JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lei av skjerm? Her er 15 bøker og podkaster om arbeidsfolk

Magasinet for fagorganiserte gir deg våre beste tips til tegneserier, bøker og podkaster om arbeiderklassen.

Colourbox

Podkaster

Working Class Heroes: Podkast fra New York om nettopp arbeiderklassehelter. De første episodene om drosjenæringa er hard kost.

Rørsla: LO Medias egen podkast med allsidige reportasjer om norsk arbeidsliv.

ProletarPrat: Tre fellesforbundere i Bergen var lei av politikerpreik, og startet sin egen podkast. Her skal politikken og arbeidslivet ned på bakkeplan.

Dårlig dag på jobben: I denne NRK-podden forteller ulike yrkesgrupper om en skikkelig dårlig dag på jobben. Alt fra frityrkokk til fotballdommer.

Les mer: De var lei av politikerprat på radio. Så de laga like godt sin eigen podkast

Bøker

• «Yarden» av Kristian Lundberg: Arbeiderklassegutten Kristian foretar en klassereise og blir forfatter. Men etter en personlig fadese tar «høydeoppholdet» i kultureliten slutt og han tar turen tilbake til arbeiderklassen. På havna i Malmø får han jobb som tilkallingsvikar. Det er en nådeløs og ærlig skildring av livet helt på bunnen, der folk jobber livet av seg for nesten ingenting.

• «Meg eier ingen» av Åsa Linderborg: En rørende, selvbiografisk fortelling i romanform om Åsas oppvekst hos faren, en alkoholisert og konstant blakk alenepappa og metallarbeider i Västerås. Det er et hardt liv, men også fylt av kjærlighet og humor. Linderborg skriver: «Hvordan skal jeg kunne forklare hvordan det føles å sovne ved siden av en utslitt kropp som lukter både svette, øl og ensomhet, i tillegg til en trassig drøm om solidaritet og rettferdighet?». Boka er også filmet, med Mikael Persbrandt i rollen som faren.

• «Pelle Erobreren» av Martin Andersen Nexø: Den lutfattige enkemannen Lasse og sønnen Pelle utvandrer mot slutten av 1800-tallet fra Sverige til danske Bornholm, der de blir landarbeidere aller nederst på rangstigen. Romanen i fire deler følger Pelle gjennom oppvekst og til voksenlivet i København. Der blir Pelle en del av den framvoksende arbeiderbevegelsen. Blir drømmen om å erobre verden og gjøre den til et bedre sted for arbeiderklassen virkeliggjort? Dette er en av de virkelige klassikerne innen arbeiderlitteraturen.

• «Mamma er trygda» av Mimir Kristjánsson: Nesten 350.000 mennesker lever av uføretrygd i Norge. En av dem er Mimir Kristjánssons mor Marit. I boka forteller han om oppveksten med en kreftsyk mor i evig kamp mot systemet. Det er en varm og åpen fortelling som ikke skjønnmaler, men som tar et hardt oppgjør med skammen forbundet med å leve av trygd.

Mye lest: «Mamma pynter seg for legen fordi hun tror hun får bedre hjelp», skriver Mímir Kristjánsson

• «Frihetens mødre» av Magnus Marsdal: To søstre velger ulike veier. En utvandrer til USA, en blir igjen på Helgelandskysten. Hvordan lever etterkommerne, blant dem Marsdal? Hvem har mest frihet, de som lever i den norske velferdsstaten eller i «Land of the Free»? Her undersøkes frihetens muligheter innenfor sterke kollektive løsninger. Boka er blitt omtalt som både en politisk pageturner og et nytt manifest for venstresida.

• «Gran Manila» av Kjartan Fløgstad: Sammenhengen mellom den griske, grenseoverskridende og umoralske storkapitalen og menneskene som er del av dens system, er tema i saudabuen Kjartan Fløgstads roman. Den følger fem arbeiderklassegutter fra et industristed med et smelteverk eid av Union Carbide Corporation innerst i Ryfylke fra oppveksten på femtitallet og fram til 2000-tallet. Det er både en roman om motstand og tap.

• «Pengeland» av Oliver Bullogh: Journalisten Bullogh har skrevet en rystende fortelling om hvordan de superrike klarer å holde formuer skjult og slippe unna straff når de stjeler fra fellesskapet. Med god hjelp av advokater og skatteparadiser, kan de i en globalisert verden flytte pengene rundt hvor som helst, slik at ingen myndigheter får tak i dem. Boken er et slag i trynet for alle som er tilhengere av den frie kapitalismen og en slags bruksanvisning i hvordan – hvis du er rik nok – kan trå over terskelen inn til pengeland. Han beskriver en utvikling som har endt opp med at finansinstitusjoner i Europa og USA har blitt sentre for hvitvasking. At de ukontrollerte pengestrømmene er såpass omfattende som Bullough beskriver, er rett og slett deprimerende lesning.

• «Innom» av Stig Holmås: Stig Holmås debuterte som lyriker i 1970 med diktsamlingen «Vi er mange», men siden midten av 1980-årene har han først og fremst vært romanforfatter. I 2019 vendte han tilbake til poesien med diktsamlingen «Innom». Det er en samling varme, kloke, engasjerte dikt som reflekterer over menneskenes livsbetingelser og tiden vi bruker på å jobbe, drømme, elske og danse. Noen av diktene er direkte politiske, som «Det var ikke et angrep på alle», om terrorangrepene 22. juli, og «Selge», om privatisering og utsalg av offentlig eiendom og alt som tilhører fellesskapet og menneskene, som jernbanen, fjellet, lufta og bestemor.

Fikk du med deg denne? Her er 14 tips til filmer og serier om fagbevegelsen

Tegneserier

• «Arne And» av Charlie Christensen: Stripene om den arbeidsløse, desperate, alkoholiserte og kyniske hverdagspoeten Arne And av Charlie Christensen startet som fast innslag i det svenske medlemsbladet til IF Metall. Arne har også vært å finne i Magasinets spalter.

• «Folkets røst» av Tardi: Den franske tegneserieartisten Jaques Tardi (oftest bare kalt Tardi) forteller historien om Pariserkommunen (1870) i dette firebindsverket – som regnes som hans store mesterverk. Tegneserien bygger på boka «Le Cri du peuple», en roman av Jean Vautrin.

• «Piketty på 1-2-3» av Esben S. Titland: Store og tunge, men viktige, bøker som den franske Thomas Pikettys Kapitalen i det 21. århundret, kan ta motet fra oss alle. Derfor er denne tegnede kortversjonen veldig hendig. «Jeg trodde aldri jeg ville klare å lese Piketty. Og nå som jeg har lest tegneserien, trenger jeg det heldigvis ikke», sier Knut Nærum om boka laget av Esben S. Titland.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse