JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmiljø

Sjefen er problemet. Hva kan verneombudet gjøre?

Hvis tiltakene ikke fører fram, er det mulig å koble inn Arbeidstilsynet.
Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere.

Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere.

Colourbox

Saken oppsummert

Fagansvarlig i LO

Spørsmål: Hvordan håndterer verneombudet en situasjon hvor det er lederen selv som bidrar til mistrivsel, stress og dårlig stemning?

Svar: Når det er sjefen selv som skaper uro og mistrivsel på jobb, havner verneombudet i en ekstra krevende situasjon.

Verneombudet skal passe på at arbeidsmiljøet er fullt forsvarlig – både fysisk og psykososialt – uansett hvem det er som forårsaker problemene.

Det første verneombudet bør gjøre, er å skaffe seg et helhetsbilde. Det kan gjøres gjennom samtaler med de det gjelder. Er dette et enkelt tilfelle, eller gjelder det flere? Hvordan påvirkes arbeidsmiljøet?

Når bildet er klart, må saken løftes inn i det systematiske HMS-arbeidet, enten via arbeidsmiljøutvalget (AMU) eller videre oppover i organisasjonen, dersom det ikke er mulig eller hensiktsmessig å gå direkte til lederen det gjelder.

Systematisk HMS-arbeid handler om mer enn sikkerhet og rutiner, det skal også fange opp psykososiale utfordringer som dårlig kommunikasjon, usikkerhet, konflikter og stress.

Det finnes gode verktøy som kan støtte dette arbeidet. «En bra dag på jobben» gir konkrete oppgaver og refleksjonsspørsmål knyttet til arbeidsmiljø. På idebanken.org finnes mange eksempler på metoder som kan brukes.

Hvis tiltakene ikke fører frem, og situasjonen fortsatt går ut over helsen og trivselen til ansatte, har verneombudet rett til å kontakte Arbeidstilsynet.

Det er uansett viktig å dokumentere hele prosessen grundig, både for å sikre ryddighet og for å beskytte de ansatte.

Det er alltid lettere å forebygge enn å reparere. Et trygt, støttende arbeidsmiljø må bygges over tid og holdes ved like.

Målet er ikke å henge ut enkeltpersoner, men å bidra til et arbeidsmiljø der folk trives, blir sett og føler seg trygge – slik loven krever, og slik alle har rett til.

Send spørsmål til ingvild.laila.vatnelid@lo.no

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss