JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hotell- og utelivsansatte får nesten ingenting i lokale forhandlinger. Nå truer de med storstreik

De vant streiken i 2016. Nå truer hotell- og restaurantarbeiderne med å endre Hovedavtalen til Krigsavtalen.
Kim Tomas Klevengen er lei null kroner i lokale forhandlinger, og har levert et forslag om storstreik om ikke arbeidsgiverne skjerper seg.

Kim Tomas Klevengen er lei null kroner i lokale forhandlinger, og har levert et forslag om storstreik om ikke arbeidsgiverne skjerper seg.

Erlend Angelo

torgny@lomedia.no

erlend@lomedia.no

Frustrasjonen er på bristepunktet for arbeidere innenfor hotell, restaurant, kantine og catering. Etter fire uker med streik i 2016 vant de ansatte retten til lokale forhandlinger. Eller, som resepsjonist Ann Kristin Sletvold formulerte det under Fellesforbundets landsmøte mandag: De trodde i alle fall at de vant.

Disse kan vente seg ekstra tøffe lønnsforhandlinger i 2020

For resultatene av de lokale lønnsforhandlingene har vært begredelige i etterkant. De har med få unntak endt med null og niks. Eller nesten enda verre: Med 10-øringer.

– Det var fire krevende uker. Med svette, kalde dager, tårer. 0, 10, 15 øre er vi blitt tilbudt i etterkant. Det er skammelig! Vi kommer ingen vei, det er som om motparten skal straffe oss etter streiken. Men vi godtar ikke lenger symbolske summer, tiøringen finnes tross alt ikke lenger, sa Sletvold fra talerstolen.

Fra Hovedavtale til Krigsavtale

Sletvolds irritasjon og bekymring ble gjengeldt fra flere delegater fra samme bransje.

Inger Kristin Byberg, som til daglig jobber på kantine, mener de ansatte blir servert en illusjon av lønnsforhandlinger, der de er fløyet inn til dyre møterom med vann servert på stett.

Fra talerstolen truet hun med å gjøre om Hovedavtalen til Krigsavtalen:

– Jeg er forbanna. Medlemmene mine er forbanna. Hele bransjen er forbanna. Siden hotellmilliardærene vi jobber for bare kan plukke de paragrafene de ønsker seg i Hovedavtalen, da kan vi gjøre det samme.

App-krav fra Fellesforbundet-ungdommen

– Da velger jeg vekk fredsplikten og lanserer Krigsavtalen. Dette handler om at arbeidsgiverne kynisk knuser spillereglene i det organiserte arbeidslivet.

– Hovedavtalen er ikke en twistpose der du kan velge dine favoritter, du skal ha hele posen, tordnet Byberg fra talerstolen.

Saken fortsetter under bildet.

Inger Kristin Byberg er lei av null kroner i lokale forhandlinger for ansatte i hotell, restaurant, kantine og catering. Nå vil de ha hele twistposen, altså hele Hovedavtalen, altså reelle lokale lønnsforhandlinger.

Inger Kristin Byberg er lei av null kroner i lokale forhandlinger for ansatte i hotell, restaurant, kantine og catering. Nå vil de ha hele twistposen, altså hele Hovedavtalen, altså reelle lokale lønnsforhandlinger.

Erlend Angelo

Truer med storstreik

Kim Tomas Klevengen er blant dem som har mistet siste rest av tålmodighet. Han gjør seg nå klar til streik for å presse i gjennom reelle forhandlinger.

Baristaen fra Stockfleths i Oslo har fremmet følgende forslag til Fellesforbundets landsmøte: «Ved de kommende lokale forhandlinger på riksavtalen skal Fellesforbundet få til en stor og umiddelbar streik om nulloppgjørs-trenden videreføres. Sympatiaksjoner skal varsles fra første stund».

– Hva er bakgrunnen for forslaget?

– I 2016 gjennomførte vi en streik som vi vant. Vi vant lokal forhandlingsrett, men siden har vi ikke vunnet noe. I Stockfleths har vi hatt lokale forhandlinger der vi fikk null kroner i tillegg. Det resultatet var bestemt på forhånd, sier Klevengen.

p

Heller ikke i de store hotellkjedene, som opplever gode tider med økt turisme, har de ansatte fått noe.

– Arbeidsgiverne oppfører seg som om de har vunnet, men det er vi som vant streiken og lokal forhandlingsrett. Nå skal vi vise dem hvem som vant, sier Klevengen.

Han tror ikke forslaget blir vedtatt, men han håper at det blir et tydelig signal til NHO.

Under debatten på landsmøtet var det mange delegater fra andre bransjer som tok til orde for å legge opp vårens tariffoppgjør slik at frontfagets styrke også kommer hotell- og restaurant til gode.

Det er onsdag landsmøtet stemmer over forslagene.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse