JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Debatt:

«Tillit må fortjenes. Det burde høyresida og arbeidsgiverne huske når hverdagen vender tilbake»

Terje Pedersen / NTB scanpix

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Arbeidslivet er litt som et ekteskap mellom tre parter: arbeidsfolk, arbeidsgivere og regjeringa. Nå blir tilliten i dette ekteskapet satt på en hard prøve.

I Norge har vi et av verdens beste arbeidsliv. Måten vi gjør ting på har internasjonalt blitt kalt «Den norske supermodellen». Ikke fordi den en så fin å se på, men fordi modellen vår, med høy grad av tillit og samarbeid mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter, er et ekteskap som fungerer både i gode og onde dager. Det har den vist oss til fulle i ukene etter koronatiltakene ble innført 12. mars.

Les også: Ap og SV med sterk kritikk mot Erna Solberg etter hotell-oppsigelser

Storbritannia er et skremmende godt eksempel på hvordan det går når man mangler tillit mellom partene i arbeidslivet. Der er alle tiltak mot koronapandemien omstridt, enten for at de kommer for sent, for tidlig, er for dårlige eller treffer skjevt.

Etter 40 år med langvarige kriger mellom regjering, arbeidsgivere og fagbevegelse, er det ikke annet å forvente enn at samarbeidet har brutt helt sammen.

«Men Storbritannia er et klassesamfunn som vi ikke kan sammenlikne oss med», vil mange si. Men hva var Norge for 100 år siden? Og hvor står det skrevet at Den norske modellen har evig liv, eller at tilliten mellom partene er en konstant størrelse?

Selv om Erna & Co har fått honnør for sin kriseledelse, noe som til dels er fortjent, handler det i stor grad om håndtering og kommunikasjon, og mindre om politikk.

Det er verdt å minne om at regjeringa hadde lyttet mye mer til arbeidsgiverne i NHO enn arbeidstakerne i LO da første krisepakke ble lagt fram. Planen var at regninga i stor grad skulle betales av arbeidsfolk.

Kanskje var det akkurat hva vi kunne forvente fra en regjering som gjør et poeng av å anerkjenne det uorganiserte arbeidslivet? Som om det er et stort problem at uorganiserte arbeidstakere hetses på norske arbeidsplasser.

Den samme regjeringa tok feriepengene fra de arbeidsledige og permitterte, og innfører stadig nye avgiftsøkninger for vanlige folk, mens de rikeste får store skattekutt. Og når det er skikkelig krise, lar regjeringa folk gå i månedsvis og vente på dagpenger!

Du skal legge godviljen til for å ikke se et mønster.

Fikk du med deg denne? Pilot-leder ut mot Erna Solbergs nei til SAS: Mener argumentet om forskjellsbehandling ikke holder

Tillit er limet i ethvert ekteskap. Men tillit må fortjenes. Det burde høyresida og arbeidsgiverne huske når hverdagen vender tilbake.

Det tryggeste er nok at arbeidsfolk husker hvilke partier som er den beste ektefellen, i gode og onde dager, før vi leverer vår stemme ved valget neste år.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse