JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fellesforbundet vil allmenngjøre Riksavtalen:

Alle ansatte på hoteller og restauranter skal ha tarifflønn, krever Fellesforbundet

Fellesforbundet ber LO kreve at tariffavtalen i hotell- og restaurant skal gjelde alle i bransjen, også uorganiserte.
LAVTLØNTE: Ansatte i hotell- og restaurant er lavtlønte, og mange får ikke engang tariffavtalens minstelønn. Nå vil Fellesforbundet få mer orden i sakene ved å allmenngjøre tariffavtalen, altså gjøre den gjeldende for alle.

LAVTLØNTE: Ansatte i hotell- og restaurant er lavtlønte, og mange får ikke engang tariffavtalens minstelønn. Nå vil Fellesforbundet få mer orden i sakene ved å allmenngjøre tariffavtalen, altså gjøre den gjeldende for alle.

Erlend Angelo

eline@lomedia.no

Sosial dumping og dårlige vilkår i hotell- og restaurantbransjen er så utbredt at det er nødvendig å allmenngjøre tariffavtalen, altså gjøre det lovpålagt å følge den.

Det mener Fellesforbundet, som har vedtatt å gå til Tariffnemda med kravet. Tariffnemda er et statlig organ som bestemmer om det er nødvendig og riktig å allmenngjøre tariffavtaler for å unngå sosial dumping og at lavtlønnskonkurranse fører til nedadgående spiral i ulike bransjer. I dag er det allmenngjort tariffavtaler blant annet i verftsindustrien, renhold og bygg.

Sjekk snittlønna i 300 yrker.

Mange utenlandske

Ifølge forbundet hadde 28 prosent av arbeiderne i bransjen utenlandsk bakgrunn i 2008, mens andelen hadde økt til 43 prosent i 2015. Andelen arbeidere fra Øst-Europa i servering og reiseliv har økt betraktelig de siste åra. Nå mener Fellesforbundet at de kan dokumentere at det er systematisk underbetaling av særlig utenlandske arbeidstakere i bransjen. For å få til et vedtak i Tariffnemnda er nettopp dokumentasjonen av behovet for allmenngjøring avgjørende.

– Selv om Fellesforbundet har økt medlemstallet, og det er tegnet flere tariffavtaler i denne bransjen, er ikke det nok til å demme opp for den negative utviklingen i næringen, heter det i vedtaket fra forbundsstyret i Fellesforbundet.

Selv ikke på fagbevegelsens høyborg Youngstorget er det vanlig med tariffavtale.

Botemiddelet allmenngjøring blir sett på som effektivt fordi det pålegger samtlige virksomheter i bransjen å betale sine ansatte de gjeldende satsene, uansett om arbeiderne er organiserte og har tariffavtale eller ikke. Dermed blir ikke sosial dumping et konkurransefortrinn.

Arbeiderne i bransjen tjener i snitt bare 70 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. I fjor vår gjennomførte de en massiv streik for å heve nivået.

Les mer: Her forteller de streikende hvor lite de tjener.

En av fem underbetalt

En analyse fra Fafo viser at i 2014 lå 19 prosent av lønnstakerne i overnattings- og serveringsvirksomhet under tariffavtalen laveste minstelønnssats i 2014. Innenfor serveringsvirksomhet var det enda verre tilstander, men 26 prosent under minstelønn. På hotellene var det noe bedre, 7 prosent.

Fellesforbundet mener å kunne dokumentere at utenlandske arbeidere er mer utsatt for lønnsdumping, og at dette særlig gjelder nyankomne innvandrere.

Som del av dokumentasjonen legges også resultatene av Arbeidstilsynets tilsyn i bransjen inn. Der går det fram at 79 prosent av virksomhetene fikk en eller flere reaksjoner (mot 65 prosent ved alle tilsyn generelt). Også Arbeidstilsynet pekte spesielt på at det er mange utenlandske arbeidstakere i bransjen, som er ekstra sårbare for å bli utnyttet.

Viktig verktøy

– Gjennom vårt arbeid har vi funnet omfattende dokumentasjon som viser at en stor del av bransjen går på lønninger som ligger langt under våre minstesatser. For å si det enkelt, det er utrolig mye snusk og useriøsitet i bransjen. Vårt krav om allmenngjøring vil være et verktøy i kampen mot useriøsitet i hotell og restaurantbransjen, sier forbundssekretær Clas Delp på forbundets nettside.

Det er ikke hele tariffavtalen som kreves allmenngjort. Det er først og fremst minstelønnssatsene for arbeidere med og uten fagbrev, og for unge arbeidstakere som ønskes allmenngjort. Det betyr en begynnerlønn for kokk med fagbrev på 174 kroner timen, mot 170 kroner for andre grupper med fagbrev. Også ordningene for kost og innkvartering vil Fellesforbundet at skal gjelde alle i bransjen.

Etter vedtaket i Fellesforbundet i går, går saken nå til LO. Deretter sendes den inn til Tariffnemda. Der er partene representert, men det er et flertall av uavhengige nemdmedlemmer som blir tunga på vektskålen. Dermed kan det vedtas allmenngjøring mot arbeidsgivernes vilje, slik tilfellet for eksempel har vært i verftsindustrien.

Fagorganiserte har høyere lønn

Døve Ruth er 72 år og sveiser

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse