Sør-Afrika:
Norsk fagbevegelse avventer ønsket fra sørafrikanske vinarbeidere om boikott
Verken HK, NNN eller Fellesforbundet hiver seg rundt for å støtte en boikott slik det sørafrikanske forbundet CSAAWU ber dem om.
VURDERER: Fellesforbundet vurderer hva de vil gjøre med boikottønsket fra CSAAWU, ifølge forbundssekretær Hege Espe.
Eirik Dahl Viggen
hanne@lomedia.no
Ifølge CSAAWU har ingenting blitt bedre siden den danske dokumentaren «Bitre druer» ble laget, og nå ber de om støtte fra sine fagforeningskamerater i Norden og Europa, til en boikott av vingården Leeuwenkuil Family Vineyard.
Les også: Vinarbeidere vil ha boikott mot fagforeningsknusing
Ekko av apartheid
Forskeren Thomas Hastings ved Queen's University, Belfast mener dokumentaren viser et ekko av apartheidmåten å utbytte arbeidere på.
Dokumentaren «Bitre druer» ligger i NRKs spiller og er fortsatt tilgjengelig.
Hastings har skrevet en rapport om hvordan et nettverk mellom fagbevegelsen i Sør-Afrika, CSAAWU, og fagbevegelsen i Norden, særlig Unionen i Systembolaget, har påvirket deres innkjøp. Det er særlig den nordiske monopol-situasjonen som har gjort det mulig for fagbevegelsen å legge press på monopolene som deretter presser vinprodusentene med stadig nye kontroller og krav som må oppfylles for at de skal kjøpe produktene deres, ifølge Hastings.
Støtte fra Norsk Folkehjelp
For Norsk Folkehjelp er CSAAWU en av deres samarbeidspartnere i Sør-Afrika. I en kommentar til at de nå vil ha hjelp til å boikotte vingården Leeuwenkuil, sier generalsekretær Henriette Killi Westhrin: – Norsk Folkehjelp har støttet fagforeningens CSAAWUs arbeid gjennom mange år. Når CSAAWU nå mener at det er nødvendig å gå til det skritt å boikotte en enkelt vingård støtter vi dem også i dette.
p
Vil vurdere ønsket
Fellesforbundet har lenge i samarbeid med Norsk Folkehjelp jobbet for å løfte vinarbeideres rettigheter i Sør-Afrika. De har også deltatt på flere møter med Vinmonopolet sammen med CSAAWU.
At det nå dokumenteres grove brudd på grunnleggende arbeidstakerrettigheter gjør dette arbeidet bare enda viktigere, mener forbundssekretær Hege Espe.
– Vi vil i tiden som kommer vurdere det konkrete ønsket fra sørafrikansk fagbevegelse om boikott av vinen fra Leeuwenkuil, som Vinmonopolet selger.
Styrke etikken
– Vi vil også fortsette dialogen med Vinmonopolet. Vi tror nøkkelen ligger i styrking og strengere praktisering av det etiske regelverket. Vinmonopolet kan stille enda strengere krav til importørene av vinen de selger, mener Hege Espe i Fellesforbundet.
Nestleder Christopher Beckham i Handel og Kontor i Norge sier at forbundet i utgangspunktet ikke vil gå inn og støtte en boikott av en spesiel vinfabrikant slik de blir offordret til av fagforbundet CSAAWU i Sør-Afrika, som blant annet organiserer land- og vinarbeidere.
Må følge reglene
HK har tariffavtale for de ansatte på vinmonopol-utsalgene.
– Vi vil ta kontakt med våre tillitsvalgte på Vinmonopolet slik at de legger press på ledelsen. Det skal være etisk rettfedighet bak alle de produktene som blir kjøpt inn til Vinmonopolet. Våre tillitsvalgte må kreve at alle etiske regler og ILO-konvensjoner blir fulgt, sier Beckham.
Han får følge av NNN-nestleder Jarle Wilhelmsen: – Boikott er ikke måten vi som forbund jobber på. Det er vår internasjonale organisasjon IUL som følger opp sakene lokalt i andre land, sier Wilhelmsen.
p
Han mener det er et dilemma å gå til boikott av én leverandør. Mat og drikke produseres over hele verden, og mange steder driver «shady». Vi prøver å kartlegge hvem som importerer og hvilket omfang det har. Det er viktig for oss å får importørene til å inngå i dialog med produsentene og påvirke den veien, sier Wilhelmsen i NNN, som organiserer de ansatte på Arcus.
Ifølge CSAAWU har det tyske storforbundet Ver.di meldt sin ankomst til Sør-Afrika i mars. De har 2,2 millioner medlemmer i ryggen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.