JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye regler for innleie:

Emma og Kjetil skal hjelpe tillitsvalgte med å si nei til innleie

Fra nyttår strammes reglene for innleie kraftig inn. Fellesforbundet setter inn støtet med en storstilt kampanje.
Emma Watne og Kjetil Larsen har ansvaret for Fellesforbundets nye innleiekampanje med tittelen «Flere faste jobber».

Emma Watne og Kjetil Larsen har ansvaret for Fellesforbundets nye innleiekampanje med tittelen «Flere faste jobber».

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Et stort maskineri i Fellesforbundet er i ferd med å sette seg i bevegelse for å gjøre maks ut av de nye reglene for innleie i arbeidsmiljøloven som trer i kraft fra nyttår. I en rekke av forbundets bransjer er det omfattende bruk av innleide, men nå skal trenden snus.

– Målet er å få tillitsvalgte ute i bedriftene inn i en forhandlingsposisjon, der det ender med flere faste ansatte i stedet for mer innleie.

Det sier Emma Watne, som er ansatt som prosjektleder for forbundets store satsing i 2019: innleiekampanjen.

Forbundets nestleder, Steinar Krogstad, sier at innleiekampanjen er blant de topp prioriterte oppgavene for Fellesforbundet neste år.

– Det dreier seg om å sikre det som er selve forutsetningen for et ryddig og seriøst arbeidsliv, med høyere grad av egenbemanning enn i dag og faste, trygge ansettelser, sier Krogstad.

Farvel til nullprosentene

Endringene i arbeidsmiljøloven innebærer at det fra nyttår er ulovlig å leie inn for andre enn firmaer som er bundet av en landsomfattende tariffavtale. Og, det blir ulovlig å ta inn innleide uten avtale med tillitsvalgt.

Også rettighetene til dem som leies inn er styrket. De skal være fast ansatt i en reell stillingsprosent, og de skal ha betalt mellom oppdrag. Med andre ord er det slutt på de såkalte nullprosentkontraktene.

– Inntektsansvaret er snudd, nå har bemanningsselskapet plikt til å betale en fast lønn uansett om det er arbeidsoppdrag eller ikke. Det gir mer forutsigbarhet, sier Kjetil Larsen i Fellesforbundet, som jobber sammen med Emma Watne på kampanjen.

Statsminister Erna Solberg sterkt kritisk til de nye innleiereglene

Mer oppfølging

Selv om lovendringene først gjelder fra nyttår, er mye allerede satt i sving. Det er laget kursopplegg og 25 veiledere er allerede ferdig kursa. I tillegg skal hele forbundet rigges; også ute på distriktskontorene er det utnevnt innleieansvarlige som skal jobbe spesielt med dette feltet.

– Det som er helt nytt er at det blir nær oppfølging av tillitsvalgte ute i bedriftene når de går i gang. Vi skal vise at hele organisasjonen bryr seg, tillitsvalgte skal føle at de har støtte og kan få hjelp, sier Watne.

– Ambisjonen er å løfte alle bedrifter, få en mer bevisst holdning til innleie og faste ansatte, sier Larsen.

Resultater tar tid

Det er særlig i byggebransjen og industrien at innleie har stort omfang blant Fellesforbundets områder.

Forbundet gjennomfører i år bedriftsbesøk hos alle sine bedrifter med tariffavtale, og så langt viser tallene at det er innleie i 37 prosent av bedriftene. Det er en økning på sju prosentpoeng siden 2014.

– Mange arbeidsgivere har innleie som ryggmargsrefleks. Det er dette som må snus. Skal vi lykkes med dette, er vi nødt til å holde trykket oppe over lang tid, og ikke bare kurse akkurat i det nye regler trer i kraft, sier Watne.

• Les mer: Dokumenterte omfattende ulovlig innleie på Oslos byggeplasser

Kriterier for innleie

Tillitsvalgte settes ofte under hardt press fra arbeidsgivere når det er ønske om innleie, og det kan være tøft å stå imot. Nå håper Watne og Larsen at dette er historie, og at et sett med kjøreregler de har utarbeidet kan gjøre det lettere å gå i dialog med sjefen.

Blant annet får tillitsvalgte en liste med kriterier som må vurderes før en kan gå med på innleie. For eksempel: Vil innleie føre til færre lærlinger? Vil det svekke HMS-en? Hvorfor kan en ikke ansette i stedet for å leie inn? Vil innleie svekke klubbens forhandlingsstyrke?

– Dette handler ikke om juss, men om å sette folk i stand til å få til endringer. Lykkes vi, har vi en bevegelse i gang for å få et ålreit arbeidsliv for alle. Derfor håper vi andre forbund som sliter med innleieproblematikken også setter seg i sving, for eksempel El og IT Forbundet, Industri Energi og Arbeidsmandsforbundet, sier Larsen.

Innleiekampanjen

• Fra nyttår trer nye og strengere innleieregler i kraft.

• Fellesforbundet har dette som et av sine satsingsområder for 2019.

• Kursing av veiledere er allerede godt i gang.

• Mer info kommer på nettsiden fellesforbundet.no/innleie

Seks spørsmål du bør stille hvis bedriften din vil leie inn?

Her er seks spørsmål Fellesforbundet anbefaler at man stiller før man avtaler innleie fra bemanningsbyrå. Er svaret ja på et eller flere av spørsmålene, skal ikke tillitsvalgte avtale innleie.

• Avviker innleie fra hva som er avklart med bedriften om egenbemanning, rekruttering og lærlinger?

• Kan vi ansette i stedet for å leie inn?

• Vil innleie føre til færre lærlinger?

• Vil innleie føre til at vi vil mangle kompetanse i bedriften?

• Vil innleie svekke arbeidsmiljøet i bedriften?

• Vil innleie svekke forhandlingsstyrken til bedriftsklubben?

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Innleiekampanjen

• Fra nyttår trer nye og strengere innleieregler i kraft.

• Fellesforbundet har dette som et av sine satsingsområder for 2019.

• Kursing av veiledere er allerede godt i gang.

• Mer info kommer på nettsiden fellesforbundet.no/innleie