JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet:

Det er mindre synlig og mer organisert kriminalitet i arbeidslivet, advarer ekspert

Fred Sherling vet hva som trengs for å gjøre en enda bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet.
Fred Sherling tror det kunne blitt oppnådd mer i kampen mot arbeidslivskriminalitet hvis ressursene var bedre samordnet.

Fred Sherling tror det kunne blitt oppnådd mer i kampen mot arbeidslivskriminalitet hvis ressursene var bedre samordnet.

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

– Det gjøres mye positivt i kampen mot arbeidslivskriminalitet, men det jeg savner er enda bedre samordning av ressursene, sier Fred Sherling, leder for Fair Play Bygg Rogaland.

For mye svartmaling

Shrerling, som er en av landets fremste eksperter i kampen mot arbeidslivskriminalitet, var fram til i fjor operativ leder av a-krimsenteret i Rogaland.

– Har det blitt mer arbeidslivskriminalitet eller har det blitt mindre?

– Det har blitt mindre av den synlige, og mer av den skjulte organiserte, mener Sherling.

Høyres talsperson i a-krimsaker, Heidi Nordby Lunde, mener at venstresida i altfor stor grad svartmaler situasjonen.

– Når våre politiske motstandere hele tida svartmaler situasjonen, blir vi nødt til å markere at de aller fleste i norsk arbeidsliv har det bra, sa Nordby Lunde.

Hun trakk blant annet fram etableringen av de sju a-krimsenterne over hele landet

Bare seks varsler

Sherling er delvis enig med Heidi Nordby Lunde om at det er for mye svartmaling av arbeidet mot a-krim.

– Det er et faktum at den sittende regjeringen har gjennomført en del bra tiltak, sier lederen i Fair Play Bygg Rogaland.

Les også: A-krimsentrene krever lovendring for å kunne gjøre en bedre jobb mot skurkene i arbeidslivet

Han mener at det gjøres mye bra forebyggende arbeid, og a-krimsenterne gjør mye bra på kontroll av mindre prosjekter, men de sliter med å kontrollere de store statlige prosjektene. De mangler kompetanse og ressurser.

Sherling viser til et intervju med administrerende direktør i Statsbygg, Harald V. Nikolaisen, på bygg.no. Her sier han at varsler om ulovligheter i bygg- og anleggsbransjen ikke har blitt godt nok verdsatt, og at uønskede hendelser har blitt skjøvet under teppet.

Statsbygg har over 100 byggeprosjekter, men mottok bare seks varsler om mulige ulovligheter i 2019. Nikoliasen mener at dette tallet er altfor lavt.

Landsdekkende system

– Det vi trenger er et landsdekkende system. Statnett, Sykehusbygg eller andre offentlige byggherrer vet ikke hvor de skal henvende seg hvis det skjer noe ulovlig. Økokrim eller økonomiseksjonene i politidistriktene har ofte ikke kapasitet til å etterforske hvis alvorlig kriminalitet avdekkes.

– Hvordan skal dette organiseres?

– Det har ikke jeg alene svaret på. Akkurat nå er det mange kokker som jobber hver for seg. Vi må jobbe mer sammen. Det er ikke nødvendig å finne opp kruttet på nytt.

Han tror at det foregår underrapportering av ulovligheter på store offentlige prosjekter. Det er tre årsaker til at slike saker ikke løftes opp.

Politiet kan ikke etterforske alt

– Ulovligheter på et anlegg fører til tap av omdømme. Dessuten er det alltid en fare for at det kan oppstå erstatningsansvar hvis en entreprenør blir kastet ut fra et anlegg. Det vil også kunne bli forsinkelser på et anlegg ved å bytte ut en entreprenør som har begynt på jobben, sier Fair Play Bygg-lederen.

På ett område er Sherling uenig med Høyres Heidi Nordby Lunde:

– Politiet kan ikke etterforske alle saker. Selv om Økokrim og økonomiseksjonene i politidistriktene hadde fått store, nye bevilgninger, så hadde det ikke vært nok. Det er ofte like effektivt med forebygging og alternative sanksjoner gjennom a-krim-sentrene, Skatteetaten, Nav og Arbeidstilsynet, mener han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse