I 2017 omkom en bussjåfør da to busser skled inni hverandre. Farten var godt under 40 km/t på begge bussene.
Statens Havarikommisjon
Trafikkulykke
Toppmøte om kollisjonssikkerhet på busser
En samlet norsk bussbransje vil ha bedre kollisjonssikkerhet for bussjåfører så raskt som mulig. Det vil samferdselsministeren også.
roy@lomedia.no
Torsdag 2. februar møtte Fellesforbundet, Jernbaneforbundet, Yrkestrafikkforbundet, Spekter og NHO Transport opp hos samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Kun ett spørsmål var på agendaen: den manglende sikkerheten for bussjåfører ved kollisjoner.
De siste årene har flere bussjåfører omkommet, da bussene ikke er konstruert for å beskytte sjåførene ved et sammenstøt forfra. Det har vært ulykker med dødelig utfall selv i hastigheter ned mot 30 kilometer i timen.
Det siste fatale tilfellet skjedde i romjulen i hjembyen til samferdselsministeren.
I etterkant av det sa Fellesforbundets forbundssekretær Dag-Einar Sivertsen til Magasinet for fagorganiserte tidligere i år, at myndighetenes sendrektighet med å få på plass krav om sikrere busser hadde kostet menneskeliv.
– Det argumentet har vi fått ryddet unna
Etter møtet med samferdselsministeren har Sivertsen fått noe større forståelse for hvorfor det har tatt tid i denne regjeringens arbeid med saken.
– Det har heldigvis blitt jobbet med denne saken kontinuerlig siden regjeringen tok over denne fra forrige borgerlige regjering. Det er ikke noe de har lagt bort for å prioritere andre saker, men vi fikk forklart at høringsrunden ga noen tilbakemeldinger som forsinket arbeidet, forteller Sivertsen.
Det skal blant annet ha dreid seg om at bussprodusentene etter sigende ikke kunne levere busser med høyere sikkerhetskrav.
– Det argumentet har vi fått ryddet unna, i og med at de fylkeskommunale kollektivselskapene har kommet med strengere krav. De fleste av tiltakene ligger allerede eller vil ligge i de kommende anbudene, påpeker han.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i møte med arbeidstaker og arbeidsgiverorganisasjoner innenfor bussbransjen om kollisjonssikkerhet i busser. Med ryggen til sitter administrerende direktør i NHO Transport, Jon H. Stordrange og forbundssekretær i Fellesforbundet, Dag-Einar Sivertsen.
Frøydis Tornøe, Samferdselsdepartementet
Kritiserte tempoet
Nå sto en samlet bussbransje langt fra med lua i hånda på Nygård sitt kontor.
Kritikken fra Fellesforbundet om sendrektighet ble behørig fremmet direkte til statsråden og som oppfølging av henvendelsen forbundet sendte skriftlig direkte til statsråden i begynnelsen av januar i år.
– Vi ble lovet fortgang i arbeidet, og at en ny forskrift vil komme så fort som mulig. Vi ble også lovet at målet er at den skal være på plass før den opprinnelige datoen 1. januar 2024, sier Sivertsen.
Han synes det er positivt at regjeringen vil forsere arbeidet.
– Det viser at vi har en regjering som tar dette på alvor. Det er en politisk vilje til å presse på, langt utover det vi opplevde med den forrige regjeringen. Samtidig kjenner jeg meg igjen i at det er vanskelig å reise disse problemstillingene internasjonalt. Det er ikke stort engasjement ute i Europa for dette, understreker Sivertsen.
Vil ikke vente: Bussjåfører og arbeidsgivere krever fortgang i arbeidet for sikrere busser
Legger press på selskapene
Han poengterer at selv om lovnadene fra departementet er betryggende, vil verken han eller resten av bussbransjen sitte og vente på en forskriftsendring.
– Vi kommer til å jobbe opp mot de enkelte fylkeskommunene slik at det kommer inn krav om sjåførsikkerhet i anbudspapirene. Vi vil også presse på slik at der det skal fases ut kjøretøy innenfor eksisterende anbud, så må nye busser tilfredsstille høyere sikkerhetskrav enn det vi har i dag. Vi ønsker jo at kravet til sikkerhet skal være det til enhver tid beste som finnes, fastholder han.
– Og det opplever jeg at også er målet til dagens regjering, men jeg må jo si at jeg er j..lig utålmodig og ønsker fortgang i å gjøre arbeidshverdagen til bussjåførene langt sikrere enn det vi opplever med dagens busser, avslutter finnmarkingen Dag-Einar Sivertsen.
Utilstrekkelige internasjonale krav
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård fra Arbeiderpartiet bekrefter at det ble diskutert hvor raskt myndighetene kan stille strengere krav til utformingen av bussene.
– Et viktig punkt i møtet med arbeidstaker og arbeidsgiversiden i bussbransjen, var hvor tidlig kravene kan tre i kraft og om de kan tre i kraft før 1. januar 2024. Jeg oppfattet signalene i møtet som positive til mulighetene for tidlig ikrafttreden, men jeg vil ha ytterligere dialog med blant annet bussprodusenter og -importører før jeg lander om kravet kan innføres før 1. januar 2024, skriver Nygård i en epost til Magasinet for fagorganiserte.
Han peker på at fylkeskommunene uansett har frihet til å stille strengere krav gjennom anbudsprosessene sine enn det som ligger i forskriftene om tekniske krav til bussene, og at anbudsprosessene er et viktig virkemiddel for å bidra til økt kollisjonssikkerhet for sjåfører.
– Det er bra at dette vektlegges i mange anbud allerede, spesielt når vi har utfordringer med utilstrekkelige internasjonale kjøretøytekniske krav på dette området, understreker han.
Første skritt på veien
Samferdselsministeren lover at regjeringen ikke vil stoppe arbeidet for sikrere busser når de nye forskriftene kommer på plass.
– Jeg er enig i at den standarden som innføres nå ikke gir tilstrekkelig sikkerhet for sjåførene, men den er et viktig første skritt for bedre krav til kollisjonssikkerhet i buss, poengterer han.
Det inkluderer også å jobbe for strengere internasjonale regler.
– Det internasjonale arbeidet er utfordrende og langsiktig, og vi har så langt ikke fått gehør. Men vi vil jobbe videre, både med strengere nasjonale krav og for å påvirke de internasjonale sikkerhetsstandardene. Alle gode nasjonale krefter må jobbe sammen og benytte de internasjonale kontaktene sine, og her ser vi særlig mot de nordiske landene, avslutter Jon-Ivar Nygård.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
36.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Når hun selv måtte ringe Nav, fikk hun en aha-opplevelse
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL
Lønnsfest for tyske postansatte – eierne blar opp for å avverge streik
Hovedtillitsvalgt for SL, Svein Olav Farstad (til venstre) og verneombud Stig Rune Lothe er begge selv lærere ved Eid ungdomsskole. Nå ber de på nytt om at basestasjonen med tre mobilantenner på taket til skolen blir fjernet.
Anders Tøsse
Lærere frykter stråling: Nå ber de ordføreren om hjelp
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company