JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tall avslører hvorfor Ap gikk på en av tidenes valgsmeller

87.000 tidligere Ap-velgere ble hjemme på valgdagen. Mange av dem er LO-medlemmer.
Hans Christian Gabrielsen på Fagforbundets landetsmøte

Hans Christian Gabrielsen på Fagforbundets landetsmøte

Kathrine Geard

helge@lomedia.no

– Vi må bare erkjenne at vi ikke lyktes med å mobilisere mange nok til å stemme på de partiene som ønsket en ny, rødgrønn politikk. Vårt budskap om arbeid og velferd nådde ikke ut. Det må vi bare ta med oss, innrømmet LO-leder Hans-Christian Gabrielsen da han talte til Fagforbundets landsmøte torsdag.

Tallene begynner å komme på bordet. 87.000 tidligere Ap-velgere valgte altså å bli hjemme, i stedet for å stemme på valgdagen. De holdt seg i sofaen.

Bare 1236 velgere gikk ifølge Ipsos til de borgerlige partiene.

– Valget var ikke noe rop om mer høyrepolitikk. Samtlige borgerlige partier gikk tilbake. Flere velgere stemte på de som ville kaste Erna Solberg-regjeringen enn på de som ville beholde henne, sa Gabrielsen.

– Nå må vi tøke tårene, knytte nevene og gå på igjen, la han til.

Mange arbeidsløse får kutt i dagpengene

La om retorikken

LO-lederen mener regjeringen la om retorikken halvveis i forrige regjeringsperiode.

– De to første årene gjennomførte Høyre og Frp mange av de groveste angrepene på arbeidsfolks rettigheter. De angrep rettigheter i arbeidsmiljøloven, åpnet opp for midlertidige jobber og endret arbeidstidsbestemmelsen. Da fikk de den største politiske streiken i moderne historie. Hundretusenvis gikk ut i gatene og demonstrerte mot dem, poengterte Hans-Christian Gabrielsen.

Han la til at regjeringen også angrep retten til selvbestemt abort ved å ville gi leger reservasjonsrett mot å henvise jenter til sykehus. Titusenvis demonstrerte mot dette 8. mars, sa hva de mente – og regjeringen måtte gi seg.

– Så, halvveis ut i perioden, la de om retorikken. De skiftet ut Frps mildt sagt konfronterende arbeidsminister, Robert Eriksson. De rettet ikke opp feilene de hadde begått, men de satset på at folk ville glemme, Og folk glemte, mener han.

Frp vil splitte opp Posten og selge Bring

Skyldes ikke Ap

– Når enkelte hevder at forskjellene mellom Arbeiderpartiet og Høyre ble utvisket, så kan det hende det har noe for seg. Men det skyldes ikke at Arbeiderpartiet gikk til valg på et høyreorientert program, at Ap la seg opp til Høyre. Det er det motsatte som skjedde. Høyre lyktes i å fremstille det som om de knapt ville føre en an annen politikk enn Ap. Som om de også ville ta vare på utsatte grupper. Og minke forskjeller. Samtidig pøste Høyre ut milliarder i skattekutt til sine rike onkler, uten at det gjorde merkbart i vanlige folks lommebøker, fordi de løp til oljefondet og tok ut penger hver eneste gang. Det ble vanskeligere å tydeliggjøre forskjellene mellom høyre- og venstresiden, mener LO-lederen.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Ikke lavlønnsspor

Gabrielsen mener utfordringen kan møtes med to spor. Det ene er lavlønnssporet, som mange land prøver seg på. Liksom-jobber med liksom-lønn og liksom-fast ansettelse.

Det andre sporet er kompetansesporet. Gabrielsen er glad for at LO og NHO raskt ble enige om at lavlønnssporet ikke ble valget da landet sto overfor flyktningkrisa.

Han avviser de som mener at fagbevegelsen skal holde seg unna politikk.

– Det er politiske vedtak som setter rammene og styrer samfunnsutviklingen. Det er politiske vedtak som både skapte de nordiske velferdsstatene og som kan bryte dem ned igjen. Og det er politiske beslutninger – eller kanskje mangelen på politikk – som ligger bak den bunnløse fattigdommen vi finner i andre der deler av verden, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Fagforbundets landsmøte

Undersøkelse knuser myten om at ungdom bare er opptatt av fleksibilitet og selvrealisering

Mohammed er en av ytterst få med innvandrerbakgrunn på Fagforbundets landsmøte

Hele Irenes familie ble drept da hun var seks år. I dag var hun med på å dra i gang Fagforbundets landsmøte

Disse sakene kan få opp temperaturen på Fagforbundets landsmøte

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse