JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Partimåling for februar

Tillitsvalgt fortviler over fallet for Ap: – Regjeringen tar ikke de grepene som må tas

Torbjørn Brox Webber mener Arbeiderpartiets store fall skyldes en regjering som i en altfor stor grad går på tomgang.
Torbjørn Brox Webber, til daglig prest i Kirkens Bymisjon og tillitsvalgt i Fagforbundet, vil kalle en spade for en spade.

Torbjørn Brox Webber, til daglig prest i Kirkens Bymisjon og tillitsvalgt i Fagforbundet, vil kalle en spade for en spade.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Som prest i Kirkens Bymisjon mener han å ha sett det med egne øyne:

– Regjeringen tar ikke de grepene som må tas. Du har energipolitikken, hvor du har en markedsstyring. Og vi står overfor en fattigdomsutfordring. Det kan ikke Arbeiderpartiet leve med. Det kan ikke LO leve med.

Han understreker ytterligere:

– Ingen kan leve med dette. Hele samfunnskontrakten går opp i limingen til slutt på grunn av dette, sier Torbjørn Brox Webber til FriFagbevegelse.

Han er leder for Fagforbundet i Sør-Varanger, og sekretær i LO i Sør-Varanger. Han er medlem av Arbeiderpartiet, men ikke aktivt medlem.

Februarmålingen: Historisk bunn for Ap: – Det blir galt uansett hva de gjør

Folk i matkø

I regi av Kirkens Bymisjon har han arrangert matutdeling til de som trengte mat til jul. Hele foajeen var full av folk. Køen sto langt ut på gata.

Det er fortsatt et stort trykk over det hele. Det viser også rapporter fra matsentraler over hele landet.

Webber mener velferdsmodellen er helt avhengig av en omfordeling.

– Velferden kan ikke bygges fra kjelleren til Kirkens Bymisjon. Det må skje gjennom en omfordeling, sier han.

Mange er fortvilet

Den fagligpolitiske situasjonen var hovedtema da LO i Troms og Finnmark arrangerte sin regionkonferanse i Tromsø.

På målingen som Opinion utførte for FriFagbevegelse i februar, får Ap kun 16,8 prosent av stemmene.

Mer enn hver fjerde Ap-velger fra stortingsvalget i 2021 har satt seg på gjerdet, mens 14 prosent oppgir at de ville ha stemt på Høyre dersom det var stortingsvalg i morgen.

Webber kommenterte de dårlige målingene fra talerstolen:

– Det er på tide å si det som det er: Oppslutningen til Arbeiderpartiet, på 16–17 prosent, er en skandale. Oppslutningen raser over hele linja. Hos alle grupper. Det må tas tak for at vi skal komme oss ut av denne alvorlige krisa.

– En katastrofe

Han utdyper det slik overfor FriFagbevegelse:

– Det er en katastrofe. Det skyldes først og fremst manglende politiske løsninger for å ta kontroll på situasjonen.

Han minner om at det ikke er slik at Arbeiderpartiet ikke har styrt i kriser før.

– I 2007 var det finanskrise. Da var Kristin Halvorsen finansminister og regjeringen førte en veldig god, offensiv rødgrønn politikk. Man styrte gjennom krisen på en veldig god måte. Norge var et av de landene som kom best ut av finanskrisen, mener Webber.

Han fastholder at strømpolitikken er en sentral del av problemet til de to regjeringspartiene.

Debatt: «Strømprisen vil avgjøre Støres politiske ettermæle», skriver tidligere LO-leder Roar Flåthen

– Ikke blitt bedre siden julaften

– Her har regjeringen slått seg til ro med en strømstøtte som fungerer som en almisse. Jeg trodde vi hadde gått vekk fra praksisen med almisser, sa prest Webber i sin tale.

Han mener man trenger en omdreining også i det fagligpolitiske samarbeidet.

– Vi må få servert en politikk som kan endre samfunnet og som kommer nedenfra. Det er arbeidsfolk som skaper verdiene i dette samfunnet. Og vi må få gjort noe med dyrtidsproblematikken, sa han og henviste til matutdelingen til Kirkens Bymisjon før jul.

– Det er ikke blitt bedre siden julaften, legger han til.

Får konsekvenser

Førstesekretær i LO, Julie Lødrup var en av de som innledet til den fagligpolitiske debatten på regionsamlingen til LO i Troms og Finnmark.

Hun sier seg enig med Webber i at oppslutningen er en skandale.

– Det er en skandale fordi vi risikerer å tape mange kommuner og fylkeskommuner til Høyre og Frp til høsten. Det er en skandale at det ikke lenger er noen som tror vi kan vinne stortingsvalget igjen om to og et halvt år.

Da må vi gi statsministerposten tilbake til Erna Solberg som kan danne regjering med Frp. Det er en skandale, mener hun.

– Vi risikerer å tape mange kommuner og fylkeskommuner til Høyre og Frp, advarer LOs førstesekretær Julie Lødrup.

– Vi risikerer å tape mange kommuner og fylkeskommuner til Høyre og Frp, advarer LOs førstesekretær Julie Lødrup.

Jan-Erik Østlie

Fagbevegelsen må snakke mer om alt det gode som regjeringen har levert, mener Lødrup.

– Spesielt på arbeidslivspolitikken. Så må vi klage og mase på det vi er uenig om og komme med forslag selv, legger hun til.

– Noen tror åpenbart at regjeringen går på jobb for å ødelegge landet. Men det er jo ikke slik.

Dette svarer Ap

Stortingsrepresentantene Nils-Ole Foshaug og Runar Sjåstad, begge fra Arbeiderpartiet, representerte stortingsgruppa til Arbeiderpartiet.

De var klare i sitt svar:

– Det er altså krig i Europa. Det er ingen kald krig, det er varm krig i Europa. Det er virkeligheten. Det er en kamp om demokrati. Det er virkeligheten. Tror vi at det ikke angår oss? Tror vi at vi ikke blir påvirket av det? Tror vi at vi kan sitte på for vår egen forbanna liten tue og at alt kan bli som før? spurte Nils-Ole Foshaug.

Og han ga svaret selv:

– Nei, det er ikke slik. Vi er en del av verden. Med sanksjoner og etterdønninger etter korona i tillegg. Vi merker det, det er dyrere. Og så kan vi klage på at alt blir dyrere. Det rammer de som har det tøffest fra før. Men det er verden vi lever i. Men jeg tror at når vi gikk til valg for vanlige folk, er det fortsatt det som er mantraet for Arbeiderpartiet. Men tiden er annerledes.

Både stortingsrepresentant Runar Sjåstad og førstesekretær i LO, Julie Lødrup, forsvarte strømstøtten.

– Den må være der så lenge det er behov for den. Men det er et strakstiltak. Det ble utbetalt 33,2 milliarder kroner i strømstøtte i 2022. Sluttsummen er avhengig av hvordan prisene utvikler seg, sier Sjåstad.

I tillegg er det lagt til rette for en fastprisavtale for næringslivet, poengterte Sjåstad.

– Vi kan ikke kaste oss rundt med løsninger som skaper flere problemer enn de løser. Men strømstøtteordningen må være midlertidig, slik som mange støtteordninger var under koronakrisen, sa Lødrup.

Strømstøtten må bestå så lenge vi ikke har bedre løsninger, poengterte hun.

– Det vi trenger er et nytt strømsystem som kan stå seg over tid. Så må vi bygge mer kraft over hele landet, ikke minst her i Nord-Norge.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse