JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

­­Frontfaget

Lønnsoppgjøret må gi mer forutsigbar arbeidstid, krever offshorearbeidere

Gang etter gang har Fellesforbundet tatt med seg det såkalte offshorebilaget til frontfag-forhandlingene med Norsk Industri.
VIL VITE NÅR DE SKAL JOBBE: I dag er det vanskelig å planlegge fritiden når man jobber med vedlikehold i Nordsjøen for en ISO-bedrift (isolasjon, stillas og overflatebehandling).

VIL VITE NÅR DE SKAL JOBBE: I dag er det vanskelig å planlegge fritiden når man jobber med vedlikehold i Nordsjøen for en ISO-bedrift (isolasjon, stillas og overflatebehandling).

Håvard Sæbø

has@lomedia.no

Det handler om bedre arbeidsforhold for vedlikeholdsarbeiderne i Nordsjøen. 

– Denne gangen må vi få til noe! Hvis ikke er vi klare for kamp for en forutsigbar arbeidstid, sier klubbleder i ISO-bedriften Beerenberg, André Simonsen til Magasinet for fagorganiserte. 

Fristen for forhandlingene i lønnsoppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri går ut natt til fredag.

Mange ISO-arbeidere ble skuffet etter oppgjøret for to år siden. Da ble det bare ble nedsatt et utvalg, og ellers ikke gjort store endringer i bilaget, som er en justert utgave av Akers gamle avtale for oljearbeidere. I Stavanger ble resultatet solid nedstemt i uravstemningen i 2020. 

­– Vi kan ikke ha det slik at offshorebilaget dras inn i frontfaget hver eneste gang. Partene må få til en løsning, sier Simonsen, og forklarer hva problemene går ut på: 

Kan ikke planlegge fritiden

– Vi har ikke som andre offshore-arbeidere en helt fast 14-28-rotasjon med to uker av og fire på land. Ofte kan det gå mer enn fire uker, eller mindre, uten at man får kompensert økonomisk. Uforutsigbarheten om når vi skal jobbe, er likevel det verste. Ligger man mot slutten av året an til færre timer enn årsverket tilsier, kan det bli en «ekstratur» på slutten av året. Det er nokså kjedelig å få en tur på kort varsel rett før jul, når man har planlagt å være sammen med familien, sier Simonsen, som er klubbleder for rundt 250 offshorearbeidere i Beerenberg.  

Andre offshore-arbeidere i for eksempel Equinor, får godt kompensert hvis de må jobbe ekstra utover det som er avtalt i rotasjonen. 

Utvalget som ble nedsatt etter forhandlingene for to år siden, ble enige om et maksimum og minimum for pluss- og minustid. Her heter det:

Minustid strykes

For å sette rammer for bruk av fortettede oppholdsperioder eller forlengede friperioder er det enighet om at den enkelte arbeidstaker ikke skal ha innestående saldo på mer enn 150 timer plusstid eller 75 timer minustid ved oppstart av en offshore oppholdsperiode, uten at det gjøres opp ved: 

• At overskytende plusstimer kompenseres med overtidsbetaling. 

• At overskytende minustimer strykes og i avregningssammenheng behandles på lik linje med arbeidet tid. 

Arbeidstaker og arbeidsgiver kan avtale individuelle avvik fra rammene dersom arbeidstaker ønsker fortettede oppholdsperioder eller forlengede friperioder på grunn av arbeidstakers personlige forhold. 

Simonsen håper dette er siste gangen en liten gruppe på offshorebilaget opptar så mye plass i de brede frontfag-forhandlingene i industrien.  

– Det handler ikke først og fremst om penger, for lønna forhandles lokalt, det er som sagt forutsigbarhet for når vi skal jobbe. Får vi gjennomslag for vårt krav, vil det påføre arbeidsgiveren økte kostnader når vi blir sent på turer utenom rotasjonen. Da får de heller prise oss som det vi er verdt. ISO-fagarbeid er mye billigere enn annet arbeid offshore. Ansatte i ISO-bedriftene ligger også under snittet for industrien, sier Simonsen.

André Simonsen i Beerenberg er lei av at partene i Industrien ikke kommer noen vei med offshorebilaget.

André Simonsen i Beerenberg er lei av at partene i Industrien ikke kommer noen vei med offshorebilaget.

Eline Lønnå

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse