JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Det kan bli flyplasstreik: Mekler på overtid

Det kan fremdeles bli flytrøbbel på Oslo lufthavn Gardermoen og Flesland i Bergen dersom partene ikke blir enige. Fristen gikk ut ved midnatt, men partene sitter fremdeles hos Riksmekleren.
KAN BLI RAMMET: Ansatte i Menzies på Gardermoen (bildet) og Aviator på Flesland i Bergen går ut i streik om meklingen om ny tariffavtale ikke fører frem.

KAN BLI RAMMET: Ansatte i Menzies på Gardermoen (bildet) og Aviator på Flesland i Bergen går ut i streik om meklingen om ny tariffavtale ikke fører frem.

Tormod Ytrehus

roy@lomedia.no

Meklingen mellom NHO Luftfart og Fellesforbundet i Flyoverenskomsten pågår fortsatt mandag formiddag. Det er avstand mellom partene, sier mekleren.

– Vi har kommet langt, for vi har holdt på lenge, men jeg må si at det er ganske stor avstand mellom partene, sier mekler Carl Petter Martinsen til NRK.

Totalt er over 2000 ansatte organisert på tariffavtalen det nå mekles om. Av dem er 447 tatt ut i det første streikeuttaket. Det gjelder medlemmer i Aviator i Bergen og Menzies på Gardermoen.

Fellesforbundet organiserer ulike yrkesgrupper på flyplassene, blant annet sertifiserte flyteknikere, inspektører, planleggere, stuere og rengjøringspersonell.

En eventuell streik vil i utgangspunktet ramme SAS på Flesland og Norwegian på Gardermoen, men forbundets forhandlingsleder, Dag-Einar Sivertsen, har tidligere sagt at effekten av en streik kan bli omfattende.

Mye lest: Kjell fant lønnsforskjeller på opptil 25.000 kroner på jobben

Både SAS og Norwegian ber passasjerene møte opp som vanlig. På grunn av streikefaren kan imidlertid SAS-passasjerer som skal reise til eller fra Bergen, få booket om billetten sin gratis.

– Streik vil raskt føre til store problemer på Gardermoen og Flesland, og så blir det følgeproblemer på andre flyplasser. Vi ønsker selvsagt ikke å ramme en uskyldig tredjepart, men våre medlemmer er svært klare til en eventuell kamp for sine krav på flyoverenskomsten. En eventuell opptrapping av streiken vil fortløpende bli vurdert og iverksatt dersom dette blir nødvendig, sa Sivertsen før meklingsstart.

Han trodde da at meklingen kom til å bli vanskelig, siden Fellesforbundet slet med å få gehør for sine krav i forhandlingene som foregikk direkte mellom partene tidligere i vår.

– Vi har tunge krav knytta til forskuttering av sykelønn og ramma på tjenestepensjonen. Her kom vi ingen vei i forhandlingene, så økonomien i oppgjøret kom vi knapt i gang med å diskutere, sier Sivertsen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse