JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Opptil 35 prosent av midlertidige ansettelser kan være ulovlige»

Mellom 23 og 35 prosent av midlertidige ansettelser mangler en klar begrunnelse i arbeidsmiljøloven.
AKSJONSDAG: Elektrikere fra Caverion Oslo markerer utenfor Stortinget.↔

AKSJONSDAG: Elektrikere fra Caverion Oslo markerer utenfor Stortinget.↔

Erlend Angelo

Fafo har, på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet, kartlagt om reglene om midlertidig ansettelse og innleie av arbeidstakere fra bemanningsforetak etterleves. Det vi fant, var at mellom 40.000 og 65.000 arbeidstakere har en midlertidig stilling, som trolig ikke kan begrunnes i arbeidsmiljølovens krav. Det er også mange brudd på kravet om avtale ved bruk av innleid arbeidskraft.

p

Som hovedregel skal arbeidstakere ha fast ansettelse uten tidsbegrensning. Arbeidsmiljøloven åpner likevel for at arbeidsgivere på bestemte vilkår kan ansette eller leie inn arbeidstakere midlertidig. Det er tilfellet blant annet for vikariater eller ved arbeidstopper. I 2015 ble det i tillegg åpnet opp for generelle midlertidige ansettelser, som er tidsavgrenset, men som ikke er knyttet opp mot tidsavgrensede behov i virksomheten.

Innleie fra bemanningsbyrå kan i hovedsak brukes med samme begrunnelser som midlertidige ansettelser. Her er det også mulig å leie inn i større utstrekning dersom en inngår en avtale med tillitsvalgte. Den utvidede adgangen gjelder imidlertid bare der virksomheten er bundet av en landsomfattende tariffavtale.

Følges så regelverket? Vi har undersøkt om det midlertidige arbeidsforholdet faller inn under arbeidsmiljølovens bestemmelser. Studien er basert på spørreundersøkelser, og er ikke en juridisk vurdering.

38 prosent av de midlertidig ansatte i en tilleggsundersøkelse til Arbeidskraftsundersøkelsen er enten i en opplæringsstilling (16 prosent), er vikar for noen som er fraværende (22 prosent), eller har arbeid av midlertidig karakter, som prosjektarbeid, (22 prosent til 35 prosent). 3-5 prosent oppgir å være ansatt på den nye generelle adgangen.

Andelen midlertidig ansatte som ikke lar seg kategorisere inn under noen av de nevnte begrunnelsene, varierer fra 23 prosent (mild klassifisering) til 35 prosent (streng klassifisering). Samlet dreier det seg om mellom 40.000 og 65.000 personer i privat og kommunal sektor, samt helseforetakene. Det er klare bransjeforskjeller i begrunnelsene for bruk av midlertidig ansettelse, men bare små forskjeller i hvor mange som ikke klassifiseres som «lovlige».

p

I en representativ undersøkelse fra 2017 har 30 prosent av virksomhetene leid inn arbeidskraft fra bemanningsforetak de siste tolv månedene. Innleie er spesielt mye brukt i industrien og i bygg og anlegg, og omfatter ofte arbeidskraft fra Øst-Europa. Mellom 10 og 13 prosent av virksomhetene oppgir at de leier inn arbeidskraft for å fylle behov/funksjoner som ligger i gråsonen til eller utenfor arbeidsmiljøloven. Dette gjelder særlig når bruk av innleid arbeidskraft er en del av den løpende virksomheten. Bruken av østeuropeisk arbeidskraft, inkludert innleide fra bemanningsforetak, er kartlagt gjennom en egen undersøkelse blant virksomheter innen bygg, anlegg, deler av industrien og overnattings- og serveringsbransjen. Virksomheter som bruker innleie i den daglige driften, og uten at det er inngått avtale med tillitsvalgte, utgjør mellom 3 og 6 prosent av virksomhetene i disse delene av arbeidslivet.

Tillitsvalgte har en sentral formell rolle dersom innleie skal brukes ut over det som er tillatt etter loven, da det krever avtale med tillitsvalgte. I tillegg kan tillitsvalgte involveres i tilfeller hvor midlertidige ansatte er usikre på om jobben egentlig burde vært en fast stilling, eller der det er en klar uenighet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om dette.

Én av fire virksomheter som benytter innleid arbeidskraft, har inngått avtale med fagforeningen. Ifølge hver fjerde tillitsvalgte i LO-forbundene brukes innleie istedenfor å ansette fast ved et permanent behov for økt bemanning. Blant disse er det kun 15-20 prosent som svarer at arbeidsgiver alltid eller som regel inngår skriftlig avtale med fagforeningen om denne bruken. Dette tyder på at regelen om avtale ikke følges opp i særlig stor grad.

Hver fjerde tillitsvalgte i LO-forbundene oppgir at de får henvendelser om ulovlig midlertidig ansettelse. Andelen er høyest i kommunal sektor.

Hvorfor bruker arbeidsgivere midlertidige ansettelser og innleie av arbeidskraft? Det er ulike begrunnelser for å ansette midlertidig. Undersøkelsen fra 2017 viser at mellom 19 og 25 prosent av virksomhetene delvis begrunner sine midlertidige ansettelser i forhold som ligger utenfor lovens unntak. Det er likevel ikke gitt at dette er et brudd på bestemmelsene, siden samme ansettelse kan begrunnes i flere forhold. Undersøkelsen viser likevel at midlertidige ansettelser fyller funksjoner utover det som loven legger til grunn. Det oppgis også flere begrunnelser for bruk av innleie, men innleie benyttes oftest for å fylle behov for ekstra kapasitet eller for å fylle vikariater.

p

Tillitsvalgte får henvendelser fra sine medlemmer, men vi vet ikke om midlertidig ansatte eller innleide går videre med sine saker dersom de opplever at reglene om bruk av midlertidige ansettelser og innleie blir brutt. Fafo skal ha fokus på det i neste fase av prosjektet.

Ifølge hver fjerde tillitsvalgte i LO-forbundene brukes innleie istedenfor å ansette fast ved et permanent behov for økt bemanning.

Annonse
Annonse