Tillitsvalgt
To av tre tillitsvalgte trives i vervet, viser undersøkelse
Å være tillitsvalgt tar tid, og det koster krefter. Fafo har undersøkt hvorfor tillitsvalgte er villige til å ta på seg verv.
Annar Gravråk er EL og IT-medlem og plasstillitsvalgt hos Tensio for 140 fagorganiserte. Han får den tiden han trenger til utføre vervet sitt, selv om han ikke har noe frikjøpt tid til vervet, sier han.
Martin Guttormsen Slørdal
martin@lomedia.no
– Det å få representere så mange av mine kolleger i møte med arbeidsgiver, og føle at jeg kan utgjøre en forskjell for mine kamerater, det er veldig givende, forteller Annar Gravråk.
26-åringen er energimontør og jobber som anleggsleder i nettselskapet Tensio. Her er han plasstillitsvalgt for rundt 140 EL og IT-medlemmer.
Gravråk er ikke alene om å oppleve at det å ha et tillitsverv i fagbevegelsen er meningsfullt.
To av tre tillitsvalgte sier at de trives med vervet sitt. Dette er ett av funnene fra en rapport som er utarbeidet på initiativ fra Fellesforbundet og Handel og Kontor (HK).
– Og jo høyere vervet er, dess bedre er trivselen, forteller Fafo-forsker Kristine Nergaard.
Rapporten ferdigstilles i disse dager, og alle resultatene legges fram hos Fafo på den internasjonale kvinnedagen 8. mars.
Grunnene til å påta seg verv
På LOs regionkonferanse i Trøndelag var Nergaard invitert for å innlede om fagbevegelsens viktigste ressurs, de tillitsvalgte.
Rapporten sier blant annet noe om hvordan de tillitsvalgte har det i vervet, og hvorfor de er villige til å ta på seg verv, sier Nergaard.
Å sikre medlemmene gode lønns- og arbeidsvilkår er den grunnen som vektlegges av flest. 74 prosent av de spurte trekker fram dette som en viktig årsak.
Nesten like mange svarer at de vil være med å påvirke beslutninger på arbeidsplassen.
Én av tre tillitsvalgte viser til at det er konkrete utfordringer på arbeidsplassen som de ønsker å gjøre noe med.
Jo høyere verv, dess mer tid
Flertallet av de tillitsvalgte som er spurt i rapporten, oppgir at de bruker under to timer i uka på å utføre vervet sitt.
Men er du tillitsvalgt på heltid, for mange medlemmer, eller på «et høyere nivå», så viser det seg at du både trives bedre i vervet og at du bruker mer fritid på å utøve det.
– De som bruker mest fritid på vervet, er de som har de «største» vervene. Det tyder på at dette er drevet av interesse, men kan også bety at heltidsverv eller verv på høyere nivå medfører oppgaver som ikke kun kan løses innenfor ordinær arbeidstid, sier forskeren.
Fafo-rapporten viser også at 51 prosent av de spurte trekker fram interesse for fagforeningsarbeid som en av de viktige årsakene til at de har tatt på seg verv.
Kan utgjøre en forskjell
Annar Gravråks engasjement for fagbevegelsen og politikk startet med internasjonal solidaritet, både Israels okkupasjon av Palestina og Vest-Sahara-konflikten, er saker han er opptatt av.
Han trives veldig godt som tillitsvalgt og sier at vervet gir en mulighet til utgjøre en forskjell på arbeidsplassen.
Gravråk har ikke har noe frikjøpt tid til å drive med tillitsvalgtarbeid, men han får tilstrekkelig med tid til å utøve vervet, sier han. Han ønsker også å gi skryt til EL og IT Forbundet i Trøndelag for å være kjappe til å gi opplæring.
– De er utrolig flinke til å arrangere startkurs for nye tillitsvalgte i regionen slik at de får kurs og den opplæringen de trenger ganske fort etter at de er valgt, sier han.
Den største utfordringen Gravråk opplever som tillitsvalgt, er at medlemmene er spredd ut over et stort geografisk område.
– Teams er fint det, men det er ikke det samme som å møte folk fysisk og ha en samtale rundt et bord. Det er noe annet å møte folk ansikt til ansikt, sier Annar Gravråk.
Kjemper for HK-ungdommen i Coop
Ida Charlotte Engstrøm jobber som butikkmedarbeider hos Extra Grilstad på Ranheim. Hun er valgt som ungdomskontakt for alle HK-medlemmene i Coop Midt-Norge som er mellom 18 og 35 år.
Ida Charlotte Engstrøm er ungdomskontakt for HK-medlemmene i Coop Midt-Norge.
Martin Guttormsen Slørdal
Engstrøm er også leder for det regionale ungdomsutvalget for HK-medlemmene i Trøndelag.
Hun har heller ikke noe frikjøpt tid til å utføre vervene sine.
– Jeg må meg lage meg tid til å være tillitsvalgt, og jeg bruker også litt tid på jobb. Jeg bruker også mye av fritida mi på fagforeningsarbeid. Jeg jobber med å få frikjøpt tid til å være ungdomskontakt, men det ikke noe jeg har per i dag, sier hun.
Hvis Engstrøm hadde hatt frikjøpt tid, kunne hun satt av hele dager for å utføre vervet, og det ville vært lettere å besøke flere HK-ungdommer i Coop Midt-Norge, tror 26-åringen.
En av grunnene til at hun ble opptatt av fagforeningsarbeid var alle deltidsstillingene i dagligvarehandelen.
– Jeg kjemper for at folk ikke skal jobbe ufrivillig deltid. Det er flere kvinner enn menn som jobber ufrivillig deltid, og det prøver jeg å gjøre noe med, sier hun.
Under to timer
Fafo-rapporten viser at 72 prosent av de spurte tillitsvalgte bruker under fem timer i uka av arbeidstiden på vervet sitt.
Av de plasstillitsvalgte bruker 58 prosent to timer eller mindre av arbeidstida i uka, eller kun fritid, på vervet.
Rapporten fra Fafo har særlig studert kvinners representasjon i verv i fagbevegelsen, og hvordan man sikrer at kvinner ønsker å ta på seg verv og hva som skal til for at de blir værende i dem.
Disse resultatene og innholdet i resten av rapporten vil bli lagt fram 8. mars.