JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

PRESSET: Stein Gunnar Knutsen, hovedtililtsvalgt for Fagforbundet i barnevernselskapet Tiltak for Ungdom Agder, melder om hardt press på tillitsvalgte. De får ikke ut lønnsstatistikk, er ikke lenger med på samarbeidsmøter og sliter med å få fri til klubbarbeid.

Thomas Hegna

Humana mener lønn er underlagt personvernet:

Omsorgsselskap holder lønna hemmelig

Hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen opplever å bli satt på sidelinja etter at Tiltak for ungdom Agder ble solgt til utlandet.08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11

edv@lomedia.no

Private barnevernselskap starter lokale lønnsforhandlinger i slutten av september. Et viktig redskap for de tillitsvalgte er oversikt over hva hver ansatt tjener. Det får de ikke i Humana.

Ledelsen mener lønn er underlagt personvernet.

Tre private nykommere gjør innhogg i barnevernsmarkedet

Utsalg endret bedriftskulturen

Datterselskapet Tiltak for ungdom - Agder (TUA), var i sin tid en gründerbedrift med base i Kristiansand. De solgte et økende antall omsorgsplasser til barnevernet. I 2011 ble de solgt til det svenske velferdskonsernet Frösunda.

– Vi merket overgangen tydelig, forteller hovedtillitsvalgt Stein Gunnar Knutsen.

Han leder en felles LO-klubb for Fagforbundet og Fellesorganisasjonen. De hadde hatt utstrakt medbestemmelse i bedriften, blitt inkludert i endringsprosesser og ansettelser. Dette forsvant.

Svekkelsen av tillitsvalgtapparatet har, ifølge Knutsen, fortsatt etter at TUA ble solgt videre i 2014. Den nye eieren er svenske Humana AB, som igjen er eid via ulike svenske selskaper av investeringsfond i Luxembourg og London.

Med utenlandske eiere har det fulgt en ny bedriftskultur, og en ny forståelse av samarbeid med fagforeningene.

– Private sykehjem og asylmottak genererer millioner til private formuer

Ny virkelighet møtte tillitsvalgte

Først litt om den nye strukturen TUA inngår i. Humana selger barnevernsplasser i Norge under merkenavnet Human Care. Siden 2013 har de kjøpt opp flere arbeidsplasser innen privat barnevern:

• Tiltak for ungdom - Agder as

• Tiltaksgruppen as

• Løft as

• Kvæfjord opplevelse og avlastning as

• Våre hjem as

• Birkelund Barnevernsenter as

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

ADRESSE LUXEMBOURG: Eierstrukturen i Humana viser tungt internasjonalt nærvær i norsk barnevern.

LO Media/Kristin M. Johansen

Datterselskapene består ennå som selvstendige aksjeselskaper. Tillitsvalgte i hvert datterselskap skal i høst gjennomføre hver sin lønnsforhandling opp mot ledelsen i Humana/Human Care, i Tønsberg.

Det svenske morselskapet Humana AB er eid, via ulike svenske selskaper, av investeringsfond i Luxembourg og London. Humanas norske barnevernselskaper solgte i fjor tjenester for over en halv milliard kroner. I Sverige selger Humana velferdstjenester for 5,6 milliarder svenske kroner.

Slik organiserer velferdskapitalistene selskapene sine

Lønner ulikt

– Medlemmene våre krever like arbeidsbetingelser som i resten av Humana, det snakkes det mye om her, sier Hovedtillitsvalgt Jonathan Jacobsen i ett av selskapene, Løft.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

TØFFE FORHANLINGER: Tom Arvid Andersen, hovedtillitsvalgt i Tiltaksgruppen, krever lik avlønning mellom søsterselskapene.

Privat

Tillitsvalgt Tom Arvid Andersen i søsterbedriften Tiltaksgruppen, savner samordning:

– Vi reagerer på en tendens til at hver gang det gjøres en innstramming, viser de til arbeidsvilkår i de andre Humana-bedriftene. Men den samme logikken gjelder ikke goder, sier Andersen.

Det viktigste godet han sikter til er grunnlønna. Denne ligger betydelig lavere i Tiltaksgruppen enn i TUA. Humana har til nå avslått å utjevne lønn på tvers av selskapene.

Slik tjener de private på eldreomsorg

Lønn er en privatsak, ifølge Humana

Selv som tillitsvalgt, får ikke Andersen innsyn i lønningene. Det tok lang tid før han fikk utlevert en generell lønnstabell. Den inneholder ikke navn og sier ikke noe om hvilke individuelle tillegg som måtte ha samlet seg opp gjennom årene.

LO-Aktuelt ringer Human Care for å høre: Hvordan skal de tillitsvalgte klare å forberede seg på lønnsforhandlinger uten å vite hva de ansatte tjener?

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

PRIVAT: Lønn er en privatsak, mener Andre Ekdahl, HR-sjef i Human Care-bedriftene.

Humana

Administrerende direktør Mona Lien lar personalsjef André Ekdahl uttale seg på vegne av selskapet.

Humana gir tillitsvalgte innsyn i lønnsforhold, understreker Ekdahl. De får en oversikt som beskriver bedriftens økonomi, lønnsmassen til fordeling, lønnsrammer og -stiger. Men Humana gir ingen individuell oversikt av personvernhensyn.

