På ett punkt kan den nye diettskatten slå skeivt ut
De som spiser dyr middag på regning slipper skatt, mens ansatte som tar seg en pølse må skatte av diettpengene.
Dag Odnes
Ole Palmstrøm
helge@lomedia.no
– Det er utrolig hva du klarer å finne på en sen nattetime. Diettskatten er en ren fiskal skatt. Jeg kan ikke fatte og begripe begrunnelsen for hvorfor man plutselig skal anse diettgodtgjørelsen som en lønn, sier leder av samfunnspolitisk avdeling i Fellesforbundet, Dag Odnes, til LO-Aktuelt.
Han rister litt på hodet over at flertallet på Stortinget vil skattlegge en del av diettgodtgjørelsen. Han undrer seg om konsekvensene i det hele tatt er gjennomtenkt.
Senest i helga ble det klart at langtransportørsjåfører slipper skatt, fordi det ville gjort at de mistet 150 kroner. Mens en som får en tilsvarende diett for å bo på brakke uten kokemuligheter, skattlegges fortsatt.
• Ny diettskatt vil ramme 500.000 nordmenn
Fradrag på diett
Dag Odnes er forundret over hvor lite mediefokus det har vært på den nye diettskatten.
– Det rammer veldig mange, også journalister, påpeker han.
Men hvordan det skal skje har ikke journalistene klart å finne ut.
– Er du på en konferanse hvor du betaler deltakeravgift som i tillegg til losji dekker kost, slipper du sannsynligvis skatt. Men hvis du betaler separat for hotell og får diett, må du altså betale skatt, legger han til.
Han poengterer at diett aldri har vært ansett som en lønnsgodtgjørelse.
– Det er en kostnadsdekning fordi du ikke kan spise middagen din hjemme, fordi du er på reise for jobben din. Det kan ikke regnes som en fordel å være hjemmefra, hevder han.
Nå har regjeringen altså gjort det om til en lønnsgodtgjørelse.
– Når det er så mange uklarheter rundt dette blir det nesten komisk, mener Odnes.
Han viser spesielt til at de som har bilag på utgiftene, i stedet for diett, slipper skatt. Uansett størrelse på utgiften. Men hvis du spiser uten bilag, men med diett, skal du skattlegges.
– Her bryter logikken fullstendig sammen for meg. Her får du altså en fordelsbeskatning fordi du slipper å lage maten selv. Men de som kjøper maten selv med bilag, har ingen «fordel», påpeker han.
• Siv Jensen innfører skatt på kilometergodtgjørelse
– Bør beskattes
Slik forklarer finanspolitiker for Fremskrittspartiet, Helge Andrê Njåstad, hva som er begrunnelsen for å skattlegge diett og om det plutselig er en fordel for de ansatte å være på reise slik at det skal være en lønnsgodtgjørelse:
– Fradrag for merutgifter til kost og skattefri dekning av udokumenterte merutgifter til kost skal nettopp gjenspeile merutgifter man har når man ikke får laget maten hjemme selv. Godtgjørelse utover merutgiftene som gir et overskudd for arbeidstakeren vil i realiteten være lønn, og bør beskattes, svarer han.
– Hvorfor er det forskjell på dekning av bilag og diettgodtgjørelse? Spiser du på bilag kan du spise uten grenser, uten bilag blir du skattlagt?
– Utgifter etter regning kan dekkes av arbeidsgiver uten at det beskattes, men da blir det også et forhold mellom arbeidstaker og arbeidsgiver hvor mye som dekkes. Det er ikke gitt at arbeidsgiver ønsker å dekke et veldig kostbart måltid, svarer han.
– Hvordan gjøres det unntak for langtransportsjåfører, men ikke de som bor på brakker?
– Langtransportsjåfører har en diettsats for udokumenterte kostnader på 300 kroner for utenlandskjøring. I lovproposisjonen gikk det frem at denne ikke ville berøres. Innenlands har langtransportsjåførenes diettsats vært lik hybel/pensjonatsatsen, men satsen innenlands settes nå lik utenlands-satsen.
• Nå blir det nye skatteregler for alle ansatte som mottar matpenger på reise. Se tallene her
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.