JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tida da bemanningsansatte satt med mobilen og ventet på oppdrag går mot slutten, mener Fellesforbundet

Fellesforbundet mener den nye kontrakten ansatte i bemanningsbyrå nå skal ha, gjør forholdene langt bedre og mer forutsigbare.
OPTIMIST: Steinar Krogstad i Fellesforbundet er glad over at bemanningsbransjen nå samarbeider om en anbefalt kontrakt for ansatte. Langvarig press har virket, sier han.

OPTIMIST: Steinar Krogstad i Fellesforbundet er glad over at bemanningsbransjen nå samarbeider om en anbefalt kontrakt for ansatte. Langvarig press har virket, sier han.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

– Kontrakten som Fellesforbundet og NHO Service og Handel er enige om at skal gjelde i bemanningsbyråer gir de ansatte en langt mer forutsigbar og trygg arbeidssituasjon. Nå har de oversikt over hvor mye de skal jobbe og når friperiodene kommer. De trenger ikke lenger sitte og vente på sms fra sjefen om det blir jobb i morgen eller ikke, sier nestleder i forbundet Steinar Krogstad.

Han mener det er mye som tyder på at det går rette veien for bemanningsansatte som før har levd med usikkerhet fra vakt til vakt.

p

Anbefaler minst 80 prosent

I avtalen som NHO Service og Handel og Fellesforbundet sammen ble enige om rett før sommerferien er det blant annet anbefalt at ingen skal ansettes under 80 prosent stilling, og det skal ikke være fleksibelt for arbeidsgiver når arbeidet skal utføres. Hvis arbeidstakeren ikke er ansatt i 100 prosent stilling skal friperiodene angis i desember året før.

– Det betyr at arbeidsgiveren ikke kan legge friperioder til når arbeidstakeren ikke har oppdrag. Dermed faller også den økonomiske fordelen for bemanningsselskapet bort, sier nestleder Krogstad.

Etter sommeren har Fellesforbundet kunnet konstatere at stadig flere bemanningsansatte nå får kontrakten.

– Uten å skjønnmale bransjen vil jeg si det ser ut til at flere får ryddige forhold, sier Krogstad.

Utnyttet smutthull

Bakgrunnen for at kontrakten kom i stand er lang tids bekymring over ansettelsesforholdene i bemanningsbransjen, og etter hvert et sterkt politisk press for strengere reguleringer eller et forbud. Etter at Stortinget strammet inn lovverket og gjorde det ulovlig å ansette folk i såkalte nulltimerskontrakter uten lønn mellom oppdrag, begynte stadig flere bemanningsbyråer å ansette folk i svært små stillingsprosenter. Helt ned mot 5 prosent stilling ble tibudt, den resterende arbeidstiden skulle fortsatt være uavklart og på arbeidsgivers premisser.

Dermed måtte det gås nye runder med NHO Service og Handel for å få tettet dette smutthullet.

– Gjennom dialog klarte vi å komme fram til en enighet om en kontrakt som sikrer bedre forhold. Det som er nytt og lovende er også at NHO Service og Handel aktivt jobber for at deres medlemmer skal benytte kontrakten og ikke skaffe seg et konkurransefortrinn ved å fortsette på gamlemåten, sier Krogstad.

Fryktet forbud

I sitt nyhetsbrev Bemanningsnytt skriver NHO Service og Handel dette om hvorfor de har endret linje:

– Bemanningsbransjen innen bygg har over tid vært under et meget sterkt politisk press og det har utviklet seg en reell risiko for at innleie til bygg og anlegg vil bli forbudt, helt eller delvis. Vi så det derfor nødvendig å gjøre konkrete grep for å sikre fortsatt bærekraftig utvikling i bransjen.

Da avtalen om kontrakt ble gjort kjent i juni sa sjefen i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn, at hun nå forventer ro rundt bemanningsbransjen.

– Vi ser frem til et fortsatt konstruktivt samarbeid med Fellesforbundet for å sikre ryddige forhold i bemanningsbransjen, sa Kaltenborn i en pressemelding.

p

Rettstvister løst

Fellesforbundet mener også at den nye kontrakten for bemanningsbransjen har bidratt til å løse flere tvister som oppsto etter at Stortinget strammet inn arbeidsmiljølovens regler for ansettelser.

Av åtte tvister i bemanningsselskaper er tre nylig løst i rettsmekling, og i alle tilfellene har de ansatte vunnet fram. I et av tilfellene var en ansatt som i realiteten jobbet opp mot 100 prosent blitt tilbudt en kontrakt med 10 prosent stilling. Løsningen ble en 50 prosent stilling, men med en plikt til å vurdere å øke denne hvert halvår. I de to andre sakene var ansatte blitt tilbudt 15 prosent stilling, selv om de begge egentlig jobbet godt og vel 90 prosent. I denne rettsmekleren la dommeren den nye kontrakten på bordet, og de to fikk realistiske stillingsbrøker i kontrakten.

– Her ser vi i praksis hvordan den nye kontrakten kan brukes aktivt for å gi arbeidstakerne en tryggere situasjon, sier Steinar Krogstad.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse