Handlingsplan mot høyreekstremisme og rasisme:
Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum
Ti år etter angrepene mot Utøya og regjeringskvartalet skal forbundet jobbe systematisk for å sette medlemmene i stand til å være med å ta kampen.
MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.
Eivind Senneset
eline@lomedia.no
BERGEN: Fagbevegelsen har en historie som en kraftfull motstander av de ekstreme høyrekreftene. Flere av bevegelsens medlemmer har blitt drept i denne kampen: i fronten mot Francos diktatur i Spania, mot den nazistiske okkupasjon under 2. verdenskrig og på jobb for fagbevegelsen på Utøya i 2011.
Nå, ti år etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya, har Fellesforbundet bestemt seg for å ta aktive grep for å kunne gjøre en enda sterkere innsats mot høyreekstremismen og rasismen i samfunnet.
Fått med deg denne? Bjørn Thomas ble med i Vigrid som 16-åring. Terrorangrepet 22. juli ble et vendepunkt
Vedtok handlingsplan
– Mangelen på et skikkelig oppgjør etter 22. juli førte til at AUF og ofrene har måttet stå mye alene i denne kampen. Ser vi ut over landets grenser ser vi også at høyreekstremismen har vokst seg altfor sterk mange steder. Vi kan ikke sitte stille og se på det, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Han understreker at forbundet tar dette på høyeste alvor, og tror at den nylig vedtatte handlingsplanen gir en god retning på arbeidet.
– Hovedformålet er å bringe kunnskap og legge til rette for et engasjement blant medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i forbundet. Vi må skape nettverk og gjøre det lettere å lære av hverandre. Og vi må gjøre folk trygge nok til å ta til motmæle mot rasisme og høyreekstremisme, sier Eggum.
Innsikt: Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt
– Hvor er du fra
Forslaget om handlingsplan kom opprinnelig på forrige landsmøte. Der holdt Richard Storevik et innlegg som tente salen, da han fortalte om hvordan det traff midt i hjertet å stadig få spørsmålet: «Hvor er du fra, sånn EGENTLIG?».
– Jeg er jo født på Kvinneklinikken i Bergen. Men det er ikke alltid jeg orker å ta diskusjonen, sier Storevik.
Han tror veldig mange medlemmer i Fellesforbundet merker negative holdninger, alt fra skepsis til reinspikka hat. Derfor er det viktig å ikke bare prate, men gjøre en konkret jobb for å bedre situasjonen.
– I tillegg kommer jo den tradisjonelle solidaritetstanken som står så sterkt i Fellesforbundet.
Mye lest: Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya
HVOR ER DU EGENTLIG FRA? – Jeg er jo født på Kvinneklinikken i Bergen. Men det er ikke alltid jeg orker å ta diskusjonen, sier Richard Storevik.
Eivind Senneset
Kunnskap er nøkkelen
– Kunnskap er makt, sier Richard Storevik.
Til daglig er han organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen, men han har også sittet i den gruppa forbundet etablerte for å utarbeide handlingsplanen mot høyreekstremisme.
Et av tiltakene som skal settes i gang, er skoleringsopplegg på Utøya, i samarbeid med Norsk Folkehjelp. Utøya er fortsatt AUF sin øy, men det er bygget opp et solid kompetansemiljø der, som lærer opp alt fra skoleelever og konfirmanter til voksne fagforeningsmedlemmer.
– Det skal bli samlinger der en til to ganger i året, med om lag 25 deltakere, sier Jørn Eggum.
Han er også opptatt av den internasjonale dimensjonen, der fagbevegelsen har mulighet til å samle krefter på tvers av landegrensene i kampen mot ekstremister.
– Fellesforbundet skal kontakte våre internasjonale søsterorganisasjoner og invitere til samarbeid og til å delta på skoleringer med «Utøya-prosjektet». Slik kan vi lære av hverandre og dele erfaringer, sier Eggum.
Les også: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring
Forpliktende nettverk
Et annet tiltak i handlingsplanen er å bli med i prosjektet «Rik på mangfold», startet av Norsk Folkehjelp. Her kan LO og de ulike fagforbundene danne nettverk hvor de forplikter seg til å jobbe mot et arbeidsmiljø uten diskriminering.
Både Jørn Eggum og Richard Storevik trekker fram arbeidet med handlingsplanen som et lite lærestykke i hvordan demokratiet kan fungere i forbundet.
– Et enkelt medlem kan ha et brennende engasjement og fronte en sak, og det ender opp med konkrete resultater, sier Eggum.
Storevik er stolt av å ha vært den som først hevet stemmen. Men han har ikke tenkt å gi seg nå.
– Det går nærmest ikke en dag uten at jeg leser vedtektene til forbundet, om muligheten for å kaste ut medlemmer med høyreekstreme meninger. Vedtektene er altfor vage, men det hullet skal jeg få tettet. De skal ut, slår Richard Storevik fast.
Aktuelt: Ap har vært tause for lenge, mener forfatter Stian Bromark: – Snakk om 22. juli og lær av det
Tre hovedmål med planen:
Øke kunnskapen om høyreekstremisme og rasisme.
Gi medlemmer verktøy og kompetanse til å identifisere og bekjempe høyreekstremisme og rasisme.
Internasjonalt samarbeid.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Tre hovedmål med planen:
Øke kunnskapen om høyreekstremisme og rasisme.
Gi medlemmer verktøy og kompetanse til å identifisere og bekjempe høyreekstremisme og rasisme.
Internasjonalt samarbeid.