JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre og Corbyn diskuterte politikk og kumlokk

Ap-lederen vil lære av den politiske oppblomstringen i det britiske arbeiderpartiet.
Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre fant tonen i London.

Jeremy Corbyn og Jonas Gahr Støre fant tonen i London.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

LONDON: Tirsdag klokka 15.15 engelsk tid møtte han for første gang den britiske suksesspolitikeren Jeremy Corbyn. De fant tonen med en gang. Så godt at når pressen og alle andre var skjøvet ut av kontoret til den britiske Labour-lederen, sto de begge igjen. Og fortsatte å prate.

Kunne vart lenger

Møtet varte nesten en time, selv om begge var godt forsinket i sine avtaler.

– Denne samtalen kunne gjerne vart i flere timer. Vi hadde mye å snakke om. Jeg møtte en åpen, lyttende og veldig sympatisk partifelle. Vi er enig om å samarbeide og fortsette samtalene på flere områder. Det europeiske er en del. Men også knyttet til flere politikkområder som vi er opptatt av å utvikle, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt, før han haster videre til nye møter i det britiske parlamentet.

Stemningen ble ekstra god da Støre på slutten av møtet tok fram gaven til den britiske Labour-lederen - boken «Kumlokk - gatas mynter» av forfatter Caroline Roka.

De er nemlig ikke bare ledere av hvert sitt store sosialdemokratiske parti, Jonas Gahr Støre og Jeremy Corbyn. De har også en genuin interesse for kumlokk.

Arbeiderhistorie

Så selv om Jonas Gahr Støre ble møtt med at han kommer i en spesielt interessant tid og måtte vente 20 minutter på den britiske Labour-lederen, ble det også tid for historie og en prat om kumlokk. Det er jo tross alt også en arbeiderhistorie i seg selv. Og symbolet for sivilisasjon. Noe Jeremy Corbyn nikker på hodet når han hører.

– Dette er historien om et solid industrielt arbeid, sier han og blar i boka.

Selv er den britiske Labour-lederen ydmyk i forhold til sin suksess.

– Jeg vil egentlig ikke gi noen råd, svarer han på spørsmål om hvilket råd han vil gi sin norske kollega.

Men han mener partiet - med 42 prosent av oppslutningen ved forrige valg - har god støtte blant de unge, og har gitt den unge befolkningen håp for framtiden.

Jernindustrien

Også er det interessen for kumlokk, da. Som begge deler.

Morfar til Jonas Gahr Støre drev Jøtul, som også støpte kumlokk før de konsentrerte seg om vedovner.

– Jeg har vokst opp med å høre historier om støpejern. Derfor har jeg studert kumlokkenes historie og motivene som er støpt inn. Oslo kommune har for eksempel skytsengelen St. Halvard støpt inn. Hvis du reiser til Roma ser du at kumlokkene hadde en rolle allerede under romertiden, hvor de hadde vann- og avløpssystemer, forteller Jonas Gahr Støre.

– At Jeremy Corbyn liker å fotografere kumlokk, det forstår jeg veldig godt, poengterer han.

Europeiske kontakter

Men det var altså ikke for å snakke om kumlokk Ap-lederen tok turen til London tirsdag.

– Hovedgrunnen er at jeg ønsker å ha kontakt med mine europeiske kollegaer. Jeremy Corbyn har jeg ennå ikke møtt. Vi har bare snakket på telefonen. Nå fikk jeg møtt ham, og onsdag møter jeg min tyske kollega, Martin Schulz, sier Jonas Gahr Støre til LO-Aktuelt.

I tillegg legger han ikke skjul på at besøket også skyldes at Labour opplever suksess.

– Det er et parti i medvind. Labour rekrutterer flest medlemmer i hele Europa. Det er det største sosialdemokratiske partiet i Europa med over en halv million medlemmer. Det er interessant å høre hvordan det har skjedd. Og han gjorde et bedre valg enn ventet. Det skjer en politisk oppblomstring i Labour, til tross for at partiet har hatt sterke motsetninger som han må forsøke å forene, sier Jonas Gahr Støre.

Har fanget noe

Den svenske LO-lederen, Karl-Petter Thorwaldsson mener Labours suksess er resepten for sosialdemokratiet i hele Norden.

– Sosialdemokratiet må bli både modigere og mer radikal. Offentlige investeringer er undervurdert, har Thorwaldsson uttalt.

– Den største valgsuksessen i Europa de siste årene er faktisk den som Labour i Storbritannia gjorde i sommer. Du kan si hva du vil om Jeremy Corbyn. Han er ingen typisk nordisk sosialdemokrat. Men han har fanget noe hos en befolkning som i mange, mange år har følt at politikerne har overkjørt dem. Og han står for en politikk for utjevning, mindre ulikheter, utjevning av klasseforskjeller og for å gi utdannelse for de som er arbeidsløse, sier Karl-Petter Thorwaldsson til LO-Aktuelt.

Modigere sosialdemokrati

Jonas Gahr Støre er enig i at sosialdemokratiet må bli modigere, men ikke helt enig at partiet bør gå i Corbyns fotspor.

– Vi skal gå opp egne spor, ikke gå i andres fotspor. Vi skal være trygge på hvor vi kommer fra. Like lite som det ville være riktig å gå i Tony Blairs spor på 1990-tallet, går vi ikke i andre partilederes spor i dag. Men det er lærdom å ta med. Det britiske samfunnet er så forskjellig fra det norske, så mye mer klassedelt, så mye større forskjeller, kommet så mye lenger i privatisering og svekkelse av offentlige tjenester at de politiske løsningene vil skille seg. Labours program og Corbyns lederskap framstilles ofte som venstrevridd og radikalt i Storbrittania, men i Norge er det gjenkjennlig sosialdemokratisk politikk. Men jeg tror at tilnærmingen av sterke fellesskap, moderne offentlig sektor som sikrer likeverdig tilbud til folk, et godt arbeidsmiljø som gjør at arbeidsfolk er trygge på jobben i den teknologiske utviklingen, det deler vi, sier den norske Ap-lederen.

Jonas Gahr Støre fikk endelig møte Jeremy Corbyn - på sistnevntes kontor.

Jonas Gahr Støre fikk endelig møte Jeremy Corbyn - på sistnevntes kontor.

Helge Rønning Birkelund

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse