LØNNSTAPERE: En kokk og en rørlegger har like lang utdannelse, men jobben på kjøkkenet er betydelig dårligere betalt.
Håvard Sæbø
Vil ha en kraftig lønnsøkning i hotell- og restaurantbransjen: – Basert driften på billig arbeidskraft i mange år, sier fagforeningsleder
En nyutdannet rørlegger eller elektriker tjener fort 50 kroner mer i timen enn en kokk med fagbrev.
has@lomedia.no
Ikke rart at ungdom velger bort hotell- og restaurant når de planlegger utdannelsen, mener fagforeningslederne for bransjen i Oslo og Bergen.
Tariffoppgjøret som starter 4. april er en mulighet til å få utjevnet lønnsgapet og få stoltheten tilbake, mener de.
– Vi må få flere til å ta fagbrev, men da må det lønne seg. Over nokså kort tid må lønna til fagutdannede i denne bransjen opp med minst 50 kroner timen for å tiltrekke seg folk, sier Djevat Hisenaj i Bergen.
– Pengene er der, og det tar like lang tid å utdanne seg til kokk som rørlegger. Hvorfor skal lønnsforskjellen være så stor, spør Merethe Solberg i Oslo seg.
Må kunne leve av lønna
Før hvert oppgjør pleier det å komme advarsler fra arbeidsgiverne om at lønnsomheten i bransjen ikke tillater store økninger, og at en slik lønnsfest vil føre til mange konkurser.
– Mulig det, sier Hisenaj, men klarer ikke bedriften lønne slik at det er mulig for de ansatte å leve av det, har ikke bedriften livets rett. De mener dessuten at det er en massiv overetablering av bedrifter innen hotell og restaurant.
– Hvorfor må så mange realisere gründerdrømmen innenfor våre bransjer? Det er ikke en menneskerett å starte en bedrift, men det er et minimumskrav at man kan leve og etablere seg på vanlig måte hvis man jobber full stilling i Norge. I denne bransjen er det nesten umulig å få lån til sin første bolig, sier Solberg.
FAGFORENINGSLEDER: Merethe Solberg i Oslo.
Erlend Angelo
Blir hengende etter andre
Tidligere hadde Riksavtalen en garantibestemmelse som ga alle en viss prosent av de godt betalte prosentlønnede servitørene. Denne forsvant ut i oppgjøret i 2006, og ble erstattet av en annen ordning som skulle gi en lønnsgaranti med andre kriterier. Denne garantiordningen mener Djevat Hisenaj har feilet, og ført til at lønna blir hengende mer og mer etter andre.
– Vi må få en lønnsgaranti som sikrer oss minimum 90 prosent av det en industriarbeider tjener, mener Hisenaj. Bedriftene skriker etter faglærte, men har seg selv å takke. De har basert driften på billig arbeidskraft i mange år. Nå sliter de med å få tak i nøkkelpersonell som fagutdannede kokker, men da må de tilby en høyere lønn enn i dag, sier han.
Folk tåler prisøkning
Begge mener at et lønnstillegg på rundt 3,5 prosent ikke vil være nok for denne bransjen. Solberg peker på at strøm har blitt dyrere, det samme har drivstoff. Det må et skikkelig løft til, og for å klare dette, må man i noen tilfeller øke prisene og lønnsomheten. Folk vil ikke slutte å bruke utelivet på grunn av en slik økning, mener de.
I denne bransjen er det ikke mange som klarer å få ut penger i de lokale lønnsforhandlingene senere på året heller, så de er avhengige av å få ut mye i det sentrale oppgjøret. I fjor ble det forhandlet lokalt 1 krone i timen i to store hotellkjeder, som utrolig nok var mer enn årene før. Det finnes eksempler på at noen klubber klarer å få ut 5–6 kroner for enkelte grupper, men det er unntaket i denne bransjen.
FAGFORENINGSLEDER: Djevat Hisenaj i Bergen.
Håvard Sæbø
Flukt fra bransjen
– Vi har vært gjennom en pandemi, og da så vi hvor mye denne bransjen betyr for folks liv og trivsel. Våre medlemmer har slitt i to år med permitteringer, hvor de har fått 80 prosent av en allerede lav lønn. Mange sliter med å få endene til å møtes, og mange, også folk med fagbrev, har funnet seg nye og bedre betalte jobber. Mange av disse kommer ikke tilbake til denne lavlønnsbransjen, tror Merethe Solberg.
Derfor slår de at slag for å heve seriøsiteten i bransjen. Det må lønne seg, også i hotell og restaurant, å ta fagbrev. Ulempetilleggene er også mye lavere enn i andre bransjer, noe mange ser på når det er mye jobbing på kveld og helg. I denne bransjen slår ikke ulempetillegget for kveld inn før kl. 21:00, mens handel og kontor (butikker), har et mye høyere tillegg allerede fra klokka 17:00.
Merethe sitter i forhandlingsutvalget som møter NHO Reiseliv 4. april. Hva kravene konkret går ut på, vil hun ikke røpe, men tror ikke det blir lett i år heller. Men det er nødvendig med et svært løft for noen grupper. Slik kan man få folk til å søke bransjen, og utdanne flere fagfolk.
– Mange gir seg som kokk etter bare noen få år i bransjen. Det blir for tøft å jobbe så mye for så lite. Mange liker jobben, men ikke lønna. Etter en «nullstilling» av bransjen under korona, har vi nå en unik mulighet til å bygge opp igjen bransjen slik at vi får sunne og lønnsomme bedrifter som kan gi folk en lønn det er mulig å leve av. Og yrkesstoltheten tilbake, sier Merethe Solberg.
Fakta
Snittlønna for ansatte i NHO Reiseliv-bedriftene var i fjor 412.000 kroner omregnet til heltid, ifølge TBU-rapporten som legger grunnlaget for tariffoppgjørene. Det er 79 prosent av en industriarbeiderlønn på 524.500 kroner.
Riksavtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv omfatter rundt 30.000 ansatte, rundt 6.500 av disse er Fellesforbundet-medlemmer.
Mest lest
Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.
Tormod Ytrehus
Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.
Jan Inge Haga
Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt
Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen.
Jan-Erik Østlie
Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg
Hanna Skotheim
Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd
LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.
Håvard Sæbø
LO har satt ned foten i krangel om lageransatte
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.
Tormod Ytrehus
Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én
STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)
nyebilder.no
Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.
Illustrasjon: Lina Raknes
Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid
Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.
Jan Inge Haga
Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund
Debatt
Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.
Hanna Skotheim
«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder
Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.
Jan-Erik Østlie
LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet
Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.
Lene Svenning
HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen
NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.
NTB