Kveldstillegg
Kokken Isac tjener mye mindre enn andre på å jobbe kveld
– Rart at noens kveldstid skal være verdt mer enn andres, mener kokken Isac Steinsli. Etter klokka 21 får butikkansatte tre ganger mer enn han i kveldstillegg.
Hvorfor får andre så mye mer for å jobbe kveldsvakter, spør Isac Steinsli, som er kokk i Levanger.
Privat
etk@lomedia.no
– Som kokk blir det mye kveldstid. Det er vel egentlig hver dag, forteller Isac Steinsli, som jobber på en liten familierestaurant i Levanger.
Selv om Steinsli har fagbrev og fast stilling, er han på utkikk etter en annen jobb i en ny bransje – på dagtid.
En grunn er at han vil ha mer tid med sønnen. En annen er noe han har tenkt på i årevis: Hvorfor får andre så mye mer for å jobbe kveldsvakter?
30 kroner mindre i timen
Steinsli opplever at folk flest ikke er klar over dette. Derfor skrev han nylig et leserinnlegg om temaet, som ble publisert flere steder.
Kokken sammenligner seg med butikkansatte, som får 21 kroner i kveldstillegg fra klokken 18. Klokken 21 øker den til 42 kroner i timen.
Fra klokken 18 har Steinsli og kollegaene null i tillegg. Først klokken 21 får de 14,23 kroner i tillegg – nesten 30 kroner mindre enn butikkansatte.
Med andre ord får butikkansatte omtrent tre ganger så mye i kveldstillegg som kokken etter kl. 21.
– Jeg syns det er rart at noens kveldstid skal være verdt mer enn andres, mener Steinsli.
Så mye ekstra får butikkansatte på kveldstid, og så mye mindre får kokken Isac og andre under Riksavtalen.
Grafikk: Katrine Nordbø / Illustrasjoner: Colourbox.com
Bedre tillegg i helse og butikk
– Nei, kveldstilleggene i hotell og restaurant er ikke spesielt gode, bekrefter Gard Hofsvang.
Han er faglig sekretær med ansvar for Riksavtalen (tariffavtalen for hotell og restaurant) i Fellesforbundet. I tillegg kjenner Hofsvang til problemet personlig, som tidligere bartender og nattevakt på hotell.
– I forhold til mange yrker, særlig helse og butikk, er tilleggene dessverre relativt lave.
Bakgrunnen er generelt lave tillegg i bransjen over tid, ifølge Hofsvang. Grunnlønn blir ofte prioritert i lønnsoppgjørene, på bekostning av tilleggene.
Hvorfor? For få organiserte
Utfordringen er at for få i bransjen er organisert – det trengs flere medlemmer og tariffavtaler for å få større gjennomslag, mener fagsekretæren.
Han anbefaler Steinsli å bidra til å organisere flere og å sende inn krav til lønnsoppgjøret.
– Heldigvis får vi flere tariffavtaler og medlemmer nå, etter en dupp i pandemien. Det lover godt for oppgjørene framover, mener Hofsvang.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.