Avtalefestet pensjon:
Kritikken mot ny ordning for tidligpensjon vokser før lønnsoppgjøret
I Fellesforbundet mobiliseres det mot at reformert AFP skal trekkes inn i lønnsoppgjøret til våren. Forslagene til ny ordning karakteriseres som ulne og usikre.
Steffen Høiland i avdeling 57 sier at det både er stor skepsis til å endre AFP fundamentalt og mot at dette skal prege nok et lønnsoppgjør.
Erlend Angelo
eline@lomedia.no
Tidligpensjonsordningen AFP (avtalefestet pensjon) seiler opp som et hett tema før lønnsoppgjøret våren 2022.
Før sommeren ble det lagt fram en felles utredning fra LO og NHO om endringer i AFP-ordningen, en såkalt reformert AFP. Det endte uten noen full enighet mellom LO og NHO, men flere forslag ble lansert.
Den viktigste endringen som ble foreslått var at alle som har jobbet i en AFP-bedrift (bedrift med tariffavtale) vil få utbetalt AFP, avhengig av hvor lenge de jobbet i bedriften.
En forutsetning for å få reformert AFP skal være at en ikke er ufør ved 62 års alder. I dag må en være ansatt i en AFP-bedrift når en går av med pensjon for å ha rett på AFP.
Bakgrunn: AFP-utredningen uten svar på hvem som skal betale
Vil skrote reformert AFP
I Fellesforbundets rekker er det økende motstand mot en rekke av forslagene som er lagt fram. Flere avdelinger i forbundet mobiliserer nå mot at reformert AFP skal trekkes inn i lønnsforhandlingene neste vår, og ønsker heller å forbedre dagens ordning.
Blant de kritiske avdelingene er tunge miljøer som byggforeningene i Oslo og Bergen, og industriavdelinger både i Nord-Rogaland og i Agder samt den store transportarbeiderforeningen i Oslo.
På en stor AFP-konferanse i Stavanger nylig, sluttet mange avdelinger seg til en uttalelse om at forslagene til reformert AFP må avvises.
Steffen Høiland i avdeling 57 (Nord-Rogaland) sier at det både er stor skepsis til å endre AFP fundamentalt og mot at dette skal prege nok et lønnsoppgjør.
– Forutsetningen for det samordnede oppgjøret i 2018 var at LO skulle ordne problemene i AFP-ordningen, og at medlemmene skulle få stemme over dette i en egen uravstemning. Dette skulle skje før mellomoppgjøret i 2019. Vi må innse at dette har ikke partene kommet i mål med. Utredningen innfrir ikke forutsetningene. Derfor bør den legges på hylla, sier Høiland.
Viktig info: Disse AFP-fellene må du unngå
Forslag til lønnsoppgjøret
Høilands avdeling har derfor sendt inn forslag til Fellesforbundet om at lønnsoppgjøret neste vår heller skal ha som mål å tette de problematiske hullene i dagens AFP-ordning, blant annet de såkalte «Follum-hullene», som har ført til at mange eldre arbeidstakere uforskyldt har falt ut av AFP-ordningen.
De ønsker ikke en helt ny AFP, som en gigantisk reform med usikkert utfall. Flere andre avdelinger har sendt lignende forslag.
Les mer: Etter 40 år i industrien glapp AFP da bedriften ble lagt ned
– På AFP-konferansen reagerte mange på at utredningen om reformert AFP fra LO/NHO var nesten uforståelig. Hva vil folk egentlig sitte igjen med? Det er stor frustrasjon over usikkerheten av hva en reformert AFP egentlig innebærer, sier Høiland.
Han sier det er en utbredt holdning blant tillitsvalgte at reformert AFP er ullent og usikkert, og at Fellesforbundet heller bør flikke på problemene med dagens AFP og styrke sliterprofilen på ordningen.
• Arbeidsledige Truls (61) fikk ny jobb. Nå smiler han over at AFP-en er berget
Ytelsene blir dårligere
– Det ligger i reformert AFP å endre den i retning av en opptjeningsordning. Det er svært mye som tilsier at ytelsene vil bli lavere når flere skal få AFP samtidig som ingen vil betale mer for ordningen, sier Høiland.
Han peker også på at krav om 40 år opptjeningstid for å få full AFP nødvendigvis vil føre til at svært få som jobber i fysisk krevende yrker får full ytelse.
Videre er det en bekymring at større kostnader for AFP i konkurranseutsatte bedrifter vil gjøre det til en større «fordel» for bedrifter å være uorganisert, altså å ikke ha tariffavtale. Det er ugreit når en allerede sliter med å opprette tariffavtaler, sier Høiland.
– Det er allerede vanskelig å organisere i mange bransjer fordi arbeidsgiver mener det er for dyrt.
Debatt: «Ikke svekk dagens private AFP-ordning»
Vil ikke ha samordnet
Ved lønnsoppgjøret i 2018 bestemte LO at oppgjøret skulle skje samordnet, altså at LO forhandlet med NHO i stedet for at forbundene forhandlet separat med sine motparter. Begrunnelsen for samordnet oppgjør var at det skulle bli orden på AFP.
Snart fire år senere sier Steffen Høiland at de slett ikke er klare for at nok et nytt oppgjør skal bli samordnet med AFP som tema. I et samordnet oppgjør må temaer som er viktige på den enkelte tariffavtale ofte vente.
– Vi har fremmet forslag om et forbundsvist oppgjør. Det er mange viktige saker på våre tariffavtaler som ikke kan settes på vent, sier Høiland.
Debatt: «En ny AFP er ett skritt nærmere å bli realitet»
Alternative forslag
I uttalelsen fra AFP-konferansen blir det lagt fram alternative krav, der som kravet om å skrote reformert AFP ikke vinner fram.
Avdelingene som har undertegnet presiserer at dersom reformert AFP blir tema i lønnsoppgjøret, må disse forutsetningene oppfylles:
* Full opptjeningstid på maks 20 år
* Uførhet skal ikke medføre å miste opptjente AFP-rettigheter
* Et mer rettferdig kvalifiseringskrav vil være minimum 10 års opptjening
* En ny ordning skal ikke ha tilbakevirkende kraft fra innføringstidspunktet
* Sliterordningen må styrkes og bli en del av AFP-ordningen
* Fondering av ordningen er unødvendig og må utgå
Kritiske til reformert AFP
Disse avdelingene i Fellesforbundet har sluttet seg til AFP-uttalelsen:
FF avd. 1 Oslo og Akershus
FF avd. 2 Fredrikstad fagforening
FF avd. 3 Agder fagforening
FF avd. 4
FF avd. 9 Østre Agder
FF avd. 14 Rogaland transportarbeiderforening
FF avd. 25 Stavanger og omegn
FF avd. 31 Sunnmøre
FF avd. 41 Agder transportarbeiderforening
FF avd. 44 Sandnes og omegn
FF avd. 57 Nord Rogaland
FF avd. 58 Mandal fagforening
FF avd. 91 Jæren fagforening
FF avd. 143 Helgeland
FF avd. 176 Dalane fagforening
FF avd. 194
FF avd. 600 Bygningsarbeidernes fagforening
FF avd. 601
FF avd. 730 Stavanger bygningsarbeiderforening
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.
Flere saker
Kritiske til reformert AFP
Disse avdelingene i Fellesforbundet har sluttet seg til AFP-uttalelsen:
FF avd. 1 Oslo og Akershus
FF avd. 2 Fredrikstad fagforening
FF avd. 3 Agder fagforening
FF avd. 4
FF avd. 9 Østre Agder
FF avd. 14 Rogaland transportarbeiderforening
FF avd. 25 Stavanger og omegn
FF avd. 31 Sunnmøre
FF avd. 41 Agder transportarbeiderforening
FF avd. 44 Sandnes og omegn
FF avd. 57 Nord Rogaland
FF avd. 58 Mandal fagforening
FF avd. 91 Jæren fagforening
FF avd. 143 Helgeland
FF avd. 176 Dalane fagforening
FF avd. 194
FF avd. 600 Bygningsarbeidernes fagforening
FF avd. 601
FF avd. 730 Stavanger bygningsarbeiderforening