JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge i LO vil ha krisetelefon for tillitsvalgte. Ser kamerater slite seg ut og forlate fagbevegelsen

Tillitsvalgte trenger noen å snakke med når hverdagen blir for tøff, mener Industri Energi Ung.
ETTERLYSER MER STØTTE: Karl Ruben Gaasø, leder i Ungdomsutvalget i IndustriEnergi, mener LO og forbundene må slå ring rundt de lokale tillitsvalgte.

ETTERLYSER MER STØTTE: Karl Ruben Gaasø, leder i Ungdomsutvalget i IndustriEnergi, mener LO og forbundene må slå ring rundt de lokale tillitsvalgte.

Industri Energi

ragnhild@lomedia.no

«Skal vi i Industri Energi fortsette å ha de tøffeste og flinkeste tillitsvalgte i fagbevegelsen, må vi ta noen grep», skriver Industri Energi Ung i en uttalelse som ble vedtatt på ungdomskonferansen i oktober.

I uttalelsen kommer de med en oppfordring til hele fagbevegelsen om å ta bedre vare på de lokale tillitsvalgte.

«Jobben med å stå opp og si ifra om rett eller galt til sjefen blir tøffere og tøffere. Det har blitt mye skumlere å bare skrive en tvisteprotokoll, for å ikke snakke om frykten for å måtte gå ut i streik. Dette er et reelt problem for bevegelsen», heter det i uttalelsen.

Elleve ungdomsledere i LO vil endre pensjonsregler som rammer unge ekstra hardt

– Tøffere hverdag

Karl Ruben Gaasø er leder for ungdomsutvalget til Industri Energi. Han mener både arbeidsgiverne og arbeidsmarkedet har endret seg på en måte som gjør arbeidslivet mer brutalt. Det er noe mange tillitsvalgte kjenner på kroppen, hevder han.

– Flere og flere får ikke fast jobb engang. På noen arbeidsplasser har vi flere innleide enn fast ansatte. Det innebærer at det er færre som tør å stikke hodet fram, og det blir vanskeligere å rekruttere medlemmer til fagforeningen, påpeker Gaasø.

1.500 brudd på arbeidsmiljøloven er en «akutt oppstått situasjon», ifølge Høie. Men slik har det vært i fem år

Krisetelefon

På ungdomskonferansen var det unge tillitsvalgte som fortalte om tøffe nedbemanningsrunder. Arbeidsmengden er ofte stor, og tillitsvalgte kommer tett på kollegaenes problemer og bekymringer – uten at de nødvendigvis har noe sted å gå med sine egne frustrasjoner, påpeker Gaasø.

Både forbundet og LOs lokalorganisasjoner må jobbe for å etablere lokale forum der tillitsvalgte får mulighet til treffe andre tillitsvalgte og bygge nettverk, mener ungdommene.

I tillegg oppfordrer de LO til å opprette en krisetelefon som tillitsvalgte kan ringe når det begynner å røyne på. Det kan være til stor hjelp, ikke minst for tillitsvalgte som ikke tilhører de største og best organiserte klubbene, mener Industri Energi Ung.

Gaasø forteller at han har sett mange kamerater slite seg ut og forlate fagbevegelsen helt – fordi de ikke orket mer. I noen tilfeller går også forhold og familier i stykker, og enkelte tillitsvalgte utvikler avhengigheter som følge av et altfor stort press i arbeidshverdagen, påpeker Industri Energi Ung i uttalelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

HJELPETELEFON: Ungdommene i Industri Energi mener tillitsvalgte trenger et sted de kan henvende seg for å lufte tanker og frustrasjoner når jobben som tillitsvalgt blir for krevende.

HJELPETELEFON: Ungdommene i Industri Energi mener tillitsvalgte trenger et sted de kan henvende seg for å lufte tanker og frustrasjoner når jobben som tillitsvalgt blir for krevende.

Colourbox.com

Støtte fra andre ungdomsorganisasjoner

IE-ungdommen får full støtte fra ungdomsutvalget i Norsk Transportarbeiderforbund.

– Med det stresset tillitsvalgte i frontlinja står under, så får vi nesten ikke tid til å ta vare på oss selv eller hverandre. Det er ingen hemmenlighet at en del tillitsvalgte begynner å slite psykisk. Vi ser av egne erfaringer at disse ikke alltid blir fanget opp, sier Thomas Alexander Nørstad Jørgensen som leder Transportarbeiderforbunds ungdomsutvalg.

Selv kommer han fra en forening hvor han opplever at de er flinke til å støtte hverandre, sier Jørgensen. Han tror likevel det er behov for et mer etablert apparat, ikke minst for å nå dem som er ferske og ikke har et like stort nettverk.

– Med tanke på hvor stort presset fra arbeidsgiverne er blitt og med den farten hverdagen går i, mener vi det er behov for en slags hjelpetelefon eller et annet apparat der en tillitsvalgt kan ta kontakt for å lufte tanker og følelser. LO er så stort at dette bør ikke være vanskelig å få til, sier ungdomslederen.

Også lederen for NTL Ung, Lone Lunemann Jørgensen, synes en «krisetelefon» er en god idé.

– Vi har ikke drøftet dette formelt i NTL Ung, men jeg mener Industri Energi Ung har helt rett i at de lokale tillitsvalgte har både den viktigste og den tøffeste jobben i fagbevegelsen. De trenger flere å lene seg på, sier hun.

Emma og Kjetil skal hjelpe tillitsvalgte med å si nei til innleie

Hjelp fra andre tillitsvalgte

Det er ikke et profesjonelt hjelpeapparat IE-ungdommen etterlyser, understreker Gaasø. De ser for seg en ordning der tillitsvalgte kan ringe inn og møte en annen tillitsvalgt i den andre enden.

– Det er viktig at den som svarer har forståelse for det presset en tillitsvalgt kan oppleve. Og det er det bare andre tillitsvalgte som har, sier Gaasø til LO-Aktuelt.

Han mener det er mulig å organisere et slikt tilbud ved hjelp av frivillig innsats. Dette er gjort av andre organisasjoner, påpeker han.

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse