JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«NHOs rituelle krav om null ble stående igjen som de tomme, usolidariske truslene de utgjør»

Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen (til venstre) og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum (til høyre) presenterte meklingsresultatet i frontfaget sent på kvelden 21. august.

Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen (til venstre) og Fellesforbundet-leder Jørn Eggum (til høyre) presenterte meklingsresultatet i frontfaget sent på kvelden 21. august.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Nå starter kampen ute på bedriftene.

eline@lomedia.no

Sjelden har en mann sett mer lettet ut enn forbundsleder Jørn Eggum etter at forhandlingene i frontfaget endte uten konflikt og med et resultat som sikrer at ingen får det verre økonomisk i år. Et generelt tillegg på 50 øre timen er ikke noe jubeltall, men det sørger for at alle med full stilling øker lønna med en tusenlapp – og dermed ikke taper kjøpekraft. Også dette året ble Norsk Industri og NHOs rituelle krav om null, null, null stående igjen som de tomme, usolidariske truslene de utgjør.

I tillegg til å hindre at folk flest må ned i lønn, har forbundet forhandlet fram en merkbar økning i minstelønnssatsene og et særlig tillegg for de lavtlønte i tekstilbransjen.

Slik ble resultatet i frontfaget: 50 øre til alle, mer til lavtlønte

Også i tariffsammenheng ble verden snudd på hodet da koronaen og de påfølgende tiltakene traff oss med full kraft. Etter en del magre år med små lønnstillegg var forventningene høye, endelig skulle det være mulig å oppnå lønnsøkning som monnet. Det siste halve året har nok bidratt til å dempe disse forventningene kraftig, og de fleste har belaget seg på at det ikke blir noe sjampanjeoppgjør dette året. En streik for økte lønninger i industrien nå, ville blitt en vanskelig kamp å vinne. Ikke minst i opinionen. Trolig ville mange reagert med forståelse for kravene, men absolutt ikke for timingen, skulle det blitt streik.

En veldig viktig enighet i årets oppgjør er at kravet fra NHO om null i lokale forhandlinger ikke etterkommes. Dermed vil det være mulig for arbeidere i virksomheter som gjør det godt nå under krisa å ta ut en del av overskuddet. Kampen om dette starter ute på bedriftene i disse dager.

Les også: Lønnsoppgjøret ble bedre enn fryktet, mener tillitsvalgte i industrien

Også offshorearbeidernes krav om forutsigbarhet for egen arbeidstid og kompensasjon for overtid var et høyst rettferdig krav i årets oppgjør. Her virker det ikke som det er noen enighet om hva som faktisk er oppnådd. Forbundsleder Eggum sier at de har fått gjennomslag og at prosesser er i gang, mens klubbleder i Kaefer Energy sier til Magasinet at ingenting er endret. Denne usikkerheten er ikke til å leve med, så her trengs avklaring og videre arbeid.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse