Ole Palmstrøm
Luftfart:
Pilot-leder ut mot Erna Solbergs nei til SAS: Mener argumentet om forskjellsbehandling ikke holder
Statsminister Erna Solberg mener statlig eierskap i SAS vil føre til forskjellsbehandling mellom luftfartsselskapene i Norge, og sa nei til å gjeninnføre eierskapet. Det var aldri årsaken til at Norge solgte seg ut, mener lederen i Norsk Flygerforbund.
helge@lomedia.no
Tirsdag sa statsminister Erna Solberg og den norske regjeringen nei til å gå inn igjen som eier i SAS. Argumentet var at det ville skape en forskjellsbehandling mellom SAS og de to andre selskapene i Norge, Norwegian og Widerøe.
Leder i Norsk Flygerforbund, Yngve Carlsen, mener dette argumentet ikke holder vann.
Har aldri vært et argument tidligere
– Norge var eier av SAS i 70 år, men solgte seg ut på grunn av et avkastningsperspektiv. Forskjellsbehandling har aldri vært noe argument tidligere, sier Yngve Carlsen til FriFagbevegelse.
– Så vidt jeg vet har verken Widerøe eller Norwegian bedt om at den norske stat skal gå inn som eier i selskapene. Om regjeringen hadde takket ja til invitasjonen fra den svenske og danske regjeringen om å gå inn på eiersiden igjen, ville det ikke fått noe å si for virkemiddelbruken i luftfarten ellers, hevder han.
– SAS, Norwegian og Widerøe er alle flotte flyselskaper som vi ønsker å bevare. Det er fullt mulig å ha to tanker i hodet samtidig, legger han til.
Les også: Redningspakke for SAS er klar – Norge vil opprettholde innenlandsflygingen
Vente og se
Yngve Carlsen, som har vært forbundsleder i LO-forbundet siden 2015, mener den norske regjeringen har en vente og se-holdning som kan få dramatiske konsekvenser.
– Den globale luftfartsinfrastrukturen er i ferd med å gå konkurs. Det finnes ikke privat risikokapital. Private investorer er nå kun opptatt av å maksimere profitt. Kapitalismens svakhet er at den ikke driver med nasjonsbygging, men dessverre har et for ensidig profittfokus. Det overlates i slike kriser derfor til nasjonalstatene å sikre viktige samfunnsstrukturer, sier Yngve Carlsen.
– Norge takket nei til en invitasjon fra den svenske og danske regjeringen som kunne sikre en infrastruktur som landet vårt er helt avhengig av. Vi ble bedt på middag, men takket nei selv om vi trenger maten, poengterer han.
– Nå er det overlatt til våre to naboland å sørge for vår egen luftfartsinfrastruktur, legger han til.
Forbundslederen mener det ikke nødvendigvis er slik at det er riktig at den norske stat skal eie et flyselskap.
– Problemet er at ingen andre vil eie flyselskap akkurat nå. Og når ingen vil eie noe, risikerer vi at vårt landsdekkende transportnett i luften forsvinner. Det kan vi ikke tåle konsekvensen av, mener Carlsen.
Saken fortsetter under bildet.
Regjeringen bør gjeninnføre statlig eierskap i SAS nå, mener Yngve Carlsen.
Eivind Olai Kristiansen
Milliardstøtte til andre selskap
Den tyske stat har gitt Lufthansa nesten 100 milliarder kroner, for 20 prosent eierskap.
Frankrike har gitt luftfarten 90 milliarder kroner.
Selv i USA er det gitt 190 milliarder kroner til flyselskapene i rene penger. Noe av dette er også kapital som kan konverteres til statlig eierskap.
Norge har gitt verdifull støtte i form av lånegarantier. Om det er nok, vites ikke. Norwegian har fortsatt en utfordrende balanse og en krevende gjeldssituasjon, viser Carlsen til, og selv før korona-pandemien kom til landet var flyselskapet i en svært krevende økonomisk situasjon.
Yngve Carlsen mener at en gjeninntreden som SAS-eier ikke ville fått noen konsekvenser for de to andre selskapene i landet.
– Men det ville gitt oss to hender på rattet, vi hadde fått kontroll og vi hadde fått noe tilbake for krisehjelpen vi gir gjennom et eierskap, påpeker han.
Les også: Arbeidslivet ga innspill til regjeringa: Dette må til for å unngå masseoppsigelser
Burde gi kontantstøtte
Carlsen mener også at den norske stat kunne gitt luftfarten kontantstøtte, slik som det øvrige næringslivet har fått. Men det har også regjeringen vært motvillig til. I stedet har luftfarten til nå fått dyre kreditter som skal tilbakebetales, peker han på.
– Dette var fornuftig og riktig i startfasen. Man trodde jo først at dette bare ville vare noen få måneder. Nå ser vi at det kanskje vil gå flere år. Da trenger ikke bare SAS, men også de andre norske flyselskapene tiltak som styrker deres soliditet. Å bidra til en løsning i SAS utelukker derfor ikke på noen som helst måte at man også sikrer ordninger for andre selskap.
Han legger til:
– Nå går Sverige og Danmark inn med 15 milliarder kroner. Nå må regjeringen legge vekk sin vente og se-holdning og heller bidra til å sikre at det er igjen noe på den andre siden av denne krisen, avslutter Yngve Carlsen.
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om seksuell trakassering: – Jeg følte meg fanga
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Gjenåpningen av Follobanen ble onsdag nok en gang utsatt, foreløpig på ubestemt tid.
Bane NOR
Follobanen bygget med flere vrakede deler ved en feil
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Flere hundre lærere var til stede da Utdanningsforbundet hadde markering foran Stortinget i Oslo i forbindelse med den lærerstreiken i fjor høst.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Snart får lærerne vite hva den nye lønna blir
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Colourbox
Bedriftseierne tjente mest i 2022. Slik vil det påvirke lønnsoppgjøret
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse