JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gå-sakte-aksjon

Her har de ansatte gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Etter mange år med moderasjon, krever de ansatte på Axxe i Halden et lønnsløft.
DAGSER: De ansatte på Axxe er skuffet over at bedriften ikke vil gi mer enn ramma i frontfaget i de lokale forhandlingene, og har derfor gått til gå sakte-aksjon. Her er forhandlingsutvalget for de ansatte, Thomas Christensen (til venstre), Ronny Torgalsbøen og Ole-Magne Brekken.

DAGSER: De ansatte på Axxe er skuffet over at bedriften ikke vil gi mer enn ramma i frontfaget i de lokale forhandlingene, og har derfor gått til gå sakte-aksjon. Her er forhandlingsutvalget for de ansatte, Thomas Christensen (til venstre), Ronny Torgalsbøen og Ole-Magne Brekken.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

has@lomedia.no

Halden: – Vi har stilt få krav og bidratt til å holde firmaet i gang gjennom år det har gått trått. Derfor forventer vi å få ta del i oppturen også, men så langt har ikke det skjedd.

Det sier de tillitsvalgte på industribedriften Axxe i Halden, en bedrift som har spesialisert seg på produksjon av kretskort og andre elektronikkomponenteter.

De lokale forhandlingene på Axxe har vært så fastlåste at de ansatte har måttet gå til et uvanlig skritt: aksjoner i form av dagsing, altså gå sakte-aksjoner.

Da jobber de ansatte på 45 prosent av kapasiteten, og får også bare 45 prosent lønn.

Slik håper de å få bedriften til å gå i reelle forhandlinger.

Denne formen for aksjoner i forbindelse med lokale forhandlinger er lovlig for dem som har det inne i sin tariffavtalen, slik industrien har.

– Ligger lavt

– Vi startet optimistisk, med et friskt krav. Vi er en bedrift som ligger lavt sammenliknet med annen industri, og synes det er på tide med et realt lønnsløft nå, forteller klubbleder Ronny Torgalsbøen.

På Axxe er grunnlønna for ansatte uten fagbrev 205 kroner timen. Topplønna med fagbrev og maks ansiennitet er 243 kroner.

NHO har beregnet at den gjennomsnittlige timelønna for voksne arbeidere på industriens tariffavtale er 265 kroner. Axxe har med andre ord en god del å gå på.

Tilbudet fra bedriften var at det skulle legges 5,2 prosent på alle satser, samt en økning på pensjonssparingen (OTP) på en prosent.

5,2 prosent er den såkalte ramma i årets tariffoppgjør, og skal utgjøre et gjennomsnitt for alle bedrifter.

Skal dette snittet bli en realitet, må de bedriftene som har mulighet gi mer. I stedet er det mange bedrifter som oppfatter ramma som et lønnstak.

– I en lønnsforhandling vil det alltid være et avvik mellom partene inntil det blir enighet, skriver økonomisjef på Axxe Morten Ådalen i en e-post til Magasinet for fagorganiserte. 

Han påpeker at det ble gitt lønnsøkning i alle årene mellom 2021 og 2023, samt en god bonus til alle i 2023.

Motiverte for aksjoner

Etter flere runder har klubben gradvis senket kravene sine, og var klare til å godta 20 kroner timen.

De har også foreslått andre forbedringer i tariffavtalen, som mer fri rundt jul og 100 prosent overtidsbetalt etter to timer overtid, men bedriften nekter fortsatt å gi mer enn 5,2 prosent.

Dermed var det klart for dagsing fra 7. oktober.

– Det var et soleklart flertall for å gå til aksjon. Folk er motiverte og synes bedriften er litt vanskelig. Så samholdet er godt, sier de tillitsvalgte.

De peker også på at bedriften i fjor gikk ekstremt godt økonomisk, og at den styrer mot et overskudd også i år. Derfor er det ekstra irriterende at det ikke er noen bevegelse hos motparten.

Økonomisjef Ådalen skriver at selskapet har hatt «en dramatisk nedgang i inntektene i 2024 i forhold til budsjettet».

– Vi ser jo etter hvert at lønnsnivået er et problem både for å holde på folk og rekruttere. Mange har slutta, og det er lønna som er grunnen. For trivselen på jobben er god, sier de tillitsvalgte.

Bedriften er uenig.

– Lønnsnivået i bedriften er på et akseptabelt nivå i forhold til selskapets økonomiske bæreevne, skriver økonomisjefen.

Tar tid å venne seg til

De tillitsvalgte innrømmer at det tar tid å venne seg til aksjonsformen «gå sakte» – altså å jobbe på 45 prosent kapasitet.

– Det er litt vanskelig å holde igjen. Vi har jo jobba i ett tempo i ti, tjue, tretti år. Men det går greit. Vi er klare for å holde på en god stund, sier klubbsekretær Thomas Christiansen.

Axxe opplyser at de forholder seg til at dette er «verktøy som arbeidstakerne lovlig kan ta i bruk ved uenigheter med arbeidsgiverne».

– Forhandlingene fortsetter så fort en av partene ønsker det. Det jobbes med å finne en løsning som begge parter kan leve med, skriver Morten Ådalen. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse