JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppsagte Dagblad-grafikere skuffet over at lagmannsretten forkaster anken

De to grafikerne som gikk til sak mot Dagbladet og Aller Media for ulovlige oppsigelser, har nå tapt i to rettsinstanser. De har ikke avgjort om de vil anke videre til Høyesterett.
I RETTEN: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen sammen med LO-advokat Elisabeth Grannes i Oslo tingrett.

I RETTEN: Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen sammen med LO-advokat Elisabeth Grannes i Oslo tingrett.

Håvard Sæbø

hanne@lomedia.no

Ankesaken gikk for Borgarting lagmannsrett i august, og rettens flertall har nå kommet fram til at Aller-konsernet ikke har arbeidsgiveransvar for typografene, slik Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen har ment. Dermed opprettholdes tingrettens dom fra i fjor vår.

Dommen er avsagt med et flertall på fire mot en, der arbeidstaker-meddommeren tok dissens på flere punkter.

Bakgrunn: Dagbladet har rett til å si opp grafikere og kjøpe tjenester av eget eierkonsern, slår tingretten fast

Skuffet og såret

Peder Kvello og Mona Tønder Jakobsen tok en kaffe sammen etter at de hadde lest lagmannsrettsdommen på tirsdag. De er skuffet over at de ikke fikk medhold, særlig om interesseavveininga. Det er dokumentert at Dagbladet og Aller ikke har spart penger på å si dem opp. De har tvert imot brukt store beløp på å bli kvitt dem.

– Vi står egentlig igjen med skussmål som ubrukelige i en redaksjon. Det er neppe noen medieledere som vil tilby oss jobber med en slik attest, sier Peder Kvello til Magasinet for fagorganiserte.

– Det er sårende at de ikke har gitt oss en eneste sjanse, selv ikke i oppsigelsestiden, til å vise oss fram med hva annet vi kan bidra med i en redaksjon vi har jobbet i hele vårt yrkesaktive liv. Det er kort og godt skjemmende HR som bør hefte ved administrasjonen i lang tid, mener Kvello.

Øvre ledelse, som egenhendig har vurdert dem, kjenner dem ikke godt nok og er ikke oppdatert på hva de kan, mener de. I to rettsomganger har mange Dagbladet-journalister vitnet om hvor dyktige de to er, både når det gjelder typografi og sideproduksjon og journalistiske evner.

– Det framstår som at Dagbladet og Aller ikke har ønsket noen annen løsning enn å få oss ut, koste hva det koste vil, sier Kvello.

Klart arbeidsgiveransvar

Retten påpeker at det skal mye til før et annet foretak enn den formelle arbeidsgiveren kan anses for å ha del i arbeidsgiveransvaret, og at det også gjelder i konsern.

Dagbladet har gradvis outsourcet sideproduksjonen til eierselskapet Aller Media, men Kvello og Jakobsen ble ikke tilbudt jobb. Andre grafikere, organisert i Norsk Journalistlag, fikk jobb i Aller Media. Disse NJ-medlemmene overtok deres arbeidsoppgaver da produksjonen av Dagbladet og Aller Media ble samlokalisert. Kvello og Jakobsen mente at Aller og Dagbladet skulle ansees å ha felles arbeidsgiveransvar for typografene, noe bedriftene ikke var enige i.

Oppsagte grafikere: – Vi ble sagt opp fordi vi var medlem i Fellesforbundet

Ønsket ikke tariffavtalen

De oppsagte grafikerne mente også at årsaken til at nettopp de to, med veldig lang ansiennitet, ble sagt opp, var at de var de siste gjenværende medlemmene av Dagbladets grafiske klubb, i Fellesforbundet. Det er klart at Aller nektet å ta deres tariffavtale inn i bedriften.

I dommen heter det at «Flertallet har forståelse for at omorganiseringsprosessen kan virke urimelig sett fra de ankende parters ståsted», og viser til at Høyesterett har ment at nye måter å organisere næringsvirksomhet på kan utfordre arbeidsmiljølovens formål om å sikre trygge arbeidsforhold.

Ikke annet arbeid

Lagmannsretten mener Dagbladet kunne godtgjøre at det ikke fantes annet passende arbeid til dem, og at oppsigelsene heller ikke må anses som usaklige ut fra en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsene påfører de to oppsagte grafikerne. Likevel mener retten at Dagbladet gjorde en så svak jobb med å dokumentere prosessen fram mot oppsigelsene, deriblant hva slags andre tilbud som var blitt vurdert, at retten mener partene bør bære sine egne omkostninger.

– Vi kan dessverre ikke gi noen kommentarer foreløpig, da vi må sette oss grundigere inn i dommen først, opplyser LO-advokat Elisabeth Grannes.

Kvello og Jakobsen avventer hvilke råd LOs juridiske avdeling vil gi til dem og Fellesforbundet. De har fire uker på seg til en eventuell anke til Høyesterett, og står i stilling til dommen er rettskraftig.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse