JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

«Kampen mot høyreekstremisme fortsetter», skriver Jørn Eggum

PLAN: Fellesforbundet har vedtatt en handlingsplan mot høyreekstremisme og rasisme.

PLAN: Fellesforbundet har vedtatt en handlingsplan mot høyreekstremisme og rasisme.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Send inn debattinnlegg til debatt@lomedia.no
Selv om gjerningsmannen var alene om handlingene, var, og er, han ikke alene om holdningene. Vi som enkeltpersoner, og Fellesforbundet som organisasjon, må bidra til kampen mot høyreekstremismen, skriver forbundslederen.

22. juli er det 10 år siden terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya. 8 personer ble drept da bomben smalt i Oslo og 69 personer, de fleste av dem ungdom, ble drept på Utøya. To av de drepte var bare 14 år.

Selv om gjerningsmannen var alene om handlingene, var, og er, han ikke alene om holdningene og ideologien som ligger bak angrepet. Høyreekstremismen har ikke blitt mindre fremtredende siden 2011, den har snarere blitt mer vanlig og mer synlig.

Les også: Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme

Vi kan ikke ha det sånn. Vi som enkeltpersoner, og Fellesforbundet som organisasjon, må bidra til kampen mot høyreekstremismen. Jeg er glad landsmøtet ga en tydelig marsjordre om dette. Ledet an av ungdommen, så krevde de en handlingsplan mot høyreekstremisme. Den vedtok forbundsstyret i mai. Vi skal skolere medlemmer i hva høyreekstremisme faktisk er, hvordan vi kan kjenne det igjen og ikke minst hvordan vi kan møte det. Både som organisasjon, og ikke minst hver og en av oss. Vi etablerer et samarbeid med læringssenteret på Utøya og vil ha samlinger på Utøya der vi inviterer medlemmer og tillitsvalgte som har lyst til å bidra i kampen mot høyreekstremisme for å lære mer og knytte nettverk i arbeidet.

Vi vil også se utover våre egne landegrenser og knytte bånd med fagforeningskamerater i Europa. I flere av våre naboland har høyreekstremismen vokst, og her kan vi lære av hverandre hvordan vi skal møte disse høyrekreftene.

Kampen mot ekstremisme henger tett sammen med det antirasistiske arbeidet. Et viktig fundament i høyreekstremismen er nettopp rasisme. I år er det også 20 år siden drapet på Benjamin Hermansen i Oslo – et drap utført av høyreekstreme, fordi Hermansen var mørk i huden.

Fagbevegelsen har alltid vært en antirasistisk, anti fascistisk og anti nazistisk organisasjon. Vi har kjempet mot disse ekstreme kreftene og flere av bevegelsens medlemmer har blitt drept i denne kampen: I fronten mot Francos diktatur, mot den nazistiske okkupasjon under 2. verdenskrig og på jobb for fagbevegelsen på Utøya i 2011. Det var naturlig at vi stilte opp for ti år siden da vi åpnet opp Lilletorget for AUF-erne den 23. juli. Og da vi bidro med midler til gjenoppbyggingen av Utøya. Det er like naturlig at vi fortsetter kampen nå!

Vi skylder disse menneskene å ta kampen videre. Jeg håper du vil være med i denne kampen.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse