Kokk og Fellesforbundet-medlem Joakim Østlyng på Michelin-restauranten Credo i Trondheim.
Tormod Ytrehus
Berre 1 av 14 norske Michelin-restaurantar har tariffavtale
Dei lager og serverer mat til den store gullmedaljen. Men når det kjem til tariffavtaler, står det dårlegare til hos norske Michelin-restaurantar.
tormod@lomedia.no
Trondheim: På Credo er det full fres på kjøkkenet eit par timar før restauranten opnar. Vaktelegg skrellast med konsentrasjon og stødig hand. Lokale råvarer blir behandla med perfeksjon.
Ein av kokkane på kjøkkenet er Joakim Østlyng. Han har jobba her i fem og eit halvt år etter å ha gått læretida og tatt fagbrevet i same restaurant.
– Eg trivest veldig godt her, smiler han.
Østlyng er også ein av fire Fellesforbundet-medlemmar blant dei 35 tilsette.
Men tariffavtale med Fellesforbundet har restauranten ikkje.
Stjerne - ikkje avtale
Faktisk har berre éin av 14 norske restaurantar både tariffavtale og Michelin-stjerne. Det viser ei undersøking Magasinet har gjort. Ingen av dei andre har tariffavtale med Fellesforbundet, og ingen har svart at dei har tariffavtale på ei spørreundersøking vi har sendt ut.
Michelin-stjerner er det ypparste kvalitetsstempelet for restaurantar, mens ei tariffavtale er ei felles avtale mellom arbeidsgivarar og fagforeiningar om lønns- og arbeidsvilkår.
Den einaste restauranten med både tariffavtale og Michelin-stjerne er Speilsalen i Trondheim, ein del av Britannia Hotel.
Zoom inn på kartet for å sjå alle Michelin-restaurantane (❌ = ikkje tariffavtale, ✅ = tariffavtale, ★ = Michelin-stjerner) :
Kvifor ikkje tariff?
Magasinet har fått komme på besøk på Credo for å spørje om kvifor dei ikkje har tariffavtale.
– Vi har rett og slett ikkje hatt kapasitet, men det står på agendaen, svarer eigar og drivar Heidi Bjerkan.
I motsetnad til Reitan-eigde Britannia, har ikkje Credo ei personalavdeling og mykje kapital å tære på – «det er berre meg», forklarer ho.
Ho viser samtidig til at alle tilsette på Credo allereie får betalt over minstelønna i tariffavtala til Fellesforbundet, og at dei tilsette har gode vilkår uavhengig av tariffavtale.
– Men eg trur tariffavtale er positivt. Eg har ingen motførestellingar, seier Credo-sjefen.
– Det er positivt at tilsette fagorganiserer seg og at fleire er med på å påverke korleis bransjen blir organisert og utvikla, meiner ho.
«Under utdanning»
På spørsmål om kvifor ikkje fleire Credo-tilsette har fagorganisert seg og kravd tariffavtale, svarer Østlyng:
– Det handlar nok om tidsperspektivet.
Sjef Heidi Bjerkan og tilsett Joakim Østlyng viser stolte fram Michelin-stjernene som er beviset på at Credo i Trondheim er blant dei beste restaurantane i Norge.
Tormod Ytrehus
Mange av dei tilsette er unge (gjennomsnittsalderen er 22 år). Dei har flytta hit frå ulike delar av Norge og verda for å lære teknikkar og få Credo på CV-en («folk som jobbar her er interessert i faget», slår Østlyng fast). Så får dei seg andre jobbar etter ei stund.
Både han og Bjerkan trekker fram at ein jobb på Credo er ein del av utdanninga («meir ein utdanningsinstitusjon enn ein restaurant», meiner Bjerkan) og litt som å vere ein toppidrettsutøvar på eit landslag.
– Dette er ein jobb folk kanskje har ein periode i livet, seier Bjerkan.
