Ukraina bruker krigen som unnskyldning for å angripe arbeidernes rettigheter, mener europeisk fagbevegelse
Mens det ukrainske folket tappert kjemper mot okkupasjon, bruker regjeringen og parlamentet krigen som påskudd til å angripe fagforeninger og rettigheter, hevder den europeiske samorganisasjonen.
Den europeiske fagbevegelsen krever at president Zelenskyj legger ned veto mot lovene som fjerner rettigheter for arbeidere i Ukraina.
Javad Parsa / NTB
eline@lomedia.no
Kraftsalven kommer fra den europeiske samorganisasjonen ETUC som i en pressemelding krever at EU gir klar beskjed om at angrepene på faglige rettigheter er uakseptable – og at de står i sterk motstrid til Ukrainas ønske om å bli medlem i EU.
Det var i slutten av juli at parlamentet i Ukraina vedtok en lov som ETUC mener er et kraftig angrep på retten til å organisere seg i en fagforening. Loven innebærer at arbeidere i bedrifter med færre enn 250 ansatte mister lovbeskyttelse og at slike bedrifter fritt kan velge å se bort fra eksisterende tariffavtaler.
Ifølge nettsiden Open Democracy er omtrent 70 prosent av Ukrainas arbeidere ansatt i bedrifter som vil rammes av den nye loven.
Ødelegger kollektive rettigheter
– Loven vil ødelegge kollektive rettigheter, som er i kjernen av EUs sosiale modell. Den vil også føre til at arbeidsgivere vil splitte opp store organisasjoner til mindre enheter, skriver ETUC i en pressemelding.
ETUC påpeker at dette bryter med flere viktige prinsipper, og i tillegg med en rekke ILO-konvensjoner om standarder i arbeidslivet.
Videre har det ukrainske parlamentet gitt grønt lys til arbeidsgivere for å ansette opptil 10 prosent av arbeidsstyrken på såkalte null-prosentkontrakter. Det innebærer at man er ansatt, men ikke har noen garanti for å få oppdrag og dermed lønn.
Vil konfiskere eiendom
På toppen av det hele er det lagt fram forslag om lover som innebærer at verdier som tilhører landets fagbevegelse kan konfiskeres. Det dreier seg i hovedsak om sanatorier, hoteller og treningssentre – fasiliteter som i dag benyttes til å huse og hjelpe internt fordrevne i landet. FN anslår at det per i dag er rundt sju millioner internflyktninger i Ukraina som følge av krigen.
Til nettstedet Open Democracy sier Nataliia Lomonosova i den ukrainske tenketanken Cedos at det er grunn til å frykte at lovene vil forverre ytterligere den veldig vanskelige sosioøkonomiske situasjonen landets innbyggere er i etter det russiske angrepet i februar.
Aktuelt: Ukrainere sliter med å få jobb etter at de flyktet fra krigen
Negativ til reguleringer
President Volodymyr Zelenskyjs parti Folkets tjener argumenterer ifølge Open Democracy med at «ekstrem overregulering av sysselsetting står i motsetning til prinsippet om at markedet regulerer seg selv (og) moderne personalstyring».
Partiet mener ifølge nettsiden at reguleringer «skaper byråkratiske barriere både for ansattes selvrealisering og for at bedriftene skal øke sin konkurransedyktighet».
Arbeidsrettsadvokat George Sandul fra Kyiv er intervjuet om saken i en podkast fra The Solidarity Center. Han sier at fagforeningene har ofret alt for å støtte nasjonen i krise, inkludert å tømme sine pengereserver.
– Som takk for den heltemodige innsatsen og ofrene for landet, står «big business» nå på for å fjerne retten til kollektive forhandlinger for bedre lønn, sier Sandul.
Han karakteriserer situasjonen for fagbevegelsen etter invasjonen som svært negativ.
Håpløs situasjon for reell debatt
– Disse lovforslagene var lagt fram og fikk sterk internasjonal kritikk lenge før krigen startet. Å diskutere dem i dagens situasjon, når landet er underlagt unntakstilstand, er fullstendig upassende, mener ETUC.
– Ukrainas regjering og parlament kan ikke hevde at de ønsker å bli del av EU samtidig som de ribber arbeidere for deres grunnleggende rettigheter. Noen politikere sikter seg videre inn på å stjele fagbevegelsens eiendommer, som i dag brukes til å huse flyktninger, sier Luca Visentini, ETUCs generalsekretær.
Han sier EU må gjøre det klinkende klart overfor ukrainske styresmakter at landets arbeidere legger ned store ofre i den pågående krigen, og fortjener å bli møtt med respekt og verdighet fra sine politiske ledere. EU kan heller ikke, mener Visentini, overse grove overtramp mot fundamentale rettigheter når medlemskap i unionen diskuteres.
– President Zelenskyj må legge ned veto mot disse lovene, og vi forventer en klar beskjed fra EU om dette.
Yevgen dro fra bombeherjinger i Ukraina ut til Utøya: – Å være på sånne steder gjør alltid vondt
Starter underskriftskampanje
Nettstedet Labourstart har startet en underskriftskampanje for å presse president Volodymyr Zelenskyj til å legge ned veto mot de nye lovene.
I oppropet heter det blant annet at «blant konsekvensene av en slik lov er massive brudd med arbeideres rettigheter, og dermed vil enda flere ukrainere i det mest kvalifiserte segmentet velge å forlate landet".
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.