JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen i historisk representantskapsmøte:

Vi må gjøre alt for å få de 340 000 permitterte og arbeidsledige raskt tilbake i jobb, sier LO-lederen

– For første gang har vi ikke gjennomført et tariffoppgjør, konstaterte LO-lederen da han innledet på dagens representantskapsmøte i LO.
DIGITALT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen holdt sin tale til LOs digitale representantskapsmøte fra kontoret i Folkets Hus.

DIGITALT: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen holdt sin tale til LOs digitale representantskapsmøte fra kontoret i Folkets Hus.

Jan-Erik Østlie

sym@lomedia.no

For første gang i historien gjennomførte LO et digitalt representantskapsmøte i LO. Hovedsaken skulle vært tariffoppgjøret, men slik gikk det ikke. Fellesforbundet og Norsk Industri ble 14. mars enige om å utsette forhandlingene til den 3. august.

– For første gang har vi ikke gjennomført et tariffoppgjør etter at dere var med på å vedta den tariffpolitiske uttalelsen i februar.

Krever feriepenger

Med en rekordhøy arbeidsløshet er det mange som går en usikker sommer i møte, påpekte Gabrielsen. Mange vet ikke om de kommer seg tilbake på jobb eller om arbeidsplassen er der om noen uker eller måneder.

– Mange av dem er ikke engang sikker på at de får feriepengene sine, fordi arbeidsgiver har brukt opp pengene som egentlig er deres. Det er uhørt. Derfor har vi krevd en lovendring som sikrer at bedriften setter arbeidsfolks opptjente feriepenger på egen konto. Slik de er pålagt å gjøre med skatt, fortalte LO-lederen.

• Les også: Mange står i fare for å miste feriepengene. Dette tiltaket kan redde dem

Mangelfullt samarbeid

LO-lederen brukte sin innledning til å fortelle om hvordan LO har arbeidet for å påvirke regjeringens mange tiltak.

– Noe av det første regjeringen gjorde var å foreslå å utsette innbetaling av formuesskatten og kutte arbeidsgivers lønnsplikt ved permittering. Regningen skulle sendes til arbeidstakerne. Det var urimelig og det var usosialt og gjort uten å lytte til oss.

– Det var helt nødvendig å få en mer sosial profil på tiltakene, understrekte Gabrielsen.

Ifølge LO-lederen tok det litt tid før regjeringen tok partene med i arbeidet, men deretter kom mange gode tiltak på plass.

– Mange av dem etter innspill fra oss takket være det tette samarbeidet med forbundene og tillitsvalgte som visste hvor skoen trykket.

Men LO ble ikke hørt på alle områder. Kravet om å begrense utbytte, bonuser og lederlønninger ble avvist, det samme ble ønsket om seriøsitetskrav.

– Slike krav uttrykker ifølge høyrepartiene mistillit overfor bedriftene, som sikkert klarer å finne ut av dette selv.

– Men det er nettopp for å sikre tillit og små økonomiske forskjeller at slike begrensninger er viktige. Statens penger må gå til å sikre norske arbeidsplasser, ikke være en gave til useriøse aktører, advarte LO-lederen.

• Les også: Fellesforbundet vil ikke koronajustere lønnskravene

Takket de NAV-ansatte

Gabrielsen var bekymret for at hardt pressede kontrolletater som Arbeidstilsynet og Nav ikke klarer å følge opp kontrollen av tiltaksbruken på en god måte. En av årsakene til at de er presset er årene med budsjettkutt gjennom den såkalte ABE-reformen. Og han understrekte at dette ikke er de ansattes feil.

– Få offentlige etater har vært utsatt for større press enn Nav i det siste. En etat som under krisen har fått tre ganger så mange søknader om dagpenger som i hele fjor, samtidig som folk har fått pensjon, sykepenger, foreldrepenger, arbeidsavklaringspenger og veiledning som før.

– Medlemmene vår i Nav, de fortjener en stor takk, sa LO-lederen.

Og han påpekte at samtidig som tusenvis av permitterte nordmenn fortsatt venter på penger fra Nav, så foreslå regjeringen å kutte ytterligere i den siste tiltakspakken.

– Det er ikke akkurat noen invitasjon til felles dugnad.

Ledighet og kommunene

LO-lederen advarte også mot masseoppsigelser i løpet av året, med mindre permitteringsreglene utvides til 52 uker.

– Vi må gjøre alt for å få de 340 000 permitterte og arbeidsledige raskt tilbake i jobb, understrekte han.

Derfor mente Gabrielsen at det er helt nødvendig at kommunene får kompensert de inntil 20 milliardene i økte kostnader og reduserte.

– Det er behov for en krisepakke til kommunene, krevde han.

Både for å unngå kutt som rammer barn i skolen eller gamle som trenger pleie og omsorg. Men også for å drive motkonjunkturtiltak ved å fremskynde bygge- og anleggsprosjekter.

Ideologien tilbake

LO-lederen avrundet innledningen med å påpeke at ideologien nå ser ut til å komme tilbake i regjeringens politikk. Han pekte spesielt på forslag om å kutte i formuesskatten og fraværet av arbeidsmarkedstiltak. Høyrepolitikken er tilbake etter at det lenge er mant til fellesskap og samhold.

– Det er de samme som ikke tenker seg om to ganger når kostnaden ved krisen skal sosialiseres, mens gevinsten den skal privatiseres.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen avsluttet med å konstatere at det samtidig er i krisetider vi ser verdien av å stå samlet.

– Det er da vi ser verdien av den norske modellen. Med gode velferdsordninger og en sterk offentlig sektor, med orden i økonomien og et godt organisert arbeidsliv. Og der arbeidstakere, arbeidsgivere og myndigheter kan jobbe sammen om å løse kriser.

– Det er dette samfunnet vi skal jobbe for at vi har også etter koronakrisen er over, lovet Gabrielsen i sin innledning til det digitale representantskapsmøte i LO.

• Les også: Regjeringen vil fase ut økte dagpenger. Her forklarer arbeidsministeren hvorfor

• Les også: Oljeavtalen sikrer flere hundre tusen årsverk, mener Industri Energi-lederen

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse