JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De har et av Norges farligste yrker - nå prøver de igjen å få tariffavtale

Denne uka samles Arbeidsretten for å gjøre avklaringer.
Industri Energi gjennomførte i 2018 en undersøkelse hvor nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse.

Industri Energi gjennomførte i 2018 en undersøkelse hvor nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse.

Arkivfoto: Sissel M. Rasmussen

tonje@lomedia.no

LO-forbundet Industri Energi og Sjømat Norge var enige om å få på plass en tariffavtale for yrkesdykkere i løpet av 2019.

Det skjedde ikke, og nå møtes partene i Arbeidsretten tirsdag 7. november.

– Yrkesdykkerne ønsker å forhandle sin egen lønn og egne arbeidsvilkår, sa nestleder Ommund Stokka i Industri Energi tidligere til Magasinet Industri Energi.

Det er satt av tre dager i retten til saken, hvor partene er uenige om tariffavtalen omfang.

Såkalte omfangsbestemmelser ligger inne i de fleste tariffavtaler og er bestemmelser om hvem avtalen omfatter. Dette avgrenser hvilke bransjer, bedrifter eller faggrupper den gjelder for.

Forhandlet om avtale

Tilbake i 2018 var Industri Energi og Sjømat Norge klare til å etablere en overenskomst for yrkesdykkere i Norge.

19. april 2018 ble intensjonsavtalen signert av Industri Energis Ommund Stokka og Geir Ove Ystmark fra Sjømat Norge.

Her står det at partene ser for seg å jobbe fram en ny overenskomst for dykkere og dykkeselskaper med utgangspunkt i havbruksnæringen. Målet var å få overenskomsten på plass i løpet av 2019, men prosessen stoppet opp.

De fleste innaskjærs yrkesdykkere i Norge driver med redningsdykk, anleggsdykk, akvakultur og kamskjellsanking.

Det er også dykkere tilknyttet forskning, instruktører innen fritidsdykking, guider og undervannsfotografer.

Spørsmålet om «kombidykkere»

Arbeidsretten skal vurdere om yrkesdykking i Norge er såkalt tariff-tomt rom.

Sjømannsforbundet oppgir at de i dag organiserer ansatte som har dykking som en del av sin maritime stilling, og det synes de at er naturlig at videreføres.

– Vi har et godt samarbeid med Industri Energi, og vi er opptatt av at man ikke tar alle dykkere under en kam. Det bør være åpning for å ha maritime kombistillinger, hvor man kan gjøre noen dykk ved akutte behov, framfor å leie inn rene dykkere, sa rådgiver Geir Offerdal i Sjømannsforbundet etter at saken ble tatt inn for Arbeidsretten.

Stokka i Industri Energi har tidligere argumentert for at dette er en problemstilling konstruert av Sjømat Norge.

– I prosessen med å få på plass tariffavtale fikk våre medlemmer plutselig nye arbeidskontrakter der deres yrkestittel ble byttet ut med nye kreative stillingsbeskrivelser, som dykkermatros eller matrosdykker, forteller han.

Sjømat Norges prosessfullmektig i denne saken ønsker ikke å uttale seg i forkant av behandlingen i Arbeidsretten, har presseavdelingen deres tidligere informert om.

Jobber for sikkerheten

Industri Energi organiserte også Nordsjødykkerne, som jobbet i oppstarten av den norske oljealderen. I senere tid har flere dykkere blitt ansatt i jobber innaskjærs, blant annet i tilknytning til oppdrettsvirksomhet.

Industri Energi gjennomførte i 2018 en undersøkelse hvor nesten seks av ti innaskjærsdykkere oppga at de har vært i farlige situasjoner hvor de har fryktet for liv og helse.

En seniorrådgiver i Arbeidstilsynet kalte yrkesdykking innaskjærs for «et av de mest risikoutsatte yrkene i Norge» i 2019 i forbindelse med at de hadde gjennomført tilsyn mot dykkerbedrifter.

Tirsdag 7. november skal også Stortinget behandle forslag om lovendring som vil innebære at yrkesdykking i Norge skal reguleres av arbeidsmiljøloven, med Arbeidstilsynet som tilsynsmyndighet. Dette er noe Industri Energi har jobbet for i flere år.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse