Hva gjør en brønnborer?
Hadde du fiksa denne jobben? Noen holder ikke ut én dag
Hos Østfold Brønnboring borer de ikke bare dype hull etter vann. Men de gjør det også.
Noen holder ikke ut som brønnborer mer enn en dag. Morten Sandbæk har holdt på siden 1993.
Håvard Sæbø
roy@lomedia.no
Skjærhalden, Hvaler: Rett bak et en relativt liten bergknaus kommer det dype og høylytte dunkelyder.
Det skyldes at Hvalerferga skal elektrifiseres, og mellom havna der ladetårnet skal stå og trafoen må det bores elleve 60 meter lange hull som kablene skal gå gjennom.
Den jobben fikk Østfold Brønnboring.
– Dette er presisjonsboring. Vi skal ha 40 centimeter mellom hvert hull. Ikke mer, og ikke mindre, smiler klubbleder for Fellesforbundets medlemmer, Freddy Antonsen.
Startet i 1971
Heldigvis er det granitt de borer i denne gangen.
– Det er den mest stabile bergarten, men vi kan jo møte sprekker her også som drar boret med seg. Det er uansett bedre enn å bore i blåleire. Det er noe griseri, sier Antonsen.
Styreleder i Østfold Brønnboring AS, Martin Lie (til høyre), boret sin første brønn da han var 14, og borer fremdeles. Klubbleder Freddy Antonsen begynte i jobben i 2017.
Håvard Sæbø
Det å bore med presisjon, er en av suksessfaktorene til familiebedriften som ble startet opp i 1971. Nå har de også utviklet et styringssystem de har søkt patent på.
Det systemet gjør at de har enda bedre kontroll på hvor de borer.
Kvaliteten og presisjonen ga dem store oppdrag under byggingen av Follobanen, men det kreves mye ulik kompetanse i selskapet.
Brønnborer
En brønnborer på fastlandet jobber med boring av brønner til vannforsyning, oppvarming og kjøling, for brønn- og bergboreselskaper eller anleggsbedrifter.
Fagbrevet heter Brønnborer Fastland.
Det er ikke bare å sette boret et hvilket som helst sted og bore. Her må man kunne litt om både geologi og hydrologi.
Det inkluderer å kunne lese terrenget for å finne ut, ikke bare hvor det kan være mulig å finne vann, men også hvor det trolig vil være kortest å bore ned til vannet og ikke minst hvor vannkvaliteten sannsynligvis er best.
Når dét forarbeidet er gjort, starter det fysiske arbeidet med å klargjøre for boring og gjennomføre boringen med til dels mye avansert boreutstyr.
Variert arbeid
Mens tørkesommeren og mangel på kommunalt vann på Hvaler i 1971 var medvirkende til at bedriften startet som et brønnboringsselskap, er det mye annet enn vann de borer etter i dag.
Det er både energibrønner hvor varmepumper utnytter bergvarmen, og brønner og hull for å kunne kontrollere grunnvannsnivået i forbindelse med utbygginger.
De driver også service og vedlikehold på brønner og vannpumper, samt boring av hull for å trekke kabler av ulik art, slik som på Skjærhalden.
Den store variasjonen er noe de ansatte setter pris på.
– Det beste med jobben er at vi kommer oss til nye steder og at det stadig er nye oppgaver, sier Joachim Johansen som begynte i firmaet i 2017.
– I tillegg får vi være mye ute, smiler Morten Sandbæk.
Han har nesten et kvart århundre lenger fartstid enn Johansen.
Boreriggen er klargjort for 60 meter horisontal boring gjennom fjellet. Joachim Johansen følger med. Martin Lie med ryggen til.
Håvard Sæbø
– Fikser du denne jobben, blir du værende, men noen holder ikke engang ut en dag, forteller Martin Lie til oss.
For Freddy Antonsen, er det ikke aktuelt å bytte jobb. Det selv om det hender at noen ytrer sin misnøye over at jobben de gjør langt fra er lydløs.
– Noen klager over at det bråker, men de vil samtidig ha vannet eller bergvarmen vi borer etter, smiler Freddy Antonsen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.