Tillitsvalgte har likevel rett til å be om innsyn i andres lønn hvis de mistenker feilutbetaling, påpeker Ekdahl.

– Foran høstens forhandlinger kan det hende vi vurderer å frigi individuelle lønnsopplysninger, men da i sladdet form og kun for medlemmer i fagforeningene.

Etter at LO-Aktuelt ringte, har tillitsvalgte i datterselskapet Løft, som altså deler adresse med Human Care i Tønsberg, fått utdelt individuell lønnsoversikt.

Hva er grunnen til at dere har så ulike lønns- og arbeidsvilkår i hver Human Care-bedrift?

– Alle selskapene er juridisk selvstendige enheter. På sikt jobber vi med å harmonisere lønn og lønnsrammeverk. Men det er utfordrende på grunn av ulike økonomiske betingelser i hvert selskap, sier Ekdahl.

• Følg oss på Facebook

På sidelinja

Manglende innsyn i lønn er et betydelig hinder når Stein Gunnar Knutsen skal representere de TUA-ansattes interesser. Men det er flere hindre:

Lite informasjon ved endringer

Da Human Care i mai slo sammen TUA region Øst med Birkelund barnevernsenter, ble tillitsvalgte orientert like før sammenslåingen, uten drøfting.

Da Human Care i mai kjøpte opp Kvæfjord opplevelse og avlastning, med over 500 ansatte fikk de tillitsvalgte vite om det en time i forveien.

– De tar ikke hovedavtalen på alvor, sier tillitsvalgt Knutsen.

– Det skal være drøftingsmøter ved alle endringer som berører de ansatte.

Lite kontakt med ledelsen

Da Knutsen begynte i desember 2015, hadde det ennå ikke vært noen samarbeidsmøter. Etter å ha truet med tvistesak for brudd på hovedavtalen, satte direktøren opp prøvemøter med videokonferanse, men avbrøt møterekka etter to ganger.

– Det er vanskelig å ha kontakt med de som bestemmer, sier Knutsen.

– De vil ha samtykkende tillitsvalgte, ellers er de ikke interessert. De setter ikke pris på det en tillitsvalgt kan bidra med.

Hovedkontoret avbrøt tillitsvalgtmøte

TUA har institusjoner spredt på Sør- og Østlandet. Hovedtillitsvalgt og region-/plasstillitsvalgte i TUA møtes fast to ganger i året. Avdelingsleder kansellerte i siste øyeblikk permisjonen til den ene, etter å ha fått beskjed fra hovedkontoret. De var for få på jobb til at han fikk reise, var beskjeden.

Knutsen må nå søke permisjon på forhånd, hver måned, for å drive klubbarbeid.

– Da jeg sendte inn en slik liste for mai, fungerte det i fire timer, deretter kom det ikke vikar. Dette gjør det vanskelig å drive tillitsmannsarbeid. Jeg kan ikke gå fra huset før vikaren er på plass.

Få nyhetsbrevet vårt

Savner rasjonelt samarbeid

Erfaringen fra tidligere forhandlinger i Humana-selskapene er at tillitsvalgte ofte får lite opplysninger om lønn og økonomi, og de får det sent, forteller rådgiver John Egeli ved Fagforbundets kompetansesenter i Telemark.

– De tillitsvalgte opplever ikke alltid at samarbeidet foregår i rasjonelle og betryggende former eller at ledelsen alltid opptrer korrekt og tillitsfullt slik hovedavtalen sier at de skal, sier Egeli.

LO-Aktuelt har bedt LOs juridiske avdeling kommentere om Humana ligger an til å bryte hovedavtalen mellom LO og NHO. Vi får til svar at de ikke kommentere saker hvor juridisk avdeling ikke er involvert.

«Jeg er med i LO i all hemmelighet. Om jeg avslører det, er jeg redd jeg mister jobben»

Humana: – Arbeidsplassene er viktigst

Personalsjef André Ekdahl er uenig i framstillingen av disse sakene. Tillitsvalgte får informasjon om oppkjøp og sammenslåinger før alle andre ansatte, framholder han.

De avbrutte samarbeidsmøtene med tillitsvalgte forklarer HR-sjefen med at administrerende direktør var innkalt til forhandlingsmøte med oppdragsgiver, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

– Det var vesentlig for at vi skal ha arbeidsplasser i det hele tatt. Vi sender nå ut forslag til nye møtetider med de tillitsvalgte.

Tillitsvalgte skal få ti timer til klubbarbeid i måneden, lover Ekdahl. Man da er det direktørene i hvert datterselskap sitt ansvar å skaffe vikar.

Bedriften vil trekke ansatte 2000 kroner dagen ved sykefravær

Sjekk lønna i over 100 bransjer

08.09.2016
13:35
09.09.2016 09:11Mest lest

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

Ole Palmstrøm

Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

Jan-Erik Østlie

Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

Håvard Sæbø

Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

Eirik Dahl Viggen

Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Per Flakstad

Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

Arash Nejad

Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag

Colourbox

Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik

Debatt

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

Morten Hansen

Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Jan-Erik Østlie

«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»

Alf Ragnar Olsen

Kravet fra staten overrasket NTL-lederen – men hun anbefaler resultatet


Flere saker