JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Svarer på utfordringene

Regjeringen bruker historisk mange oljemilliarder. Har den endelig forstått alvoret?

Kristin Margrethe Johansen

sym@lomedia.no

Budsjett for arbeid, aktivitet og omstilling, fastslo finansminister Siv Jensen i finanstalen. De samme ordene kunne sikkert en rødgrønn finansminister sagt om et rødgrønt budsjett. Spørsmålet er om beskrivelsen stemmer? Og hadde det ikke vært for regjeringens sterke tro på skattekutt, hadde opposisjonen hatt store problemer med å kritisere finansminister Siv Jensen etter finanstalen. Ved å bruke rekordmange 193 oljemilliarder bidrar regjeringen til økt aktivitet i landet. Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen sa i sitt innlegg etter finansministerens tale at budsjettet framstår som en delvis innrømmelse av at man har handlet for lite og for sent.

Og da er det vanskelig å være for krass i kritikken når regjeringen endelig kommer på banen for å møte arbeidsløsheten og de utfordringen man står overfor i arbeidslivet. Det store konfliktspørsmålet er derimot det samme. Regjeringen har så langt redusert skattene med 13 milliarder, nå kommer nye lettelser på til sammen 9,1 milliarder. Opposisjonen og fagbevegelsen er sterkt kritisk til slike prioriteringer. Så langt har halvparten av skattelettene gått til de fem prosent rikeste i landet. Den sosiale profilen er noe bedre enn ved tidligere budsjett. Men også denne gangen blir det gitt over en milliard kroner i redusert formueskatt. Og det er også lov å være kritisk til at man årlig skal bruke 2,7 milliarder kroner på skattekutt for gifte og samboende pensjonister. Det er et lite målrettet grep hvis man ønsker å hjelpe de pensjonistene som har svakest økonomi.

22 milliarder kroner i skattekutt kunne vært brukt til å styrke kommunesektoren, sykehusene og en rekke andre gode formål. Det er også all grunn til å stille spørsmål om regjeringen er for ekspansiv. LO-leder Gerd Kristiansen påpeker at regjeringen øker oljepengebruken tre ganger så mye som anbefalt av dens eget ekspertutvalg (Thøgersenutvalget i NOU 2015:9).

«Innslusingen av oljepenger er dobbelt så rask som gjennomsnittet i Handlingsregelens historie. Man kunne klart seg med betydelig mindre oljepengebruk om en hadde satset på aktivitet og mindre på skattelette», uttaler LO-lederen.

SVs finanspolitiske talsperson Snorre Valen tenker i samme baner når han sier til NTB at regjeringen knuser sparegrisen til framtidige generasjoner. Og Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen mener at «regjeringen overlater en voksende regning til kommende generasjoner».

Det internasjonale valutafondet, IMF, spår svakere vekst og høyere ledighet i Norge enn man tidligere har forventet. IMF er i den nye rapporten også bekymret over en lavere global vekst enn tidligere prognoser. Det er med andre ord all grunn til å tro at norsk økonomi og norske arbeidstakere går noen krevende år i møte. Med 7000 milliarder kroner på Oljefondet har Norge virkemidler ingen andre land kan konkurrere med. Det betyr ikke at det vil være riktig å begynne å tømme oljefondet. Og det er svært viktig å prioritere riktig bruk av milliarder. IMF anbefaler at det satses på å styrke infrastrukturen. Og det er verdt å merke seg kommentaren til Terje Erikstad, utgavesjef i Dagens Næringsliv: «Analysen til IMF viser at det å stramme inn og holde tilbake etterspørselen etter et sjokk som finanskrisen, virkelig kan føre til at man sparer seg til fant.»

Forslaget til statsbudsjett for 2016 viser at man deler erfaringen fra en verden som i en årrekke har møtt utfordringene med å stramme inn framfor å satse offensivt. Det har vært en katastrofal strategi for arbeidsfolk som har blitt sittende igjen med regningen i form av arbeidsløshet og en dramatisk svekket økonomi og velferd. Samtidig er det all grunn til å være kritisk til regjeringens bruk av skattekutt. Det gjør det ikke bare mer krevende å samle partiene på Stortinget om en skattereform, men begrenser også handlingsrommet i årene som kommer, slik LO-leder Gerd Kristiansen påpeker.

Ved siden av skattekuttene er klima den andre saken hvor regjeringen vil møte kraftig kritikk. Men her vil nok Venstre få noen nødvendige gevinster for å samle seg bak et flertall for statsbudsjettet 2016.

Les alle sakene om statsbudsjettet her:

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse