JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leiepriser

Regjeringa utsetter ny husleielov: – Et kjempesvik, mener Leieboerforeningen

Lovendringene som skulle gi leietakere økt trygghet, blir kanskje aldri noe av. Regjeringen vil ikke legge fram forslag til ny husleielov i denne stortingsperioden.
Leieboere skulle få sterkere rettigheter: Nå er planen utsatt.

Leieboere skulle få sterkere rettigheter: Nå er planen utsatt.

André Kjernsli

sissel@lomedia.no

Høye leiekostnader, dårlige boforhold og lite forutsigbarhet er virkeligheten for mange som leier bolig i Norge.

Derfor feiret LO, Leieboerforeningen og Forbrukerrådet med marsipankake da regjeringen og SV høsten 2022 ble enige om å starte et arbeid for å styrke leietakernes rettigheter.

«Husleielovutvalget» skulle komme med forslag til hvordan leietakernes rettigheter på boligmarkedet kunne sikres bedre.

I budsjettenigheten mellom regjeringen og SV sto det at ny husleielov skulle behandles i «inneværende stortingsperiode»

Det blir det trolig ikke noe av. Det ble klart da regjeringen mandag la fram sitt forslag til statsbudsjett.

– Regjeringa har sagt at de skal legge fram en ny husleielov. At de nå dropper lovforslaget er nesten ikke til å tro, sier Anne-Rita Andal, daglig leder i Leieboerforeningen, til LO-Aktuelt.

Anne-Rita Andal, leder i Leieboerforeningen.  

Anne-Rita Andal, leder i Leieboerforeningen.  

Sissel M. Rasmussen

I budsjettet kommer det fram at ny husleielov ikke kommer til å bli behandlet i inneværende stortingsperiode, som bestilt fra Stortinget.

Thomas bor på 25 kvadrat. Lønna holder ikke til mer på leiemarkedet

Dolka i ryggen

Neste høst er det stortingsvalg. Om landet får en ny regjering, kan Husleielovutvalgets arbeid ende i en skuff.

I Leieboerforeningen er skuffelsen stor.

Første mandag i oktober markeres den internasjonale leieboerdagen. Leieboerforeningen inviterte til nasjonal boligkonferanse for alle landets leieboere, med tema leieboermedvirkning.

– Av alle dager må jeg si at dette er en ekstra kjip dag å bli dolka i ryggen på. Regjeringa har med dette fjerna det eneste tiltaket som virkelig ville økt leieboernes botrygghet. Leieboerne får knapper og glansbilder fra regjeringa, og nå vil de ikke engang behandle et moderat lovforslag fra et lovutvalg som de selv har nedsatt, sier Andal.

Kraftige reaksjoner

Husleielovutvalget leverte første del av arbeidet 31. januar i år, og det har allerede vært ute på høring. Andre del leveres fredag 18. oktober.

Kommunal- og distriktsdepartementet varsler at de til tross for det, ikke vil behandle en nytt lovforslag denne stortingsperioden.

Leieboerforeningens leder mener at med dette har regjeringa fjerna det eneste tiltaket som virkelig ville økt leieboernes botrygghet.

– Å bruke leieboerne på denne måten synes jeg er et kjempesvik og det viser hvem regjeringa bryr seg om – boligeiere og utleiere, sier hun svært skuffet.

Leieboerforeningen er representert i Husleielovutvalget.

Husleielovutvalget

Utvalget skal gå gjennom husleieloven for å vurdere hvordan den kan styrke leietakernes rettigheter og sikre grunnleggende botrygghet.

Utvalget ble satt ned 16. juni 2023.

Utvalget ledes av Jardar Sørvoll, forsker ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA, OsloMet.

Første delrapport ble levert 31. januar 2024. Neste delrapport vil bli levert 18. oktober.

Slik svarer regjeringa

Statssekretær Nancy Porsanger Anti i Kommunal- og distriktsdepartementet svarer i en e-post til LO-Aktuelt at hun forstår at mange leietakere er utålmodige og vil ha dette på plass raskt.

Hun mener likevel at de gjør klokt i å se på utvalget sine forslag samlet, både de som utvalget la fram i første delrapport tidligere i år, og de som kommer i den endelige utredningen 18. oktober.

Statssekretær skriver at det er en utfordrende situasjon i leiemarkedet nå og at presset i markedet er høyt flere steder i landet.

Konklusjonen i departementet er at det ikke er tidspunktet for å gjøre raske lovendringer.

Store endringer på kort tid kan gi store utslag i leiemarkedet, påpeker statssekretæren.

«Vi må ikke forhaste oss, men sørge for en grundig lovprosess», skriver Anti, og fortsetter med at det dessverre innebærer at de ikke får levert et lovforslag i inneværende stortingsperiode.

Dette betyr ikke at forslagene blir lagt bort, understreker hun.

Målet er å fornye husleieloven og å styrke leietakerens botrygghet. Når utvalget har overlevert sin utredning 18. oktober, sendes NOU-en ut på høring, skriver Anti.

Stortingets vedtak

«Stortinget ber regjeringen å sette ned et Husleielovutvalg som går gjennom Husleieloven for å vurdere hvordan den kan styrke leietakernes rettigheter, sikre grunnleggende botrygghet og at loven samsvarer bedre med dagens situasjon på leiemarkedet. Utvalget settes ned våren 2023, og en ny lov skal behandles i inneværende stortingsperiode.» 

LO er skuffet

Tirsdag kom tall fra Eiendom Norge, som viser at utleieprisene har økt med 7,4 prosent i løpet av det siste året.

Om vi tar med de to siste årene er veksten oppe i 15,6.

LO har vært en pådriver for å få husleielovutvalget på plass. Nå blir utvalgets arbeid ikke lagt fram for stortingsrepresentantene.

– Jeg kan ikke si annet enn at vi er skuffet over at en ny husleielov ikke kommer på plass i denne perioden. For vi er utålmodige på vegne av 1 million leietakere. For å ha et godt liv må man ha en verdig, forutsigbar og langsiktig plass å bo, derfor må også lovverket styrkes i leietakernes favør, sier LO-sekretær Kristin Sæther, som har ansvar for boligpolitikk i LOs ledelse.

Aktuelt: Familier bor i helsefarlige leieboliger: Ber staten ta ansvar

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse