JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffavtale for sykkelbud:

Foodora-bud Erik (29) fikk større stilling ved hjelp av klubben: – Jeg føler at jeg endelig er i mål

Etter over ti år med usikre jobber og små stillingsbrøker, har Erik Sandnes (29) fått en trygg jobb som Foodora-syklist.
Endelig i mål! Nå kan Foodora-syklist Erik Sandnes skrive husleiekontrakt.

Endelig i mål! Nå kan Foodora-syklist Erik Sandnes skrive husleiekontrakt.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

OSLO: Nylig sikret Erik Sandnes seg en treårig leiekontrakt på en knøttliten leilighet i Oslo sentrum. Nå står gardininnkjøp på Ikea og utflytting fra mamma på Haugenstua (nord i Groruddalen) på dagsorden.

Det var en positiv forandring i jobbsituasjonen som endelig gjorde det mulig. I fire år har Sandnes jobbet som sykkelbud i Foodora, i stadig større stillingsprosenter. Nå er han garantert 35 timer i uka, og det blir fort noen ekstra timer i tillegg.

– Jeg har jobba meg opp i stillingsbrøk flere ganger. Med hjelp fra klubben har jeg fått kontraktsfesta det jeg faktisk jobbet. Nå var det endelig trygt for meg å påta meg forpliktelsen det er å inngå en leiekontrakt, sier Sandnes.

Reelle stillingsprosenter

Sandnes er ikke alene. Nestleder i Foodora-klubben Paul Olai-Olssen sier at bedriften aksepterer at ansatte skal ha en reell stillingsprosent i sine kontrakter – noe som også er slått fast i arbeidsmiljøloven.

Det er et godt samarbeid mellom tillitsvalgte og Foodora på dette området, et partssamarbeid som blir stadig mer utviklet etter streiken som førte fram til tariffavtale i 2019.

– Ved å ta ledige skift er det dermed lett å sikre seg nær full tids kontrakt i løpet av et par års tid. Da har man plutselig en inntekt som tillater oppsparing, leieutgifter og planlegging av et liv, samtidig som man kan rusle en tur i banken og få et lån. Trygghet har man om man skulle bli syk, lønnsøkning får man i tariffoppgjørene og innflytelse på egen jobbsituasjon har man gjennom klubben.

Fikk du med deg denne? Paul og Espen skaffet Foodora tariffavtale. Nå dumper nye selskaper sykkelbud-lønna

Olai-Olssen sier at organisering er alfa og omega for sikre og gode arbeidsplasser.

– For dem som stiller svakt på arbeidsmarkedet, blir livet en rekke av skuffelser og nederlag når en aldri får en fot innafor og dermed føler at man mestrer en jobb. Det å stå på som sykkelbud i alle fire sesonger, krever mer enn fysisk styrke, og er noe man blir stolt av å greie. Erik er av dem som har bygget opp sin selvtillit gjennom å gjøre jobben bra og ved å få en skikkelig tariffavtale som styrker hans rettigheter.

Hard jobbing

Før Erik Sandnes begynte i Foodora jobbet han for Adecco, på nulltimerskontrakt. Det ble mye sitting i lenestolen og spilling av World of Tanks – mens han ventet på at telefonen skulle ringe med gode jobbnyheter. Nå slipper han denne usikkerheten, og det er rett og slett deilig.

– Jeg føler at jeg endelig er i mål, sier Sandnes. Han liker jobben i Foodora godt, og rynker på nesa bak det sjokkrosa munnbindet når vi spør om han bruker el-sparkesykkel. Ikkeno juks her nei. Hardt fysisk arbeid, men tilfredsstillende – folk blir glade for å få mat og andre ting levert på døra.

– Jeg er vant til hard jobbing, ute og i all slags vær, sier Sandnes. Han startet som avisbud da hanvar 16. Allerede den gangen meldte han seg inn i Oslo transportarbeiderforening.

Endeleg klart: Svenske Foodora-bud har fått tariffavtale

– Jeg har alltid støttet fagbevegelsens kjernesak, å jobbe for arbeidstakernes ve og vel. Både enkeltindividene og som gruppe, sier Sandnes.

Han ser for seg at han vil bli i jobben i flere år framover.

– Den eneste grunnen jeg ser til ikke å fortsette, måtte være om kroppen ikke tillater det mer, sier Sandnes.

Foodora-klubben

Organiseringen av Foodora-budene i Oslo startet i 2018, godt hjulpet av Oslo transportarbeiderforening.

Året etter gjennomførte de en 37 dager lang streik for tariffavtale, som endte med seier.

Resultatet av «rosa-streiken» vakte internasjonal oppsikt og har blant annet inspirert tariffavtaler i Sverige og Danmark.

I dag har klubben omlag 160 medlemmer.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Foodora-klubben

Organiseringen av Foodora-budene i Oslo startet i 2018, godt hjulpet av Oslo transportarbeiderforening.

Året etter gjennomførte de en 37 dager lang streik for tariffavtale, som endte med seier.

Resultatet av «rosa-streiken» vakte internasjonal oppsikt og har blant annet inspirert tariffavtaler i Sverige og Danmark.

I dag har klubben omlag 160 medlemmer.