– Vi gjer samfunnet ei stor teneste og utdannar jævla mange kokkar, seier ho og etterspør ei høgare utdanning for kokkar, sånn mange andre land har.
– Å ha Credo på CV-en opnar dører og er eit springbrett vidare, avsluttar Østlyng.
Kommentar: «Dette er en kamp fagbevegelsen ikke kan tillate seg å tape»
– Derfor er tariff viktig
Forbundssekretær Clas Delp i Fellesforbundet meiner det er desto viktigare med tariffavtale i mindre bedrifter med lite kapasitet.
– Tariffavtaler er ikkje berre eit verktøy som gir tilsette rettar, men også eit nyttig verktøy for arbeidsgivarar. Dei regulerer mykje meir enn lønn, blant anna spelereglar for samarbeid og påverknad på arbeidsplassen.
Delp påpeikar også at tariffavtale er meir enn minstelønna for tilsette sin del.
– Du har blant anna bestemmingar for ubekvem arbeidstid, ferie og velferdspermisjonar. Det er mange rettar som er ein fordel for både unge og eldre tilsette, uansett om du har tenkt å bli kortare eller lenger i arbeidsforholdet.
Tariffavtale er desto viktigare i små bedrifter med lite kapasitet, meiner Clas Delp i Fellesforbundet.
Jan-Erik Østlie
Vaksne fagfolk
Han kjenner seg samtidig igjen i at det er vanskelegare å organisere medlemmar om dei har eit kort tidsperspektiv på arbeidsforholdet sitt.
– På den andre sida kan ikkje bransjen belage bemanninga si på at unge arbeidstakarar skal springe innom ein kort periode. Bransjen har verkeleg slite med å få tak i folk etter pandemien. Da må ein investere i vaksne fagfolk for å behalde dei.
– Mange bedrifter treng også spreiing i alder for å skape eit godt arbeidsmiljø og læringsmiljø for unge som skal ha sin første jobb.
Delp er ueinig i at restaurantar skal fungere som reine utdanningsinstitusjonar. Men han er einig i at dagens etter- og vidareutdanningstilbod har for stort fokus på utdanning til leiarjobbar og ikkje fagleg utvikling innan faget.
Han har eit siste tips til dei 13 Michelin-restaurantane utan tariff:
– Det å kunne marknadsføre seg som ein Michelin-restaurant med tariffavtale, betyr ganske mykje for forbrukarar.
Aktuelt: Klarte ikke å bli enige om tariffavtale: Streiken i 360 Logistics fortsetter
Michelin-guiden
Ei bok gitt ut av det franske dekkselskapet Michelin. Den starta som ein guide for bilistar, og har utvikla seg til å bli det ypparste kvalitetsstempelet for restaurantar over heile verda.
Michelin-guiden
Ei bok gitt ut av det franske dekkselskapet Michelin. Den starta som ein guide for bilistar, og har utvikla seg til å bli det ypparste kvalitetsstempelet for restaurantar over heile verda.
Mest lest
BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.
Erlend Angelo
Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt
BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.
Jan-Erik Østlie
Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet
Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.
Eirik Dahl Viggen
Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg
Roy Ervin Solstad
Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav
OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.
Leif Martin Kirknes
Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg
Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.
Leif Martin Kirknes
Økt kokainbruk blant unge elektrikere
Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.
Erlend Angelo
Potetmangel gir permitteringer i Bama
FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.
Colourbox.com
Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke
HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.
Eirik Dahl Viggen
Jørgen (29) overlever på overtidstimer
Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.
Jonas Fagereng Jacobsen
Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler
BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.
Herman Bjørnson Hagen
Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle
MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.
Brian Cliff Olguin
Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben
Knut Viggen
Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger
Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.
Privat
Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben
Brian Cliff Olguin
Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene
LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.
Eirik Dahl Viggen
Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene
Håvard Sæbø
Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt
Per Backer
Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje
Kathrine Geard
Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden
Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.
Erlend Angelo