JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljepakke til 8 milliarder:

Oljeavtalen sikrer flere hundre tusen årsverk, mener Industri Energi-lederen

Fire dager på overtid ble de enige. Olje-forliket tas imot med positive signaler både hos arbeidsgivere og arbeidstakere i næringen.
Frode Alfheim er forbundsleder for Industri Energi.

Frode Alfheim er forbundsleder for Industri Energi.

Ole Palmstrøm

helge@lomedia.no

– Denne avtalen gir håp for titusener av arbeidsplasser, sa Jonas Gahr Støre på pressekonferansen i etterkant.

Og fagbevegelsen er fornøyd.

– Vi er veldig godt fornøyd med at dette ble landet med en bred politisk avtale nå, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.

– Denne avtalen kommer til å gi et betydelig bidrag til å holde folk i arbeid. Det er snakk om flere hundre tusen årsverk. Bare på to prosjekt er det snakk om 100 000 årsverk i prosjektene – på Wistin og Noaka. Og vi opplever å ha blitt lyttet til, sier Frode Alfheim.

Nå har han en klar beskjed tilbake til bransjen: – Nå har dere fått de rammebetingelsene som kreves for å sette i gang prosjektene. Nå krever vi at dere gjør det, poengterer han.

Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er glad for avtalen og for at et så bredt flertall har satt sammen en løsning som næringen gir uttrykk for at vil gi aktivitet.

– Det har vært det viktige for oss. At det gir aktivitet, arbeid og at det sikrer prosjekter og gir aktivitet også for leverandørindustrien, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Koster 8 milliarder

Prislappen på avtalen kan bli på hele åtte milliarder kroner i tapte skatteinntekter for Staten, over seks år. Formålet er å frigjøre pengesummer i 100-milliardersklassen til nye investeringer.

I hovedsak ble de seks partiene enige om en pakke allerede på formiddagsmøte mandag. Men det endelige forliket skjedde på et senere møte.

Fredag ettermiddag så det imidlertid mørkt ut. Da sto regjeringen på den ene siden og opposisjonen på den andre siden etter det FriFagbevegelse erfarer veldig langt fra hverandre.

– Da var alt gått i lås, innrømmer Jonas Gahr Støre.

Ap-lederen brukte helgen på å jobbe opp mot næringen og de andre partiene. På diplomatisk vis skal han ha dratt partiene sammen steg for steg. Til slutt det ble det full enighet mellom de seks partiene, med en avtale både LO, Industri Energi og Fellesforbundet synes er god.

Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, gir Ap-leder Jonas Gahr Støre en stor del av æren for at det til slutt ble et forlik, fire dager på overtid.

– Det tror jeg både arbeidsgivere, arbeidstakere og hele næringen kan bifalle, sier han til FriFagbevegelse.

De viktigste punktene ved avtalen:

• Friinntekten går opp til 24 prosent. Regjeringens opprinnelig forslag var på 10 prosent.

• Fristen for innlevering av prosjekt går ut 2022 – et år lenger enn regjeringens forslag. Regjeringen forslo en strek 1. januar 2022.

• Alt ligger an til at det blir ilandføring på Veidnes i Nordkapp. Man skal begynne arbeidet med å få prosjektet oppe å stå.

• Mindre selskap får innfridd krav som ivaretar likviditeten.

• Avtalen inneholder også en grønn satsing.

– Vi sikrer arbeidsplasser, skaffer inntekter til Staten, får en overgang til det grønne skiftet og en bred politisk enighet. Det har vært det viktigste for oss, sier Jonas Gahr Støre.

Regjeringen firer imidlertid ikke på selskapsskatten. Oljeselskapene kan ikke skrive av både selskapsskatten og særskatten. Bare sistnevnte.

Norske standarder

– Nå er arbeidsplasser på store industristeder som Kværner Verdal og Stord sikret, men også Sandnessjøen, Eigersund og en rekke andre industristeder hvor arbeiderne har fått kjenne koronakrisa på kroppen, sier Jonas Gahr Støre.

Han påpeker at Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for at operatører på norsk sokkel skal følge norske helse-, miljø og sikkerhetsstandarder og bruke fagarbeidere og lærlinger i sine utlysninger. Slik blir det større sannsynlighet for at norske leverandører vinner fram og får oppdragene, slik at pengene ikke forsvinner til Asia.

Warning
Annonse
Annonse