Fagbevegelsen markerte motstand mot ESAs angrep på norske regler mot sosial dumping
Fanene fra LO-familien vaiet i ettermiddag utenfor næringsminister Iselin Nybøs departement. Fagbevegelsen ville fortelle henne hva de mener om ESAs gransking av norske seriøsitetsmodeller.
FANER OG MUNNBIND: 34 faner og enda flere engasjerte motstandere av ESAs gransking av norske seriøsitetsbestemmelser møtte opp utenfor næringsdepartementet.
Håvard Sæbø
has@lomedia.no
I sommer opprettet EFTAs kontrollorgan ESA sak mot Norge. ESA hevder norske bestemmelser om bruk av maksimalt to ledd i leverandørkjeden ikke er i pakt med EU-direktivet om offentlige anskaffelser. Begrensingen av underleverandører er et verktøy i kampen mot arbeidslivskriminalitet, og er innført i for eksempel Skiens- og Oslomodellen.
Saken fortsetter under bildet.
FOR AT DU IKKE SKAL GLEMME OSS: Joachim Espe overrekker et krus fra fagforeningen, sammen med kravene.
Håvard Sæbø
– Vi er her for å gi deg styrke og god moral når du skal forsvare norske interesser i denne saken, sa leder i Bygningsarbeidernes fagforening, Joachim Espe, og ga næringsministeren kravene fra fagforeninga.
Iselin Nybø (V) repliserte med å si at hun er glad for å ha fagbevegelsen i ryggen, og at de gir henne mange gode eksemplene hun trenger for å overbevise ESA.
– Det er bra at så mange engasjerer seg. Tro det eller ei, men det er ikke så ofte det er sånne samlinger utenfor departementet, sa Nybø.
Saken fortsetter under bildet.
STEINAR KROGSTAD: Bruk av underleverandører er ikke begrenset. Det er adgangen til å sette ut arbeid i uoversiktlige kjeder, som begrenses.
Håvard Sæbø
Nestleder Steinar Krogstad i Fellesforbundet sa i sin appell at de norske seriøsitetsbestemmelsene er en suksesshistorie, og det skal de fortsette å være.
– Oppgaven framover blir ikke å stramme inn, men å gjøre bestemmelsene bedre. Jeg tror også det at vi skal fortsette ut over de offentlige byggherrene, og gjøre seriøsitetsbestemmelsene gyldig for det private byggemarkedet, sa Krogstad.
Joachim Espe viste til en rapport fra Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter. Den sier at kriminelle foretak har fått offentlige byggeoppdrag for 30 milliarder kroner de siste 4 årene.
– Byggebransjen er en arena for sosial dumping, og offentlige byggeplasser er intet unntak. Denne situasjonen har oppstått ved at useriøse aktører får bruke kriminalitet og dårlige arbeidsvilkår som konkurransefaktor, og ved at større deler av bransjen i økende grad konkurrer på lav lønn framfor produktivitet og fagkompetanse. Oslomodellen, Telemarksmodellen og så videre, har vært blant de viktigste verktøyene mot kriminalitet, useriøsitet og sosial dumping, men ordningene blir nå utsatt for angrep fra flere kanter, med begrunnelse i EØS-regelverket, sa Espe.
Saken fortsetter under bildet.
JAN OLAV ANDERSEN: – ESA må respektere norske reguleringer for et seriøst arbeidsliv. Ligg unna våre seriøsitetskrav.
Håvard Sæbø
Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet sa at han ikke kan akseptere å sitte stille når noen kødder med de viktigste verktøyene vi har i kampen mot sosial dumping.
– I denne kampen står vi overfor svært sterke og hensynsløse motkrefter. Forbindelsen mellom sosial dumping og organisert kriminalitet har blitt avdekker gjentatte ganger. Det er disse kreftene sitt ærend ESA løper når de stiller spørsmål ved berettigelsen av å begrense antall ledd i en kontraktkjede, sa Andersen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.