JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedbemanning

Rainer har mistet 17 av 45 kolleger på verftet i Kirkenes

Verftet Kimek var rigget for å betjene den russiske fiskeflåten i Nordishavet, men sanksjonene mot Russland har rammet bedriften hardt.
BARE GAMLINGER: – Det var de sist ansatte som måtte gå først da vi nedbemannet. Gjennomsnittsalderen har økt betraktelig, så nå er det bare gråhåra menn igjen her, sier klubbleder på Kimek for Fellesforbundet, Rainer Ingebrigtsen.

BARE GAMLINGER: – Det var de sist ansatte som måtte gå først da vi nedbemannet. Gjennomsnittsalderen har økt betraktelig, så nå er det bare gråhåra menn igjen her, sier klubbleder på Kimek for Fellesforbundet, Rainer Ingebrigtsen.

Håvard Sæbø

roy@lomedia.no

– Vi var 45 medlemmer i verkstedklubben. Nå er det bare 28 igjen, men seks ble permittert i desember, forteller Rainer Ingebrigtsen, klubbleder for Fellesforbundet på Kimek.

Av de 17 som har forsvunnet, var det tre som søkte seg nye jobber, mens 14 ble oppsagt.

Ifølge Ingebrigtsen er det først og fremst mekanisk arbeid, samt malejobber på skip som har blitt rammet.

– Sveis og elektro har fremdeles bra med arbeid, men vi må få mer å gjøre, innrømmer han.

Langt unna norsk flåte

Kimek har først og fremst vært innrettet mot reparasjoner, vedlikeholdsarbeid, klassifisering og oppgradering av fartøy tilknyttet den russiske fiskeflåten i Barentshavet.

Det arbeidet fikk ikke verftet fortsette med da det ble innført sanksjoner mot Russland i forbindelse med krigen i Ukraina.

Ingebrigtsen sier at den norske fiskeflåten i liten grad vil dra helt til Kirkenes for service.

– Vi holder til for langt unna de norske fiskefartøyene. Hadde vi ligget på Vestlandet, ville vi hatt den norske fiskeflåten rett utenfor, påpeker han.

Derfor foregår det nå et arbeid for å finne alternativer som kan gi ordretilgang for Kirkenes-verftet. Både Equinor og Kystvakten er potensielle kunder.

– Jeg frykter ikke at vi må stenge dørene. I hvert fall ikke ennå, men det er tungt, og vi må ha drahjelp av regjeringa, understreker han.

Sanksjoner mot Russland: Nei til russerne betyr usikker fremtid for ansatte ved verftet i Kirkenes

Vil doble permitteringstid

Onsdag 3. januar var han i møte med Fellesforbundets nestleder Kine Asper Vistnes. Der ble blant annet permitteringsreglene diskutert.

I dag kan bedrifter permittere ansatte inntil 26 uker før de ansatte enten må sies opp eller tas tilbake i arbeid. Ingebrigtsen ønsker seg en dobling av antall uker.

– Vi har seks ansatte som ble permittert i desember, men de 26 ukene går fort, dersom bedriften ikke lykkes i å få mer å gjøre, poengterer han.

Særlig på mekanisk og maling er det lite å gjøre.

– I januar og februar er det smått, så vi må få mer arbeid, slik at de permitterte kan komme tilbake i jobb. Vi må ha arbeid både på kort og lang sikt, sier klubblederen.

At situasjonen setter sitt preg på stemningen på verftet, er helt uunngåelig.

– Det er ikke artig når det kommer permitteringer og folk må slutte, sier Rainer Ingebrigtsen.



Reglene: Har du blitt permittert? Her er det du bør vite

Bare gamle igjen

Noen større optimisme for Kirkenes-samfunnet grunnet ny aktivitet i gruvene i kommunen, ser han heller ikke på kort sikt.

– Dersom det hadde blitt aktivitet der i morgen, ville jo det vært fint, men jeg tror neppe det skjer noe før tidligst i 2028, sier han.

Derfor må de som er igjen håpe på mer å gjøre, slik at ikke enda flere må gå ut porten på Kimek.

– Gjennomsnittsalderen steg betraktelig, siden det var de sist ansatte som måtte gå først. Nå er det nesten bare gråhåra menn igjen her, sukker han.

Må tas grep

Kine Asper Vistnes, nestleder i Fellesforbundet, sier det er viktig at Kimek får noe mer langsiktig enn de korte småoppdragene de har fått inn til nå.

Hun roser samtidig bedriften for å ta på seg alt de kan av oppdrag, uansett størrelse, og at man har vært flinke til å samarbeide med andre bedrifter for å holde folk i arbeid.

– Det har jo vært en fortvilet situasjon på Kimek lenge, og sammen med Norsk Industri er vi i dialog med myndighetene for å finne løsninger, sier hun.

Asper Vistnes peker på at det må tas grep for de områdene som nå er blitt rammet av sanksjonene mot Russland, ikke minst siden det rent sikkerhetspolitisk er viktig at det opprettholdes bosetting i Sør-Varanger.

– Det er store forventninger til at regjeringen følger opp, og vi skulle også gjerne hatt en endring i permitteringsreglene slik Rainer peker på. Det har vi tatt opp med myndighetene i forbindelse med situasjonen i byggenæringen, men der har vi ikke lykkes så langt. Nå endrer man ikke permitteringsreglene uten videre, men her burde man se litt annerledes på det, siden situasjonen er så spesiell, sier Kine Asper Vistnes.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse