MOBILISERER: Jørn Eggum (til venstre) og Richard Storevik sier at Fellesforbundets handlingsplan er forpliktende, og at den vil bli oppdatert etter hvert som de høster flere erfaringer.
Eivind Senneset
Handlingsplan mot høyreekstremisme og rasisme:
Fellesforbundet ruster seg til kamp mot høyreekstreme: – Kan ikke sitte stille og se på, sier Jørn Eggum
Ti år etter angrepene mot Utøya og regjeringskvartalet skal forbundet jobbe systematisk for å sette medlemmene i stand til å være med å ta kampen.
eline@lomedia.no
BERGEN: Fagbevegelsen har en historie som en kraftfull motstander av de ekstreme høyrekreftene. Flere av bevegelsens medlemmer har blitt drept i denne kampen: i fronten mot Francos diktatur i Spania, mot den nazistiske okkupasjon under 2. verdenskrig og på jobb for fagbevegelsen på Utøya i 2011.
Nå, ti år etter angrepene mot regjeringskvartalet og Utøya, har Fellesforbundet bestemt seg for å ta aktive grep for å kunne gjøre en enda sterkere innsats mot høyreekstremismen og rasismen i samfunnet.
Fått med deg denne? Bjørn Thomas ble med i Vigrid som 16-åring. Terrorangrepet 22. juli ble et vendepunkt
Vedtok handlingsplan
– Mangelen på et skikkelig oppgjør etter 22. juli førte til at AUF og ofrene har måttet stå mye alene i denne kampen. Ser vi ut over landets grenser ser vi også at høyreekstremismen har vokst seg altfor sterk mange steder. Vi kan ikke sitte stille og se på det, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Han understreker at forbundet tar dette på høyeste alvor, og tror at den nylig vedtatte handlingsplanen gir en god retning på arbeidet.
– Hovedformålet er å bringe kunnskap og legge til rette for et engasjement blant medlemmer, tillitsvalgte og ansatte i forbundet. Vi må skape nettverk og gjøre det lettere å lære av hverandre. Og vi må gjøre folk trygge nok til å ta til motmæle mot rasisme og høyreekstremisme, sier Eggum.
Innsikt: Dette er det nye ytre høyre: Høyt utdannet, godt voksen og med god inntekt
– Hvor er du fra
Forslaget om handlingsplan kom opprinnelig på forrige landsmøte. Der holdt Richard Storevik et innlegg som tente salen, da han fortalte om hvordan det traff midt i hjertet å stadig få spørsmålet: «Hvor er du fra, sånn EGENTLIG?».
– Jeg er jo født på Kvinneklinikken i Bergen. Men det er ikke alltid jeg orker å ta diskusjonen, sier Storevik.
Han tror veldig mange medlemmer i Fellesforbundet merker negative holdninger, alt fra skepsis til reinspikka hat. Derfor er det viktig å ikke bare prate, men gjøre en konkret jobb for å bedre situasjonen.
– I tillegg kommer jo den tradisjonelle solidaritetstanken som står så sterkt i Fellesforbundet.
Mye lest: Netthets mot AUF-ere: Jannike får høre at hun skulle vært drept på Utøya
HVOR ER DU EGENTLIG FRA? – Jeg er jo født på Kvinneklinikken i Bergen. Men det er ikke alltid jeg orker å ta diskusjonen, sier Richard Storevik.
Eivind Senneset
Kunnskap er nøkkelen
– Kunnskap er makt, sier Richard Storevik.
Til daglig er han organisasjonsarbeider i Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen, men han har også sittet i den gruppa forbundet etablerte for å utarbeide handlingsplanen mot høyreekstremisme.
Et av tiltakene som skal settes i gang, er skoleringsopplegg på Utøya, i samarbeid med Norsk Folkehjelp. Utøya er fortsatt AUF sin øy, men det er bygget opp et solid kompetansemiljø der, som lærer opp alt fra skoleelever og konfirmanter til voksne fagforeningsmedlemmer.
– Det skal bli samlinger der en til to ganger i året, med om lag 25 deltakere, sier Jørn Eggum.
Han er også opptatt av den internasjonale dimensjonen, der fagbevegelsen har mulighet til å samle krefter på tvers av landegrensene i kampen mot ekstremister.
– Fellesforbundet skal kontakte våre internasjonale søsterorganisasjoner og invitere til samarbeid og til å delta på skoleringer med «Utøya-prosjektet». Slik kan vi lære av hverandre og dele erfaringer, sier Eggum.
Les også: Hvorfor er hatet mot Arbeiderpartiet så sterkt? Se forskerens forklaring
Forpliktende nettverk
Et annet tiltak i handlingsplanen er å bli med i prosjektet «Rik på mangfold», startet av Norsk Folkehjelp. Her kan LO og de ulike fagforbundene danne nettverk hvor de forplikter seg til å jobbe mot et arbeidsmiljø uten diskriminering.
Både Jørn Eggum og Richard Storevik trekker fram arbeidet med handlingsplanen som et lite lærestykke i hvordan demokratiet kan fungere i forbundet.
– Et enkelt medlem kan ha et brennende engasjement og fronte en sak, og det ender opp med konkrete resultater, sier Eggum.
Storevik er stolt av å ha vært den som først hevet stemmen. Men han har ikke tenkt å gi seg nå.
– Det går nærmest ikke en dag uten at jeg leser vedtektene til forbundet, om muligheten for å kaste ut medlemmer med høyreekstreme meninger. Vedtektene er altfor vage, men det hullet skal jeg få tettet. De skal ut, slår Richard Storevik fast.
Aktuelt: Ap har vært tause for lenge, mener forfatter Stian Bromark: – Snakk om 22. juli og lær av det
Tre hovedmål med planen:
Øke kunnskapen om høyreekstremisme og rasisme.
Gi medlemmer verktøy og kompetanse til å identifisere og bekjempe høyreekstremisme og rasisme.
Internasjonalt samarbeid.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox