JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sør-Afrika:

Vinarbeidere vil ha boikott mot fagforeningsknusing

Sørafrikanske vinarbeidere er lei av arbeidsgivere som utnytter arbeiderne, kjører kampanjer mot fagorganiserte og sparker tillitsvalgte. Nå vil de ha boikott av en av vingårdene.
VINARBEIDERE: 120.000 arbeidere bor og arbeider på vingårder i Sør-Afrika.

VINARBEIDERE: 120.000 arbeidere bor og arbeider på vingårder i Sør-Afrika.

Sissel M. Rasmussen

hanne@lomedia.no

CAPE TOWN: – Vi vet at en boikott kan gjøre at vi mister jobben, men gjør vi ikke noe nå, så vil smerten vår aldri bli borte, sier Trevor Christians, generalsekretær i fagforbundet CSAAWU, som blant annet organiserer land- og vinarbeidere i Sør-Afrika.

Lang kamp

CSAAWU har i årevis kjempet en tøff kamp mot slavelignende livs- og arbeidsvilkår til landarbeidere i landet. I 2016 kom den danske dokumentarer «Bitre druer» som vakte sterke reaksjoner da den gikk på tv i de nordiske land.

Dokumentaren «Bitre druer» ligger i NRKs spiller og er fortsatt tilgjengelig.

I 2017 fikk CSAAWU «arbeidslivets nobelpris» Arthur Svensson-prisen for sin kamp.

Men kampen er på ingen måte vunnet. Og nå har begeret rent over for det sørafrikanske fagforbundet. De vil egentlig straffe alle vingårder i landet, for det står jevnt over like dårlig til over alt. Nå har de imidlertid valgt ut én av de store gårdene for å sette et eksempel. Det er Leeuwenkuil Family Vineyard.

Les også: Norsk fagbevegelse avventer ønsket fra sørafrikanske vinarbeidere om boikott

Bakgrunnen er blant annet at den plasstillitsvalgte Claudene van Wyk fikk sparken fra Leeuwenkuil, etter at hun uttalte seg til det svenske LO-magasinet Arbetet Global i fjor høst.

Administrerende direktør Kobus de Kock ved Leeuwenkuil Family Vineyards bekrefter overfor Magasinet for fagorganiserte at den faglig aktive Claudene van Wyk ble sagt opp. Men det var ikke for å ha uttalt seg til Arbetet, men for å ha kommet med falske opplysninger, og dermed sette sin arbeidsgiver i dårlig lys, sier han.

Saken fortsetter under bildet

BOIKOTT: Trevor Christians mener at boikott er det eneste kampmiddelet vingården vil kjenne på pungen.

BOIKOTT: Trevor Christians mener at boikott er det eneste kampmiddelet vingården vil kjenne på pungen.

Sissel M. Rasmussen

Svertekampanje

CSAAWU står imidlertid fast på at den egentlige årsaken til at hun mistet jobben, var at hun uttalte seg til den svenske journalisten og dermed avslørte de undertrykkende forholdene arbeiderne ved Leeuwenkuil lever og arbeider under.

– Dette bryter mot retten til organisasjonsfrihet og uytringsfrihet, mener Trevor Christians og sier at dette er enda et eksempel på eiernes trakassering av arbeiderne og sparking av medlemmer i fagforeninger, særlig tillitsvalgte og kvinner.

Generalsekretæren sier Leeuwenkuil også har gått hardt inn for å sverte fagforbundet både overfor egne arbeidere og overfor statsmonopolene i Norden, som CSAAWU er i stadig kontakt med, og andre samarbeidspartnere, som Norsk Folkehjelp.

«Blank løgn»

CSAAWU mener at Leeuwenkuil driver kampanjer mot fagforbundet overfor arbeiderne. De har snakket med arbeidere som sier de er blitt truet med å miste bonus om de ikke melder seg ut. Det blir avvist som blank løgn av Kobus de Kock.

CSAAWU sier at Leeuwenkuil i 2017 forpliktet seg til å rette opp forholdene for arbeiderne i et møte Vinmonopolet tok initiativ til, men at dette ikke ble fulgt opp. Heller ikke etter at forbundet tok det opp i lønnsforhandlinger i november 2019.

– Blank løgn, svarer Kobus de Kock på dette punktet.

de Kock skriver i en epost til Magasinet at de ikke skjønner hvordan en boikott av hvilket som helst produkt skal kunne bedre forholdene for arbeidere uansett bransje. De tror heller på involvering med berørte parter, skriver de Kock.

Saken fortsetter under bildet

SLUM: Mange vinarbeidere bor i slike slumområder utenfor vingårdene etter å ha blitt kastet ut fra farmene.

SLUM: Mange vinarbeidere bor i slike slumområder utenfor vingårdene etter å ha blitt kastet ut fra farmene.

Sissel M. Rasmussen

500.000 liter vin til Sverige

Det er klart at en boikott vil ha stor betydning for denne vingården som leverer mye til de nordiske landene. Hele 10 prosent av all sørafrikansk vineksport, eller 50 millioner liter, går til Norden. På Vinmonopolet vil du ikke finne noen av Leeuwenkuils viner i hyllene. De har bare to viner på sin bestillingsliste. Men for nordmenn på svenskehandel er det flere Leeuwenkuil-viner å finne i hyllene på Systembolaget. Denne gården alene selger 500.000 liter vin til Sverige.

Leeuwenkuil er også storselger av såkalte bulk-viner, spesielt til Tyskland, viner som senere blandes og tappes på flaske og kartong. Ifølge CSAAWU blir bulk-vin solgt for ned til 99 eurocent per liter i Tyskland.

Vinmonopolet

Vinmonopolet har valgt en annen prislinje og sortiment for viner fra Sør-Afrika enn flere av de store supermarkedkjedene i Europa. De handler ikke inn mye rimelig volumvin fra Sør-Afrika, men mer kvalitetsvin til høyere pris. Vinmonopolet er opptatt av at deres Code of Conduct ikke brytes i leverandørkjeden.

Ifølge Kristian Hogstad, etikk- og bærekraftsansvarlig i Vinmonopolet, legger de vekt på å være en støtte for produsenten i å utbedre mangler, gjerne med kompetansetiltak og rådgiving. De vil gjerne være til stede på revisjoner selv for å kunne gjøre egne vurderinger.

Les også: Fortsatt slaveforhold for landarbeidere i Sør-Afrika

Økonomisk straff

– Nå oppfordrer vi fagforeninger i Systembolaget, Vinmonopolet og Alko og våre partnere i de etiske sertifiseringsordningene til å hjelpe oss å stoppe trakasseringen av fagforeningsmedlemmer og for å få Claudene tilbake på jobb.

Vingården har hånd om hele verdikjeden fra druene som vokser på vinstokken til den ferdige vinen som blir eksportert. Christians er viss på at Leeuwenkuil ikke kommer til å forandre på noe uten å bli presset til det. Det eneste språket de skjønner er penger. Det svir.

– Vi trenger våre fagforeningskamerater i Norden til å hjelpe oss med dette! Vi ber dere påvirke Vinmonopolet og Systembolaget og forbrukerne til å ikke kjøpe vin fra denne vingården! Hvis vi ikke setter et eksempel nå, så knuser de oss! er appellen fra Trevor Christians.

Les også: Norsk fagbevegelse avventer ønsket fra sørafrikanske vinarbeidere om boikott

VINSTOKK: På vinstokkene henger frodige, modne vindruer. Innhøstingen foregår i februar.

VINSTOKK: På vinstokkene henger frodige, modne vindruer. Innhøstingen foregår i februar.

Sissel M. Rasmussen

Annonse
Annonse