milliarder svenske kroner.

Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine

Lønner ulikt

– Medlemmene våre krever like arbeidsbetingelser som i resten av Humana, det snakkes det mye om her, sier Hovedtillitsvalgt Jonathan Jacobsen i ett av selskapene, Løft.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

Privat

Tillitsvalgt Tom Arvid Andersen i søsterbedriften Tiltaksgruppen, savner samordning:

– Vi reagerer på en tendens til at hver gang det gjøres en innstramming, viser de til arbeidsvilkår i de andre Humana-bedriftene. Men den samme logikken gjelder ikke goder, sier Andersen.

Det viktigste godet han sikter til er grunnlønna. Denne ligger betydelig lavere i Tiltaksgruppen enn i TUA. Humana har til nå avslått å utjevne lønn på tvers av selskapene.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Lønn er en privatsak, ifølge Humana

Selv som tillitsvalgt, får ikke Andersen innsyn i lønningene. Det tok lang tid før han fikk utlevert en generell lønnstabell. Den inneholder ikke navn og sier ikke noe om hvilke individuelle tillegg som måtte ha samlet seg opp gjennom årene.

LO-Aktuelt ringer Human Care for å høre: Hvordan skal de tillitsvalgte klare å forberede seg på lønnsforhandlinger uten å vite hva de ansatte tjener?

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

Humana

Administrerende direktør Mona Lien lar personalsjef André Ekdahl uttale seg på vegne av selskapet.

Humana gir tillitsvalgte innsyn i lønnsforhold, understreker Ekdahl. De får en oversikt som beskriver bedriftens økonomi, lønnsmassen til fordeling, lønnsrammer og -stiger. Men Humana gir ingen individuell oversikt av personvernhensyn.

Tillitsvalgte har likevel rett til å be om innsyn i andres lønn hvis de mistenker feilutbetaling, påpeker Ekdahl.

– Foran høstens forhandlinger kan det hende vi vurderer å frigi individuelle lønnsopplysninger, men da i sladdet form og kun for medlemmer i fagforeningene.

Etter at LO-Aktuelt ringte, har tillitsvalgte i datterselskapet Løft, som altså deler adresse med Human Care i Tønsberg, fått utdelt individuell lønnsoversikt.

Hva er grunnen til at dere har så ulike lønns- og arbeidsvilkår i hver Human Care-bedrift?

– Alle selskapene er juridisk selvstendige enheter. På sikt jobber vi med å harmonisere lønn og lønnsrammeverk. Men det er utfordrende på grunn av ulike økonomiske betingelser i hvert selskap, sier Ekdahl.

• Følg oss på Facebook

På sidelinja

Manglende innsyn i lønn er et betydelig hinder når Stein Gunnar Knutsen skal representere de TUA-ansattes interesser. Men det er flere hindre:

Lite informasjon ved endringer

Da Human Care i mai slo sammen TUA region Øst med Birkelund barnevernsenter, ble tillitsvalgte orientert like før sammenslåingen, uten drøfting.

Da Human Care i mai kjøpte opp Kvæfjord opplevelse og avlastning, med over 500 ansatte fikk de tillitsvalgte vite om det en time i forveien.

– De tar ikke hovedavtalen på alvor, sier tillitsvalgt Knutsen.

– Det skal være drøftingsmøter ved alle endringer som berører de ansatte.

Lite kontakt med ledelsen

Da Knutsen begynte i desember 2015, hadde det ennå ikke vært noen samarbeidsmøter. Etter å ha truet med tvistesak for brudd på hovedavtalen, satte direktøren opp prøvemøter med videokonferanse, men avbrøt møterekka etter to ganger.

– Det er vanskelig å ha kontakt med de som bestemmer, sier Knutsen.

– De vil ha samtykkende tillitsvalgte, ellers er de ikke interessert. De setter ikke pris på det en tillitsvalgt kan bidra med.

Hovedkontoret avbrøt tillitsvalgtmøte

TUA har institusjoner spredt på Sør- og Østlandet. Hovedtillitsvalgt og region-/plasstillitsvalgte i TUA møtes fast to ganger i året. Avdelingsleder kansellerte i siste øyeblikk permisjonen til den ene, etter å ha fått beskjed fra hovedkontoret. De var for få på jobb til at han fikk reise, var beskjeden.

Knutsen må nå søke permisjon på forhånd, hver måned, for å drive klubbarbeid.

– Da jeg sendte inn en slik liste for mai, fungerte det i fire timer, deretter kom det ikke vikar. Dette gjør det vanskelig å drive tillitsmannsarbeid. Jeg kan ikke gå fra huset før vikaren er på plass.

Få nyhetsbrevet vårt

Savner rasjonelt samarbeid

Erfaringen fra tidligere forhandlinger i Humana-selskapene er at tillitsvalgte ofte får lite opplysninger om lønn og økonomi, og de får det sent, forteller rådgiver John Egeli ved Fagforbundets kompetansesenter i Telemark.

– De tillitsvalgte opplever ikke alltid at samarbeidet foregår i rasjonelle og betryggende former eller at ledelsen alltid opptrer korrekt og tillitsfullt slik hovedavtalen sier at de skal, sier Egeli.

LO-Aktuelt har bedt LOs juridiske avdeling kommentere om Humana ligger an til å bryte hovedavtalen mellom LO og NHO. Vi får til svar at de ikke kommentere saker hvor juridisk avdeling ikke er involvert.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Humana: – Arbeidsplassene er viktigst

Personalsjef André Ekdahl er uenig i framstillingen av disse sakene. Tillitsvalgte får informasjon om oppkjøp og sammenslåinger før alle andre ansatte, framholder han.

De avbrutte samarbeidsmøtene med tillitsvalgte forklarer HR-sjefen med at administrerende direktør var innkalt til forhandlingsmøte med oppdragsgiver, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

– Det var vesentlig for at vi skal ha arbeidsplasser i det hele tatt. Vi sender nå ut forslag til nye møtetider med de tillitsvalgte.

Tillitsvalgte skal få ti timer til klubbarbeid i måneden, lover Ekdahl. Man da er det direktørene i hvert datterselskap sitt ansvar å skaffe vikar.

Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Sjekk lønna i over 100 bransjer

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11Mest lest

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Over 1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon, til tross for at de hadde null ansatte da koronakrisen startet. Det viser en kartlegging Dagbladet har foretatt.

Colourbox

1.400 selskaper har fått lønnskompensasjon. Problemet? De hadde ingen ansatte


Flere saker