JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Stort ja-flertall i de første uravstemningene om lønnsoppgjøret

Medlemmene i Fellesforbundet sa ja til resultatene i industrien, byggebransjen og byggeindustrien.
DEMOKRATI: Uravstemningen er medlemmenes mulighet til å godta eller forkaste resultatet i lønnsoppgjøret.

DEMOKRATI: Uravstemningen er medlemmenes mulighet til å godta eller forkaste resultatet i lønnsoppgjøret.

Tormod Ytrehus

eline@lomedia.no

79 prosent av industriarbeiderne som deltok i uravstemningen på frontfaget ga resultatet tommel opp. Dermed er det avgjort at dette oppgjøret er ferdig. Alle medlemmer i Fellesforbundet som går på en overenskomst har rett til å si sin mening om resultatet i tariffoppgjøret i uravstemning. I år deltok 65 prosent av medlemmene i industrien i avstemninga.

Men også innenfor byggebransjen og byggeindustrien er uravstemningene ferdig. I byggebransjen sa hele 82 prosent ja (73 prosent deltok), mens i byggeindustrien var japrosenten 78. Her deltok også 73 prosent av medlemmene. Med flertall for ja til oppgjøret, slipper forbundet å gå tilbake til mekling eller ta ut medlemmene i streik.

Til sammen over 50.000 fagorganiserte har hatt stemmerett i denne første runden med uravstemninger.

Resultatet i frontfaget: Alle får fire kroner timen

Solid medlemsdemokrati

Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier i en pressemelding at klubber og avdelinger har jobbet hardt for å sørge for høy oppslutning om uravstemningen.

– Dette viser at forbundet har et bunnsolid medlemsdemokrati. Deltakelsen er høy på alle tre overenskomstene, og tilslutningen til anbefalt resultat er også veldig høy, sier Eggum.

Høy deltakelse er nemlig selve forutsetningen for at demokratisk avstemning om tariffoppgjøret skal fungere. Dersom ikke et flertall av medlemmene har sagt enten ja eller nei til resultatet, må to tredeler av medlemmene ha deltatt for at avstemningen skal være gylding. Dersom ikke dette er tilfellet, er det LOs sekretariat som bestemmer om oppgjøret skal godkjennes eller ikke. Det regnes som et nederlag for medlemsdemokratiet dersom en uravstemning må behandles i LOs sekretariat.

Tekniske problemer

Det var noe lavere deltakelse i industrien enn de to andre avstemningene som nå er klare, med 65 prosent mot 73. En del av forklaringen er problemer med elektronisk avstemning, som ifølge Fellesforbundet førte til at en del medlemmer opplevde problemer med å få stemt.

– Her opplevde medlemmer å få flere tekstmeldinger og at det ble mye fram og tilbake. En del av disse har derfor gitt opp og valgt å ikke stemme. Vi vet at deltakelsen hadde vært enda høyere om vi hadde unngått dette rotet, og beklager overfor de medlemmene og avdelingene dette gjelder, sier Eggum i pressemeldingen.

Forbundet skriver imidlertid at selv om oppslutningen totalt sannsynligvis har blitt noe lavere på grunn av dette, har det ikke påvirket utfallet av uravstemningen på Industrioverenskomsten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse