Lønnsoppgjøret: Meklingen i byggebransjen fortsetter på overtid
Fristen gikk ut ved midnatt, men det mekles fortsatt. Inntil videre er beskjeden at folk skal møte på jobb som vanlig.
AKKORD: Retten et arbeidslag har til å jobbe på akkord om de ønsker det, er blant temaene i innspurten i årets tariffoppgjør i byggfagene.
Håvard Sæbø
eline@lomedia.no
Fristen for enighet i tariffoppgjøret i byggfagene gikk ut ved midnatt. Klarer ikke Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening (BNL) å bli enige om en løsning står 17.000 bygningsarbeidere klare til streik.
Inntil videre er meldingen fra forbundet at du skal gå på jobb som normalt, selv om du er på lista over dem som skal streike ved konflikt.
Skal du streike? Her finner du uttaket
Seint fredag kveld ble resultatet i frontfaget (industrien) lagt fram. Der endte det med et generelt tillegg på 50 øre i timen til alle (knapt 1.000 kroner året for en full stilling), samt heving av minstelønnssatsene.
Rammen for frontfagsoppgjøret (den samlede kostnaden for alle endringene i tariffavtalen) ble 1,7 prosent, noe som betyr en forsiktig forbedring av arbeidernes kjøpekraft ettersom prisstigningen er beregnet til å bli 1,4 prosent i år.
Egne krav i bygg
Frontfaget legger normalt malen for hva som kan oppnås i oppgjørene som følger etter. Likevel er det en del krav som er fremmet i byggfagene som gjelder denne tariffavtalen spesielt (Fellesoverenskomsten for byggfag).
Fellesforbundet har fremmet krav om:
• at bedriftene skal ha ansvar for at ansatte hos underentreprenører har like gode lønns- og arbeidsvilkår som i tariffavtalen
• at alle ansatte skal ha rett til å jobbe akkord, altså å få betalt for et stykke arbeid som måles av en oppmåler og betales med avtalte akkordtariffer. Et arbeidslag skal ha rett til å kreve akkord selv om bedriften har andre lønnssystemer
• at alle byggeplasser skal ha egen garderobe og toalett for menn og kvinner
Skuffet underveis
Da Fellesforbundet brøt forhandlingene i forrige uke sa forhandlingsleder Per Skau at han var skuffet over at det ikke var mulig å få diskutert konkrete saker.
– Vi ønsker å styrke tiltakene for et seriøst arbeidsliv, vi ønsker å styrke lønnssystemet akkord i byggebransjen og vi ønsker å legge til rette for å rekruttere flere jenter til byggfagene, uttalte Skau, som beskrev forhandlingene som at det «virket nesten som motparten i BNL ikke hadde fullmakt til reelle forhandlinger». Det er Siri Bergh som leder BNLs forhandlingsdelegasjon.
Mekler kan legge fram skisse
Innspurten i oppgjøret for byggfagene foregår hos Riksmekleren i Oslo.
Carl Petter Martinsen skal mekle og eventuelt være den som legger fram en skisse til løsning dersom partene ikke klarer å komme fram til en enighet.
Martinsen er til daglig lagdommer i Gulating lagmannsrett i Bergen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.