Rykende uenige om fagforeningsfradraget
De fylte en stor sal i FN-bygget da de reklamerte for den norske modellen. Men noe er de også rykende uenige om.
Partene i arbeidslivet sammen i Geneve; LO.leder Hans-Christian Gabrielsen, NHO-direktør Svein Oppegaard og arbeidsminister Anniken Hauglie.
Helge Rønning Birkelund
helge@lomedia.no
Økonomiske incitament er et av temaene som splitter arbeidstagersiden og dagens regjering.
– Fagforeningsfradraget alene er ikke avgjørende for at organisasjonsgraden går opp eller ned. Men det er et av virkemidlene myndighetene faktisk kan bidra med. I den siste fireårsperioden har fagforeningsfradraget gått ned relativt sett, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til LO-Aktuelt.
På arbeidslivskonferanse
I et intervju i forbindelse med FNs arbeidslivskonferanse i Geneve, uttalte arbeids - og sosialminister Anniken Hauglie til LO-Aktuelt at man gjerne kan diskutere hva slags økonomiske fordeler man skal ha som fagorganisert.
Men:
– For mange arbeidstakere handler det ikke bare om å få økonomiske fordeler. Det handler om et sted å føle seg hjemme. Hvor de opplever at her taler man din sak. Det er nødvendigvis ikke slik at det hjelper med økonomiske goder hvis ikke fagforeningen er relevant, faglig eller på andre måter. Det er et ansvar fagforeningen selv må ta. Jeg tror ikke bare det er høyere fagforeningsgrad som må til, sa hun til LO-Aktuelt.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener myndighetene likevel ikke er helt uten ansvar.
– Myndighetene kan sørge for at fagforeningsfradraget henger med i utviklingen, slik det gjør for arbeidsgiverne. Det har faktisk gått opp og økt i denne perioden. Men for vanlige arbeidsfolk har det gått ned, poengterer Gabrielsen.
• De ansatte går opp 100.000 i lønn etter at de fikk tariffavtale
Et virkemiddel
Han mener det er fortjenestefullt at Arbeiderpartiet foreslår å doble fagforeningsfradraget over fire år.
– Vi må selvfølgelig gjøre vårt. Vi må være relevante og gjøre det attraktivt å være medlem. Det er vår hovedoppgave. Og vi skal gjøre vårt for at det stadig er viktig å være organisert. Men myndighetene må også gjøre sitt. Derfor blir det veldig enkelt å blåse opp dette på en sånn måte som jeg føler hun gjør med dette, poengterer Gabrielsen.
LO-lederen synes arbeidsministeren holdt et veldig godt innlegg under ILO-konferansen onsdag.
Men han stusser på at hun snakker varmt om rettferdig omstilling.
– Rettferdig omstiilling er viktig om du skal få med deg folk på omstilling i det grønne skiftet. Det er helt avgjørende at folk ikke går fra jobb til ledighet. Da er det verdt å merke seg at regjeringen nettopp har stemt ned et forslag fra Arbeiderpartiet, SV, Senterpartiet og MDG som er i tråd med hva LO har svart på i sin høringsuttalelse til ny klimalov, mener Hans-Christian Gabrielsen.
– Vi har bedt om at det rapporteres om rettferdig omstilling i arbeidet med klimaendringer. Det er verdt å merke seg at ord og praksis ikke alltid henger sammen, poengterer LO-lederen.
• Arbeidsministeren tror ikke økt fagforeningsfradrag kan øke medlemstallene
• Peggy Hessen Følsvik får tariffansvaret i LO
• Renée Rasmussen ble vraket til LO-ledelsen – nå er hun ansatt som spesialrådgiver