JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykepenger

Debatten om sykelønnsordningen er uærlig, mener bygg-tillitsvalgte

Angrepene på sykelønnsordningen handler ikke om sykefraværet, den handler om pengene, mener tre tillitsvalgte i byggenæringen. De har utfordring til NHO-sjefen.
VIL HA SVAR: Kan NHO dokumentere at det er sykepengene som er problemet for bedrifter som sliter med sykefravær? Tillitsvalgte (fra venstre) Frank Heine Jensen (Skanska), Knut Inge Opheim (Veidekke)og Arne Sveen (AF-gruppen) utfordrer NHO-sjef Ole Erik Almlid.

VIL HA SVAR: Kan NHO dokumentere at det er sykepengene som er problemet for bedrifter som sliter med sykefravær? Tillitsvalgte (fra venstre) Frank Heine Jensen (Skanska), Knut Inge Opheim (Veidekke)og Arne Sveen (AF-gruppen) utfordrer NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Eline Lønnå

eline@lomedia.no

– Kan NHO-sjefen finne en eneste bedrift der det er dokumentert at utbetaling av sykepenger er problemet?

Det er topptillitsvalgte i de tre største entreprenørene i norsk bygge- og anleggsbransje som spør.

De representerer Entreprenørforum Norge, en samling av tillitsvalgte i de rundt 15 største entreprenørene, med totalt rundt 100.000 ansatte.

– Vi synes NHO og de politikerne som går i bresjen for kutt heller burde være ærlige og si at de ikke unner folk den ordningen vi har i dag.

Hele debatten om sykelønnsordningen er uærlig, mener de tre.

Se svar fra NHO og Nina Solli lenger ned i saken.

Ber om dokumentasjon

– Vi er lei av at de som angriper sykelønnsordningen later som det er ordningen som er problemet, i stedet for å faktisk gjøre det de er pliktige til for å bekjempe sykefraværet med tiltak og oppfølging, sier Arne Sveen i AF-gruppen.

Sammen med Frank Heine Jensen i Skanska og Knut Inge Opheim i Veidekke utfordrer han derfor NHO-sjef Ole Erik Almlid:

– Vi ber ham vise oss bedrifter som har et aktivt arbeid mot sykefravær, og som kan dokumentere at det er sykelønnsordningen som er problemet.

De tre tillitsvalgte mener det er tom retorikk å bare angripe sykepengene.

– Vis oss hvem som blir friskere av det, sier de.

Almlid svarer ikke

Magasinet for fagorganiserte har bedt NHO-sjef Ole Erik Almlid svare på utfordringen, via NHOs presseavdeling.

I en epost viser de til en rapport fra tidligere i år, og lar administrerende direktør i NHO Byggenæringen Nina Solli uttale seg i stedet for Almlid.

Solli går ikke inn på den konkrete utfordringen fra de tillitsvalgte.

– NHO har sagt at man bør kunne diskutere alt for å snu sykefraværet – også alle sider ved sykelønnsordningen. Det rekordhøye norske sykefraværet er et alvorlig samfunnsproblem vi løser i fellesskap med dialog og nye ideer, gamle tabuer bør legges bort, skriver Solli. Hun peker på at NHO ønsker å utrede sykepengeordningen fordi de mener alle sider ved det norske sykefraværet må ses på.

– Dette gjelder ikke bare arbeidsgivers rolle, men også legene, sykepengeordningen, Navs rolle og arbeidtakeren selv. NHO Byggenæringen og våre medlemmer er enig i dette.

Les resten av svaret fra NHO og Nina Solli lenger ned i saken.

Store variasjoner i sykefravær

Byggebransjen er landets største fastlandsnæring, der fagarbeiderne har tungt fysisk arbeid. Likevel er det store forskjeller i sykefraværet.

Frank Heine Jensen sier at uten ytre påvirkning ville trolig sykefraværet ligget på drøye 3 prosent, grunnet sykdommer som rammer befolkningen – alt fra influensa til kreft og hjerneslag.

Så kommer det fraværet som skyldes forhold på jobben.

Både Skanska og Veidekke har rundt 10 prosent sykefravær blant sine fagarbeidere .

– Det er så travelt ute på byggeplassene at selv om det er utviklet gode rutiner, følges de ikke på grunn av tidspress. Dette er et lederansvar, sier Knut Inge Opheim i Veidekke.

AF-gruppen har derimot et sykefravær hos den samme gruppa på rundt 5 prosent.

– I ti år har vi jobbet aktivt mot sykefravær, med et mål om null prosent arbeidsrelatert fravær, sier Arne Sveen i AF-gruppen. I hans konsern er det et eget sykefraværsutvalg der partene er representert i hvert underselskap eller avdeling. Utvalget tar tak i hver enkelt sykefraværssak.

En plikt å forebygge

De tillitsvalgte påpeker at det er pliktig ifølge Arbeidsmiljøloven å jobbe aktivt mot sykefravær. Men det tar tid å snu en utvikling der man har produsert syke folk i 30 år, påpeker Sveen.

– Et enkelt eksempel fra vår bransje er bruk av de store og tunge 120 cm brede gipsplatene i stedet for 90 cm. Det fører til belastningsskader. Et annet er at når mer og mer arbeid settes ut til underleverandører, blir det vanskeligere å få til rullering og vekslende oppgaver. Dermed blir det mer ensidig belastning, sier de tre erfarne tillitsvalgte.

NHO: Kostbart sykefravær

NHO Byggenæringens Nina Solli peker på at det generelle sykefraværet i byggenæringen er altfor høyt.

– Partene må jobbe godt sammen og vurdere alle muligheter for hvordan vi kan få fraværet ned, og nærværet opp. Det er like viktig for arbeidsgiver og arbeidstaker. I dette arbeidet er det viktig å hente inn mer kunnskap om hvordan vi kan få sykefraværet ned, skriver hun.

– Det har vært svært viktig for NHO å forsøke finne en enighet med LO i forhandlingene om en ny IA-avtale, og NHO har derfor foreslått flere løsninger; både å benytte riksmegler som forhandlingshjelp og eventuelt å frede sykelønnen en periode for å utrede hva som kan få ned sykefraværet.

Solli skriver at byggenæringen står i tidenes boligkrise, med lite oppdrag. Dermed er det høye sykefraværet ekstra kostbart når det er lav inntjening:

– Bedriftene erfarer at det høye fraværet blir en ekstra belastning. Fortellingene fra byggenæringen viser jo at vi trenger bransjeprogram. Da er det veldig synd at disse programmene blir rammet av at LO har brutt samarbeidet og ikke ønsket å forhandle videre om IA.

Solli skriver videre at «i byggenæringen har vi gjennom mange år hatt tett og godt samarbeid med Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund».

– Vi har løst mange utfordringer, og vi bør virkelig gjøre det vi kan for å få ned sykefraværet fremover også – sammen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse