JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

27 døde i arbeidsulykker i Norge i fjor:

Fellesforbundet vil vite om uorganiserte er mer utsatt for arbeidsulykker

LO og Fellesforbundet ber Arbeidstilsynet om å undersøke om ofre for arbeidsulykker er uorganiserte.
Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet.

Steinar Krogstad, nestleder Fellesforbundet.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

erlend@lomedia.no

Denne uka kom tallene som viser at 27 personer omkom i det landbaserte norske arbeidslivet i fjor – en økning fra 25 i 2016.

Og igjen er det bygg- og anleggsnæringen som får den tvilsomme æren av å toppe listene. I fjor døde syv innenfor disse bransjene, mot et snitt på åtte per år de siste fem årene.

Denne grafen viser antall dødsulykker på jobb siden arbeidsmiljøloven ble innført

Større risiko blant de uorganiserte

Fellesforbundet, som organiserer arbeiderne innenfor byggebransjen, har en teori om at dødsfallene skjer utenfor det organiserte arbeidslivet. Nå ber de Arbeidstilsynet om å ta med dette i framtidige rapporter.

– Vi fører ikke statistikk selv, men vår uformelle sjekk gir oss god grunn til å mistenke at dødsfallene skjer utenfor det organiserte arbeidslivet. Og det ønsker vi at Arbeidstilsynet må få med framover, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, til Magasinet for fagorganiserte.

Viktig for færre ulykker

At organiserte bedrifter med tillitsvalgte og vernetjeneste har færre ulykker, vil i så fall ikke være noen stor overraskelse, innrømmer Krogstad. Men det vil likevel være et viktig aspekt å få med, mener han.

– Faktagrunnlaget i disse rapportene er med på å peke ut hva som må prioriteres. Hvis det viser seg at det det er størst fare for dødsulykker innenfor det uorganiserte arbeidsliv, støtter jo dette under våre ønsker om at det organiserte arbeidslivet må få økte rettigheter. Samtidig bør det ikke-organiserte arbeidslivet få en varsku her-status hos Arbeidstilsynet, for eksempel, mener Krogstad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grafen viser antall arbeidsskadedødsfall de siste seks årene. Tallene er fra Arbeidstilsynet.

Grafen viser antall arbeidsskadedødsfall de siste seks årene. Tallene er fra Arbeidstilsynet.

Erlend Angelo

Arbeidstilsynet: Andre faktorer er mer sentrale

Arbeidstilsynet mener på sin side at det finnes mer interessante faktorer enn tariffavtaler og organisering når det gjelder ulykkesforebygging.

– Arbeidstid, arbeidserfaring og opplæring, risikovurdering og størrelsen på virksomheten er eksempler vi kan nevne. Ofte er det også tilfeldigheter som avgjør om ulykker fører til skade eller død, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet til Magasinet for fagorganiserte.

– Det finnes ikke sentrale registre som Arbeidstilsynet har tilgang til over hvor arbeidstakere og arbeidsgivere er organisert. Så vi har ingen forutsetning for å mene noe om hypotesen til Fellesforbundet, sier Vollheim.

– Det bør være enkelt for Arbeidstilsynet å spørre virksomheten om de har en landsomfattende tariffavtale. Vi vil selvfølgelig være behjelpelig hvis de sjekker med oss, sier Krogstad – og understreker at Fellesforbundet kommer til å ta opp denne tematikken i kommende møter med tilsynet.

Færre utenlandske døde – men ikke i bygg

Seks av de 27 som døde i 2018 var utenlandske – noe som er det laveste siden 2013. I 2016 var hele 10 av 25 omkomne utenlandske.

– Det er for tidlig å si om nedgangen i andelen utenlandske arbeidstakere blant de omkomne fra 2016 til 2017 er et tegn på at utviklingen har snudd. Det er små tall, og endringer fra ett år til et annet gir ikke grunnlag for å trekke konklusjoner. Det er likevel positivt å se at antallet utenlandske arbeidstakere som mister livet på jobb er betydelig lavere i 2017 sammenlignet med årene før, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

I bygg- og anlegg var dog tre av syv omkomne utenlandske.

Få nyhetsbrevet vårt

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse