JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HELIPORT: Anny-Elise Hjelle håper hun snart får ta helikopteret ut fra Flesland til Nordsjøen med fagbrev som renholdsoperatør på innerlomma.

HELIPORT: Anny-Elise Hjelle håper hun snart får ta helikopteret ut fra Flesland til Nordsjøen med fagbrev som renholdsoperatør på innerlomma.

Petter Pettersen

Utdanning

Anny-Elise opplevde å bli skjelt ut av sensor under fagprøve

Renholdsoperatør Anny-Elise Hjelle var en av flere kandidater som begynte å gråte under prøven.


19.12.2022
07:00
21.12.2022 15:42

petter@lomedia.no

Det er fredag i vinterferien og Anny-Elise Hjelle håper hun endelig får fagbrevet som renholdsoperatør. Klokken ni starter hun og de andre kandidatene med teoridelen av fagprøven ved Prøvenemda i Bergen.

For Hjelle starter det med en trøblete teoridel, hvor hun nesten gir opp. Hun har lese- og skrivevansker, men fikk ikke skrive på en datamaskin. Isteden fikk hun innvilget én time ekstra prøvetid.

Når det er 45 minutter av ordinær tid igjen, kommer en av sensorene inn og spør om hun snart er ferdig. De ønsker at hun skulle få levert inn oppgaven, for de har «ikke hele ettermiddagen på seg». Den nedlatende og litt krasse tonen er gjennomgående for hele fagprøva, ifølge Hjelle.

Grein under prøven

Fra før av har Hjelle et fagbrev som kokk, men etter mange år som fast ansatt renholder i forpleininga ute på sokkelen vil hun ha mer faglig tyngde.

– Jeg vet veldig godt hvordan en fagprøve skal foregå, og sånn jeg opplevde min prøve er ikke noe man skal oppleve, mener hun.

Hjelle var én av de som strøk på fagprøven i vinterferie-helga i år. Selv om det har gått flere måneder, sitter fortsatt den ubehagelige følelsen av å bli behandlet på en dårlig måte som en klump i halsen på 30-åringen.

Under den praktiske delen av fagprøva måtte hun blant annet bære renholdstrallen med kjemikalier opp trappene, hun ble bedt om å skynde seg og andre kandidater fikk beskjed om at de måtte lære seg bedre norsk.

– Det var en verbal utskjelling, og de var nedlatende og frekke mot oss. Det var mange som grein under prøven – jeg var en av dem, forteller hun.

Les svaret fra Prøvenemda senere i saken.

35 av 40 kandidater strøk

Fagprøven til Hjelle hadde to sensorer, i tillegg var to sensorer under opplæring med. Tidligere samme uke hadde prøvenemnda gjennomført to tilsvarende fagprøver. Totalt hadde de 40 kandidater inne – 35 av dem strøk. I etterkant har opplegget også fått kritikk.

Lovverket for hvor mange timer en fagprøve skal vare har nylig blitt endret. Der det tidligere sto «inntil 19 timer», er det skjerpet til at man skal ha 19 timer. Det vil i hovedsak bety at den holdes over tre dager.

For Hjelle foregikk prøven over to dager, der lørdagen hadde en praktisk prøve på rundt fire timer og en evaluering.

Selv om det nye lovverket trer gradvis i kraft, og man fortsatt kan lene seg på den gamle formuleringa, stiller hovedverneombud Knut Georg Kåsin Pølse-Nilsen i Equinor forpleining seg kritisk til at det ikke ble brukt mer tid. Spesielt med tanke på antall kandidater per sensor:

– Når du velger å ha med deg 40 kandidater på tre fagprøver, med et snitt på 13,33 kandidater per prøve, og du dropper en dag: Hvordan kan du se 13 kandidater på fem timer? Hvordan kan du få et inntrykk av at de er faglig dyktige eller ikke?

Saken blir ikke noe bedre ved at sensorene forvekslet flere av kandidatene, og dermed fikk de feil tilbakemeldinger i protokollen fra prøva.

– Og det er vel kanskje derfor man ikke skal ha så mange kandidater samtidig, kommenterer Pølse-Nilsen.

Mye lest: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar

– Ødeleggende for yrket

Når du skal gå opp for å få et fagbrev består prøven i hovedsak av tre deler: Én teoretisk, én praktisk og til slutt en evaluering. På evalueringen får kandidatene lov til å fortelle om hvordan ting har gått, og de gis muligheten til å forsvare seg og få tilbakemelding fra sensorene.

– For å få kandidatene til å snakke må du skape et tillitsforhold. Og det ble aldri oppretta her, mener Pølse-Nilsen.

UKULTUR: Hovedverneombud Knut Georg Kåsen Pølse-Nilsen i Equinor mener prøvenemda i Bergen lider av en ukultur, og at det må en holdningsendring til for å sikre gode og rettferdige fagprøver.

UKULTUR: Hovedverneombud Knut Georg Kåsen Pølse-Nilsen i Equinor mener prøvenemda i Bergen lider av en ukultur, og at det må en holdningsendring til for å sikre gode og rettferdige fagprøver.

Petter Pettersen

Han er utdannet renholdsoperatør og er selv sensor ved nemnda i Vestfold og Telemark.

Hjelle og flere av de som strøk i vinter, fikk medhold på klagen. Alle som strøk, får ta prøven på nytt. Men i høst fikk Pølse-Nilsen og Hjelle høre at noe lignende hadde skjedd på en ny fagprøve med de samme sensorene.

– At flere kandidater har strøket på fagprøven som har hatt samme sensorer som meg og som har hatt like jævlige opplevelser, er det som gjør meg mest skuffa og trist i denne prosessen, sier Hjelle.

I flere år har Anny Elise Hjelle jobbet med renhold på sokkelen uten fagbrev.

I flere år har Anny Elise Hjelle jobbet med renhold på sokkelen uten fagbrev.

Privat

Erkjenner at det var for mange

Prøvenemnda i Bergen er en del av Vestland fylkeskommune, som ikke ønsker å gå i detalj på enkeltsituasjoner eller -hendelser. Men fagleder Siglinde Svare i fylkeskommunens avdeling for opplæring og kompetanse forklarer at de som var i prøvenemnda til Hjelle ikke kjenner seg igjen i at de har skjelt ut kandidatene.

– Vestland fylkeskommune tar tilbakemeldinger fra kandidater på alvor, og følger alltid opp dette med prøvenemndene, sier Svare.

Hun legger til at de i dette konkrete tilfellet blant annet har gjennomført ny opplæring. Fylkeskommunen har kurs for alle som er valgt inn i prøvenemndene der man går gjennom rutinene. Det er blant annet oppklart at det skal være lov å bruke datamaskin, noe Hjelle ikke fikk mulighet til.

Fylkeskommunen er enig i at det ikke er bra med så mange kandidater som det var på prøvene i vinterferien. Det er tatt opp med nemndene, og det er etablert rutiner for å sikre at det ikke skjer igjen.

Protokollen skrives i ettertid av en fagprøve, hvor man blant annet skal få en begrunnelse for avgjørelsen om du har bestått eller ikke.

– Vi ser at kvaliteten på disse protokollene ikke har vært god nok, og det er derfor gjort tiltak for at det skal gis bedre protokoller til kandidatene, sier Svare.

Hun kjenner ikke til at det skal ha skjedd lignende ting på en fagprøve i høst, men ønsker at kandidater som har opplevd noe som ikke er greit på fagprøver, om å ta kontakt direkte med fylkeskommunen.

– Det er normalt at kandidater stryker på fagprøver, det har også skjedd i høst. Vi har tillit til våre sensorer, og til at de tar til seg den opplæringa vi gir dem. Det er ingen indikasjoner på at det ikke gjør det, sier hun til Magasinet.

Kommentar: «Få renholderne ut av bøttekottene og inn i fellesskapet»

– Vegrer seg for å ta fagbrev

I dag mangler vi 3000 renholdere i Norge, og det vil stige til 6000 de neste årene, ifølge Pølse-Nilsen. Da blir det viktig at ikke folk kvier seg for å ta fagbrevet. Mange i Vestland har allerede tatt kontakt og spurt om de kan ta prøven et annet sted i landet.

– De vegrer seg for å ta fagbrevet som renholdsoperatør ved Prøvenemda i Vestland på grunn av situasjonen og måten kandidatene har blitt behandlet på tidligere, forteller hovedverneombudet.

Han vil skape gode rammer og sørge for at kandidatene føler seg trygge under prøven, og han ser på sensorvervet som avgjørende for fagarbeidere i Norge.

– Vi ønsker at de som tar på seg et tillitsverv forstår lovverket, og at de representerer renholderne og partene i arbeidslivet, sier Pølse-Nilsen.

Siden sensorene blir nominert av partene i arbeidslivet, håper han at LO-forbundene og de andre partene vil være mer bevisst på hvilket ansvar det er når man nominerer kandidater til vervet. Og at de må ha en samtale i forkant slik at de vet hvilket ansvar det er. 

Håper folk prøver igjen

Spesialrådgiver Benedikte Sterner i LO påpeker i en epost at vervet i en prøvenemnd er krevende og skal balansere mange hensyn. Videre understreker hun at det skal legges til rette for at kandidatene får vise hva de kan og at man skaper trygghet under fagprøven.

– Her har fylkeskommunen vurdert egen praksis og iverksatt tiltak for å forbedre vilkårene. Det er viktig å drive kontinuerlig kvalitetsutvikling av eget arbeid i nemnda og å gi god informasjon om hva kandidater kan forvente å vurderes opp mot. 

Sterner oppfordrer kandidatene til å se forbi opplevelsen de har hatt og håper de tar fagprøven på nytt:

– De må ikke la en slik beklagelig opplevelse begrense målet om et fagbrev.

Ni måneder har gått siden Hjelle og de andre strøk på fagprøven. Hun venter fortsatt på tidspunktet for å ta den på nytt.

– Jeg har ikke lyst til å gå opp igjen. Det sitter langt inne. Men jeg skal gjøre det for min egen del, fordi jeg vet jeg fortjener fagbrevet og har en stolthet for yrket.

Fagbladet, Bergensavisen og Renholdsnytt har tidligere omtalt fagprøva Hjelle var med på.

Mye lest: De avgjorde din nye lønn. Se hva toppene i arbeidslivet tjener

Hva er en prøvenemnd?

Et offentlig organ som lager fag- og svenneprøvene og bedømmer kandidatene som tar disse.

Består av to sensorer, hvor den ene er leder av nemnda.

De er satt sammen av avdelingen for fagopplæring i fylkene, hvor partene i arbeidslivet kommer med forslag på hvem som skal sitte i nemndene.

I Vestland fylke har de prøven på tre steder; Bergen, Sogn og Fjordane og Sunnhordland.

Kilde: Store Norske Leksikon og Fagbladet

19.12.2022
07:00
21.12.2022 15:42

Hva er en prøvenemnd?

Et offentlig organ som lager fag- og svenneprøvene og bedømmer kandidatene som tar disse.

Består av to sensorer, hvor den ene er leder av nemnda.

De er satt sammen av avdelingen for fagopplæring i fylkene, hvor partene i arbeidslivet kommer med forslag på hvem som skal sitte i nemndene.

I Vestland fylke har de prøven på tre steder; Bergen, Sogn og Fjordane og Sunnhordland.

Kilde: Store Norske Leksikon og Fagbladet




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker