JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Grønn omstilling og kompetanse

Batterifabrikker kan gi tusenvis av arbeidsplasser i Norge: IE-lederen etterlyser satsing på fagarbeidere

Forbundsleder Frode Alfheim frykter at det blir vanskeligere å hyre utenlandsk arbeidskraft etter pandemien. Samtidig skriker industrien etter flere fag­arbeidere.
PÅ ARBEIDSPLASSEN: Forbundsleder Frode Alfheim (i midten) har brukt gjenåpningen av Norge til å komme seg ut på norske arbeidsplasser. Bildet er tatt under et besøk på Magnor Glassverk i Innlandet i september.

PÅ ARBEIDSPLASSEN: Forbundsleder Frode Alfheim (i midten) har brukt gjenåpningen av Norge til å komme seg ut på norske arbeidsplasser. Bildet er tatt under et besøk på Magnor Glassverk i Innlandet i september.

Arkivfoto: Petter Pettersen

tonje@lomedia.no

– Det ligger et stort ansvar på politiske myndigheter. Satsing for å få nye fagfolk må skje sammen med industrien som utvikler seg, sier forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi.

Han viser blant til batterifabrikkene som etableres i Norge og som er ventet å skape tusenvis av arbeidsplasser.

Utdanne og oppdatere

Oljeindustrien og industrien på land har som helhet, kommet seg godt gjennom koronapandemien. Nå står investeringer på trappene og forbundslederen frykter mangel på fagfolk kan bli et hinder for investeringer og utvikling i norsk næringsliv.

– Nye fagarbeidere og folk med høyere utdanning blir viktig for å gå inn i det grønne skiftet, og vi må utdanne folk som det er behov for. Vi må også sørge for å beholde og oppdatere arbeidskraften vi allerede har i industrien, mener han.

Mye delt: Hva er minstelønna i Norge? Her er oversikten

NHO: Vanskelig rekruttering

Hver tredje NHO-bedrift har forsøkt å rekruttere uten å få tak i ønsket kompetanse det siste året, kommer det fram i NHOs kompetansebarometer for 2020.

Bedriftene melder om en etterspørsel etter kompetanse på omtrent på samme nivå som tidligere år, på tross av at samfunnet i perioder har vært mer eller mindre nedstengt som følge av koronapandemien.

NHO mener dette kan skyldes blant annet at store omstillinger krever høyere eller annen kompetanse i bedriftene.

Rapporten påpeker også at NHO-bedriftene jevnt over har større problemer med å finne riktig kompetanse enn arbeidslivet for øvrig. Både Norsk Industri, Sjømat Norge og Norsk olje og gass er medlemmer i hovedorganisasjonen NHO.

Mye lest: Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier tallene

«Alle» i arbeid

Alfheim mener industrien og politiske myndigheter må jobbe sammen for å få ungdommen til å ta relevant utdanning. Han har tro på at bedriftene vil være med på å ta ansvar; At de rett og slett er nødt til å være på hugget for å skaffe seg fagfolk.

– Industrien må åpne dørene også for dem som ikke fullfører utdanning og gi dem en mulighet til å ta fagbrev, sier Alfheim.

Han mener samfunnet ikke har råd til å gå glipp av kompetanse, og at det må jobbes bredt. Samtidig viser han til at økonomien til land som Sverige har fått en opptur, noe som kan gjøre det mindre attraktivt for svensker å jobbe i Norge.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse