AVTALEPARTNERE: Fra venstre: Gunner Krabøl, tillitsvalgt Litra Bulk, Morten Johannesen, tillitsvalgt Martinsen Transport, Vegard Narmo, konsernsjef i Litra AS og Arnfinn Andersen, konserntillitsvalgt Litra. (Magne Kristian Hansen, tillitsvalgt i Litra Gass, var ikke til stede da bildet ble tatt).
Roy Ervin Solstad
Godstransport
Litra er først ute med en konsernavtale innenfor godstransporten
Lastebilsjåførene i Litra-konsernet kjører for fire ulike datterselskaper. En ny avtale skal sikre bedre samarbeid mellom ledelsen og de ansatte på konsernnivå.
roy@lomedia.no
RUDSHØGDA: – Fordeler for bedriften med en konsernavtale med de ansatte?
Konsernsjef Vegard Narmo i Litra AS gjentar spørsmålet før han svarer:
– Absolutt ingenting, ler han så hjertelig at det er åpenbart at han tuller.
Seks år lang prosess
Den tidligere lastebilsjåføren leder et selskap med en historie som startet i 1917 da Gausdal Bilselskap ble etablert. I 1986 slo selskapet seg sammen med Lillehammer Ringsaker Bilruter, og de siste 15 årene har Litra kjøpt opp mange ulike transportselskaper.
I dag er det fire datterselskaper; Litra Termo, Litra Bulk, Litra Gass og Martinsen Transport med rundt 400 lastebilsjåfører. Omtrent 120 av dem er medlemmer i Fellesforbundet.
– Vi begynner jo å bli et stort konsern, og selv om vi har korte linjer i konsernet, så vil avtalen være nyttig fordi den vil sikre likere og bedre informasjon til de tillitsvalgte, sier Narmo.
De tillitsvalgte i de fire datterselskapene startet arbeidet med å få på plass en konsernavtale startet på allerede i 2017, men det skulle ta hele seks år før den ble signert 17. mars i år.
Det skyldes en kombinasjon av nedleggelse av foreninga, sammenslåing med Fellesforbundet og koronakrisen.
– Først våren 2022 da Håvard Hansen og Ole Einar Adamsrød fra Fellesforbundet sentralt ble koblet på, begynte ballen å rulle, forteller Morten Johannesen, tillitsvalgt i Martinsen Transport og medlem i konsernutvalget.
I avtalen står det klart at formålet er å få et godt og fortrolig samarbeid mellom arbeidstakere og ledelsen på alle plan i selskapet.
– Vi slet nok litt med å få konsernet til å forstå viktigheten av avtalen i begynnelsen, men det endret seg da vi begynte å forhandle, forteller Arnfinn Andersen, konserntillitsvalgt og til daglig lastebilsjåfør i Litra Termo.
Vlantana Norge: 52 litauiske lastebilsjåfører får rundt 20 millioner i erstatning
– Et pilotprosjekt
Samtlige av de fire datterselskapene har tariffavtale, så konsernavtalen handler ikke direkte om lønns- og arbeidsvilkår, men spørsmålene som blir tatt opp kan definitivt påvirke begge deler.
Minst fire ganger årlig skal slike møter avholdes.
– De tillitsvalgte har kunnet gå til konsernledelsen tidligere, men nå er det mer forpliktende. Dessuten er det lettere å løfte saker opp når det gjelder flere selskap, understreker Gunner Kråbøl, tillitsvalgt og lastebilsjåfør i Litra Bulk.
De tillitsvalgte som Magasinet for fagorganiserte møtte på Rudshøgda i begynnelsen av april, er imidlertid klare på at avtalen bør kunne videreutvikles på sikt.
– Dette har vært et pilotprosjekt i denne bransjen, men mange små selskaper blir kjøpt opp av de store, så behovet for slike konsernavtaler er der, sier Morten Johannesen.
– Her i Litra er vi bare i startgropen. Kanskje må den reforhandles på et seere tidspunkt, men vi kommer til å bruke avtalen til det beste for medlemmene, fortsetter han.
Vil ha flere konsernavtaler
Ole Einar Adamsrød, i tariffavdelinga i Fellesforbundet, forteller at det har vært et ønske om konsernavtaler i konsernselskap både fra Fellesforbundet og fra de tillitsvalgte.
– Det nye er at dette skjer i denne delen av transportsektoren. Vi har jo hatt det i grossist og spedisjon tidligere, og i andre Fellesforbundsbransjer har det også vært vanlig, sier Adamsrød.
Avtalen i Litra blir definitivt ikke den siste.
– I Nor-log-konsernet jobbes det også for å få på plass en konsernavtale og vi skal i gang også innenfor miljøbransjen, avslører Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet.
MILJØBRANSJEN NESTE: Ole Einar Adamsrød i Fellesforbundet vil ha konsernavtaler også innen miljøbransjen.
Roy Ervin Solstad
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.
Herman Bjørnson Hagen