JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Norsk Industris utspill om 3,5 prosent lønnsvekst gjør det ikke lettere å bli enige, mener Eggum

Om ikke Norsk Industri og Fellesforbundet blir enige innen midnatt torsdag, kan 28.000 industriarbeidere være i streik fredag.
Forhandlingsleder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen, står fast på at det er uaktuelt å ha en økonomisk ramme på over 3,5 prosent. Jørn Eggum fra Fellesforbundet er mer tvilende til at en havner så lavt.

Forhandlingsleder i Norsk Industri Stein Lier-Hansen, står fast på at det er uaktuelt å ha en økonomisk ramme på over 3,5 prosent. Jørn Eggum fra Fellesforbundet er mer tvilende til at en havner så lavt.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Meklingen i industrien, mellom Fellesforbundet og arbeidsgivernes organisasjon Norsk Industri, er fredag morgen på overtid.

Torsdag forlot Norsk Industris forhandlingsleder Stein Lier-Hansen meklingen og deltok på en konferanse for arbeidsgiverne i energisektoren. Der sa han at Norsk Industri hadde en smertegrense på 3,5 prosent lønnsvekst i årets lønnsoppgjør i industrien.

Men fordi dette er det såkalte frontfaget dreier ikke oppgjøret seg bare om industriarbeiderne. Resultatet, den økonomiske rammen, for dette oppgjøret vil også være mal for resten av lønnsoppgjørene utover våren.

Det er streng taushetsplikt under meklingen som foregår hos riksmekleren. De andre deltakerne i meklingen var ikke spesielt glade for utspillet om arbeidsgivernes smertegrense når det gjelder lønnsveksten.

– Jeg vil ikke kommentere Lier-Hansens utspill, men det gjør det ikke akkurat lettere, sa Fellesforbundets leder Jørn Eggum under en pressekonferanse torsdag kveld klokka 17, sju timer før meklingsfristen gikk ut.

– Vi får se i morgen hvordan det går, sa Eggum.

Bakgrunn: Lønna di kan ikke øke mer enn 3,5 prosent, mener Norsk Industri

Riksmekler Mats Ruland var også tilbakeholden med å kommentere utspillet fra Norsk Industri.

Har du kritisert Lier-Hansen for å komme med det innlegget midt under meklingsinnspurten?

– Jeg vil ikke kommentere det som jeg har sagt til partene, og partene står fritt til å kommentere det de har sagt før meklingen startet, svarer riksmekleren på FriFagbevegelses spørsmål.

Lier-Hansen: Uproblematisk

Lier-Hansen mener innlegget var helt uproblematisk.

– Vi har sagt at 3,5 prosent er vår smertegrense fordi det er det som er lønnsveksten i våre konkurrentland. Havner resultatet over det så vil norsk industri tape konkurransekraft, sier han.

Når det gjelder temaene i meklingen, så er alle partene tilbakeholdne med å si noe om det de egentlig diskuterer.

– Vi holder på med alle temaene i oppgjøret, og det omfatter også økonomien.

16 spørsmål og svar: Dette bør du vite om streik

Kan bli storstreik

Det er varslet streik for nesten 28.000 industriarbeidere om ikke partene blir enige.

– Frontfagsmeklingen er alltid vanskelig, forklarer riksmekler Ruland.

En del store spørsmål står fortsatt uløst etter fire dager med mekling, slår han fast.

– Det er veldig mye som ennå ikke er løst og som må avklares i løpet av de kommende timene, sier riksmekleren til NTB.

Han er likevel er optimistisk.

– Jeg mener dette er mulig å løse og håper vi klarer det. Men det er ingen tvil om at vi har noen veldig tøffe timer foran oss. Det blir en lang kveld, sier han til NTB.

Sjekk lista: Her kan 28.000 industriarbeidarar gå ut i streik fredag

Store forskjeller

Lier-Hansen sier til FriFagbevegelse at det er store forskjeller mellom industribedriftene i år. De som eksporterer råvarer klarere seg fortsatt godt. Men de som produserer bildeler sliter fordi det er brudd i verdikjedene.

Fabrikkene i Russland og Ukraina som leverer deler klarer ikke lenger å levere, også bedriftene i Øst-Finnmark som lever av å vedlikeholde russiske fiskefartøy har problemer.

En ekstra faktor som kan ta tid, er at når partene er enige og protokollen skal undertegnes, skal NHO regne ut den økonomiske rammen for frontfaget.

Det har vært en del kritikk mot at anslaget over lønnsveksten i frontfaget har bommet de siste årene. Lier-Hansen har tidligere sagt at i år har arbeidsgiverne satt på ekstra ressurser for å kvalitetssikre denne utregningen.

Annonse

Flere saker

Annonse